'Teröre maddi destek sağlayanlara da müdahale edilecek'

'Teröre maddi destek sağlayanlara da müdahale edilecek'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, terörün tüm yönlerinin ortadan kaldırılması için mücadele edildiğini belirterek, "Sadece silahlı unsurlara değil, maddi destek sağlayan alanlara da müdahale edilecek.” dedi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terörün bütün yönlerinin ortadan kaldırılması için mücadelenin sürdüğünü belirterek, "Sadece silahlı unsurlara değil aynı zamanda onlara ciddi şekilde maddi destek sağlayan insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi alanlara da müdahale edilecek. Bununla ilgili olarak da zaten gerekli çalışmalar yapılıyor.” dedi.

Kurtulmuş, NTV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

Şehirlerdeki terörle mücadelenin ardından kırsalda yeni bir dönemin başladığının hatırlatılması ve bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiye’nin, geçen sene 22 Temmuz’dan bu yana eş zamanlı olarak çok sayıda terör örgütünün; PKK’nın, DAEŞ’in, DHKP-C’nin, başka örgütlerin saldırısı altında olduğunu dile getirdi.

Bunun sistematik bir süreç olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bunun yurt dışı bağlantısı tarafı vardı, şehirler kısmı vardı, canlı bombalarla büyükşehirlerde, başka yerlerde, terör bölgesi olmayan yerlerde saldırılar vardı. Ayrıca kırsal kesimde de saldırılar vardı. Buna karşılık da Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçleri sistematik bir karşı saldırıyı ortaya koydu. Yurt dışındaki PKK kamplarına, tespit edilen hedeflere uçaklarla taarruz uçuşları yapıldı. Aynı şekilde kırsal bölgelerde ciddi bir şekilde mücadele sürdürüldü. Şehirlerde de çok şükür yüksek bir koordinasyonla, il ve ilçe merkezlerinde terör büyük oranda sona erdirilmiş oldu. Dolayısıyla bu mücadelede nerede, ne yapmak gerekiyorsa bunlar yapılıyor, yapılmaya da devam edilecek."

Terörün bir görünen yüzü olduğunu, bir de terörle birlikte başka unsurların bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, insan kaçakçılığından uyuşturucu kaçakçılığına kadar birtakım illegal yollarla yapılanların sadece Türkiye’yi değil Avrupa’yı ve dünyayı ilgilendirdiğini söyledi.

-İnsan kaçakçılarından yalan haber


Kurtulmuş, geçen cuma günü Hatay Yayladağı’ndaki bir bölgede, ‘sınırdaki duvarları aşmaya çalışan ikisi çocuk altı kişinin vurulduğu’ haberlerinin speküle edildiğini ve uluslararası medyada da bunların yer aldığını aktardı.

Böyle bir şeyin olmadığını belirten Kurtulmuş, “O, tamamıyla arkadaki 70-80 kişilik bir insan grubunu geçirmek için kaçakçıların zorladığı bir atmosferdi. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları da havaya ateş açarak bu grubu geriye püskürttü.” açıklamasında bulundu.

-"Sadece terörle mücadele edilmiyor"


Hint keneviri ekilen alanların da bulunduğunu anımsatan Kurtulmuş, “Bu alanlarda, Yüksekova’da, Lice’de ve başka yerlerde uyuşturucu kaçakçılığının yapıldığı da biliniyor. Şimdi terörün bu anlamda bütün yönlerinin ortadan kaldırılması... Sadece silahlı unsurlara değil aynı zamanda onlara ciddi şekilde maddi destek sağlayan insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi alanlara da müdahale edilecek. Bununla ilgili olarak da zaten gerekli çalışmalar yapılıyor.” dedi.

-“Terörle mücadele için ne gerekiyorsa yapılacak”


Terörün arkasında destekçilerin bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bunların arkasında siyasi, lojistik, istihbari destekler var. Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’ta elde ettikleri mevziler üzerinden Türkiye’ye verdikleri zararlar var. Yurt dışında birtakım propagandalar üzerinden Türkiye’ye verdikleri zararlar var. Dolayısıyla terörle mücadele sadece bu anlamda silahlı mücadeleden ibaret değil, bütün alanları kapsayan bir mücadeledir. Ne gerekiyorsa, mobil polis karakollarının kurulması, sınır güvenliğinin güçlendirilmesi, onunla ilgili hem duvar hem elektronik gözetleme sistemlerinin oluşturulması, entegre bir sınır güvenlik sisteminin çıkması... Bunların hepsi detaylı olarak konuşuluyor. Bunlar, uygulamaya konuluyor."

-"Meclis kapanmadan bunun gündeme gelmesi en doğru yoldur"


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terör örgütüyle ilişkili olduğu belirlenen belediye yöneticilerine ilişkin yasal düzenlemeye yönelik, "Şu anda terörle çok yoğun bir mücadele devam ediyor. Meclis kapanmadan bunun gündeme gelmesi en doğru yoldur." dedi.

Terör örgütüyle ilişkisi olduğu belirlenen belediye yöneticilerine yönelik atılması planlanan adımlara ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, şimdiye kadar terörle ilişkili olduğu tespit edilen çok sayıda belediye başkanı ve belediye meclis üyesi hakkında gözaltı, tutuklama, görevden el çektirme kararlarının alındığını anımsattı.

