Terkedilmiş Köyde 25 Yıldır Yalnız Yaşıyor

Terkedilmiş Köyde 25 Yıldır Yalnız Yaşıyor
Bitlis'in Hizan ilçesindeki terk edilmiş Tağ köyünde 25 yıldır tek başına yaşayan Arıcı, demir atölyesinde çevre köylerden gelen balta, kazma, kürek ve satır siparişleriyle geçimini sağlıyor

BİTLİS (AA) - Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı 15 haneli terk edilmiş Tağ köyünde 25 yıldır tek başına yaşayan Hikmet Arıcı, köyde demircilik yaparak geçimini sağlıyor.

Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki metruk köyde 25 yıldır yalnız yaşadığını söyledi.

Manevi değerlere çok bağlı yetiştiğini ve ömrünün geri kalan kısmını da bu şekilde geçirmek istediğini anlatan Arıcı, "Bu köydeki medreselerde zamanında çok büyük alimler yetişmiş. Bu nedenle köyden ayrılmıyorum. Ömrüm yetene kadar hem tarihimize sahip çıkacağım hem de demircilik mesleğini sürdüreceğim." dedi.

Arıcı, taş ve topraktan yaptığı tek gözlü atölyesinde çevre köylerden gelen siparişler üzerine balta, kazma, kürek ve satır üreterek geçimini sağladığını aktardı.

Ağabeyinden öğrendiği demircilik mesleğini sürdürdüğünü belirten Arıcı, "Allah'a çok şükür bugüne kadar kimse bizim yaptığımız ürünlerden şikayetçi olmadı. Çevre köylerden, Hizan'dan hatta Bahçesaray'dan bile malzemelerini yaptırmak için buraya geliyorlar." diye konuştu.

Hikmet Arıcı, kendisine sürekli, "Merkeze taşınıp daha çok imkanla ürünlerini yapıp satmak varken neden bu dağ başında tek başına kalıyorsun?" diye sorulduğunu aktararak, bir çok insanın köyün manevi değerini bilmediğini vurguladı.

Köyün gönüllü rehberi
Köyü ziyarete gelenlerin namaz kılması için hayırseverlerin yardımlarıyla bir cami yaptırdıklarını anlatan Arıcı, "Eskiden köyde 3 medrese varmış. İnşallah bundan sonra da bir medrese yaptıracağız. Bir zamanlar olduğu gibi yine burada öğrenciler yetişecek inşallah." dedi.

Köydeki medreselerde yetişen bir çok önemli kişinin İslam'a büyük hizmetler verdiğini vurgulayan Arıcı, "Şimdiye kadar buraya gelen bütün misafirler çok memnun ayrıldılar. Ben de köyümüzü ziyarete gelenlere rehberlik yapıp rahat etmelerine yardımcı oluyorum." diye konuştu.

Köyde elektrik olduğunu, su ihtiyacını kaynaktan karşıladığını ve bakımını yaptığı küçük bir evde kaldığını anlatan Arıcı, zaman zaman da yakınlarının bulunduğu Doğancı köyü Kıran mezrasında zaman geçirdiğini ve yiyeceklerinin bir bölümünü buradan temin ettiğini söyledi.

Doğancı Köyü Muhtarı Nihat Gültekin de Arıcı'nın çevrede çok sevilen bir kişi olduğunu belirtti.

Zaman zaman Kıran mezrasına gelen Arıcı'nın buradaki hayvanlarının bakımını da yaptığını anlatan Gültekin, "Kendisine çevre köylerden demircilikle ilgili çok fazla sipariş gider. Çok çalışır. Ayrıca Tağ köyünü gezmek için gidenlerle de ilgilenir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.