Kurtulmuş, söz konusu yasal düzenlemeleri konuştuklarını belirterek, "Olgunlaştığı zaman bunları da Meclis'e getirip yasalaşmasını sağlayacağız." diye konuştu.

-"Türkiye'ye yakışmayan bir görüntüdür"


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Firuzağa'da yaşananlarla ilgili, "Türkiye'ye yakışmayan bir görüntüdür. Ben her bakımdan Türkiye'ye yakışmayan bir saldırı, görüntü olduğunu ifade etmek isterim. Ancak bunun üzerinden de birkaç kişinin yapmış olduğu ve hiçbir şekilde tasvip edilmeyen, İslam'ın ruhuyla örtüşmeyen bu saldırıyı bahane ederek kimse de İslam'a, İslami değerlere, Müslüman topluma, Türkiye'nin büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman ahaliye hakaret etmeye kalkmasın" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da Firuzağa'da bir plakçı dükkanında yaşanan olaya ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, bunun son derece çirkin bir saldırı olduğunu söyledi.

Oruç ibadetinin bizatihi tahammül olduğunu, bu ibadetin oruç tutanların tahammülünün üzerine kurulduğunu dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu maalesef tam bir IŞİD kafasıdır. Türkiye'ye yakışmayan bir görüntüdür. Ben her bakımdan Türkiye'ye yakışmayan bir saldırı, görüntü olduğunu ifade etmek isterim. Ancak bunun üzerinden de birkaç kişinin yapmış olduğu ve hiçbir şekilde tasvip edilmeyen, İslam'ın ruhuyla örtüşmeyen bu saldırıyı bahane ederek kimse de İslam'a, İslami değerlere Müslüman topluma, Türkiye'nin büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman ahaliye hakaret etmeye kalkmasın. Onların inançlarıyla dalga geçmeye kalkmasın. Dolayısıyla burada densiz bir saldırı, her bakımdan kınadığımız bir saldırı üzerinden hiçbir şekilde Türkiye'de bir kutuplaşmanın zemini ortaya çıkmasın diye temenni ederiz. Kabul edilecek bir saldırı değildir."

-"Aslolan o gazeteyle ilgili teröre verilen açık destektir"


Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan 3 gazetecinin tutuklandığı belirtilerek, değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, "Burada aslolan o gazeteyle ilgili teröre verilen açık destektir. Ancak bu tür şeylerde aslolan biliyorsunuz Türk hukuk sisteminde bu anlamda serbest olarak yargılamanın devam etmesi, tutuklama hali ise istisnai bir haldir. Dolayısıyla bizim hukuk sistemimiz basınla ilgili tutuklamayı bu kurallar içerisinde görmüştür." dedi.

Bunun yargı kararı olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Bizim 'Şöyle olsaydı, böyle olsaydı' diyecek şeyimiz yok ama bizim yargı sistemimizde aslolan, esas olan tutuksuz yargılanma meselesidir. İstisnai olan tutuklama kısmıdır. Dolayısıyla bu yargının tamamen kendi elindeki delillerle vereceği bir mütalaa bir karardır. Ama ben prensibi söylüyorum, prensip olarak böyle olması bizim sistemimizin ana prensibidir." diye konuştu.

-"Türkiye burada kendi görüşlerinden taviz verecek noktada değildir"


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz Mavi Marmara şehitlerinin hakkını, hukukunu, onurunu ve bir açık hapishane haline getirilmiş olan Gazze halkının da insani bakımdan onlara destek olacak her türlü çabayı bu görüşmelerde ortaya koymaya gayret ediyoruz. Henüz anlaşma son noktaya gelmiş durumda değildir, inşallah istediğimiz istikamette anlaşma son noktaya doğru gelir. Türkiye burada kendi görüşlerinden, kendi tezlerinden taviz verecek noktada değildir." dedi.

-"Avrupa Birliği'nin geleceği nasıl olacak’ diye konuşsunlar"


Kurtulmuş, “Sayın İngiltere Başbakanı, kendi referandumla ilgili iç politikasının bir aracı olarak Türkiye düşmanlığı ya da Türkiye’yi bir ‘öcü’ olarak kullanacağı yerde gerçekten samimiyse, kendi görüşünde samimiyse 'Avrupa Birliği'nin geleceği nasıl olacak’ diye Almanlarla, Fransızlarla, diğer Avrupalı ortaklarıyla bunu oturup konuşsunlar. Örnek olarak, tavsiye olarak söylüyorum nasıl bir Avrupa Ortak Parlamentosu kurdularsa Lahey Adalet Divanını uluslararası bir mahkeme olarak kurdularsa, nasıl ortak para birimine geçtilerse mesela bir ortak ordu nasıl kurulabilir oturup bunu bir konuşsunlar. Kağıt üzerinde bir AGİT var ama işe yaramayan bir AGİT’tense ‘Bunu nasıl bir ortak Avrupa güvenliği şemsiyesi haline getiririz?’ bunu konuşsunlar." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.