'Terörle Mücadele İnsanlığın Barbarlığa Karşı Mücadelesidir'

'Terörle Mücadele İnsanlığın Barbarlığa Karşı Mücadelesidir'
AB Bakanı Çelik, İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin terörle mücadelesi büyük bir kararlılıkla sürecektir. Bu insanlığın barbarlığa karşı mücadelesidir." dedi

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Türkiye'nin terörle mücadelesi büyük bir kararlılıkla sürecektir. Bu insanlığın barbarlığa karşı mücadelesidir. Sadece Türkiye'nin meselesi değildir. FETÖ, PKK, PYD, DAEŞ, bütün bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Bakanlıktaki görüşmelerinin öncesinde basına açıklamalarda bulunan Çelik, Şırnak ve Mardin'deki terör saldırılarında şehit olanlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Çelik, "Türkiye'nin terörle mücadelesi büyük bir kararlılıkla sürecektir. Bu insanlığın barbarlığa karşı mücadelesidir. Sadece Türkiye'nin meselesi değildir. FETÖ, PKK, PYD, DAEŞ, bütün bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İngiltere'nin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Türkiye ile gösterdiği dayanışmadan ötürü memnuniyetlerini dile getiren Çelik, girişimden sonra Avrupa'dan ilk ziyaretin de İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alan Duncan tarafından yapıldığını hatırlattı.

"Terörle mücadelede dayanışma içerisindeyiz"

Bunun iki ülkenin ortak değerleri ve tarihi bağlarının bir göstergesi olduğunun altını çizen Çelik, Türkiye ve İngiltere'nin NATO müttefikleri olarak dünyanın pek çok yerinde teröre karşı dayanışma içinde olduklarını, barış, güvenlik ve istikrar için beraber çalıştıklarını vurguladı. Çelik, ayrıca iki ülkenin de iki büyük demokrasi ve Avrupa gücü olduğuna dikkati çekti.

İngiltere'nin AB'den çıkış kararının (Brexit) Avrupa'dan ayrılmak anlamına gelmediğini kaydeden Çelik, Birleşik Krallık'ın bir Avrupa gücü ve demokrasisi olarak yoluna devam edeceğini söyledi.

"Türkiye bir Avrupa gücü ve demokrasisidir"

Türkiye'nin de "AB üyesi bir devlet olmamasına karşın tarihi bir Avrupa gücü ve demokrasisi olduğunun" altını çizen Çelik, darbe girişimine karşı Türk halkının gösterdiği direnişle de demokrasi bilincini gösterdiğini anımsattı.

Çelik, AB Dönem Başkanı Slovakya'nın ev sahipliğinde başkent Bratislava'da gerçekleştirilen gayri resmi AB liderler zirvesinin bir oturumunda Türkiye'deki darbe girişimini anlatan bir sunum yaptığını hatırlattı.

Sunumun ardından Johnson'ın "en güçlü desteği" gösterdiğini ifade eden Çelik, "Bugün burada bu dayanışma için bulunması bizim için çok önemlidir. İngiltere'nin desteğinin güçlü bir şekilde altının çizilmesi bakımından önemlidir." dedi.

İngiltere'nin, Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri sürecinde de önemli bir destek unsuru olduğunu vurgulayan Çelik, iki ülkenin ticaret ve diğer açılardan da verimli ilişkilere sahip olduğu dile getirdi.

AB konusunda ikili ticaret anlaşmaları, Avrupa'nın geleceği, barışı, istikrarı ve "ihtiyaç duyduğu vizyon" bakımından da İngiltere'yle ikili ilişkileri geliştireceklerini kaydeden Çelik, Brexit'e İngiliz halkının kararı olması sebebiyle saygı duyduklarını belirtti. Bu süreçte ortaya çıkan Türkiye karşıtı söylemleri "kötü parantez" olarak niteleyen Çelik, bu parantezi kapatarak geleceğe odaklanmak gerektiğini söyledi.

Avrupa'da yükselen aşırı sağ akımlar ile yabancı düşmanlığı, terör örgütleri, İslamofobi ve anti-semitizme karşı beraber mücadele edeceklerini ifade eden Çelik, iki ülkenin Avrupa'nın geleceğinde söz sahibi ülkeler olduğunu bildirdi.

Çelik, ABD ile AB arasında müzakere edilen ve imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunun da gündemlerinde olduğunu aktardı.

"İkinci darbe spekülasyonlarından uzak durmak gerekir"

Bakan Çelik, ikinci darbe girişimi ve bunun İngiltere'yle bağlantısı olduğuna dair iddiaların sorulması üzerine, FETÖ'nün en tehlikeli terör örgütlerinden biri olduğunu ve yeni terör eylemleri gerçekleştirerek Türkiye'ye zarar verme arayışlarının muhtemel olduğunu kaydetti.

Diğer terör örgütleriyle olduğu gibi FETÖ ile de mücadelenin süreceğini dile getiren Çelik, Türkiye'nin egemen bir devlet olduğunu, hükümet ve anayasal kurumların da işlerinin başında olduğunu vurguladı.

"İngiltere ya da başka müttefiklerimiz ile ilgili bu tip spekülasyonlardan uzak durmak gerekir." ifadelerini kullanan Çelik, bunun ciddiye alınmaması gereken, yalan ve yanlış bilgilere dayalı bir haber olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: Türkiye, Avrupa için hayati bir rol oynuyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ise Türkiye’de olmaktan çok memnun olduğunu ifade ederek, Şırnak ve Mardin'deki terör saldırılarında şehit edilen askerlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Türk milletini, darbe girişimi karşısında göstermiş olduğu demokratik duruşundan dolayı kutlayan Johnson, “Türk milleti, demokratik kurumlarının darbeciler tarafından alt edilmesine izin vermedi.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümeti ve Türk halkını, milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak gösterdikleri cömertlikten dolayı da tebrik eden Johnson, Türkiye’nin bu konuda üstlendiği rolün Avrupa için önemini “Türkiye, Avrupa için hayati bir rol oynuyor.” sözleriyle vurguladı.

Johnson, Türkiye ve İngiltere arasındaki ortaklığın sadece iki ülke için değil aynı zamanda Avrupa ve diğer bölgeler için de önemli olduğunun altını çizdi.

Her yıl 2,5 milyon İngiliz turistin Türkiye’ye geldiğini, İngiltere’nin de Türk ürünleri için büyük bir ihraç noktası olduğunu söyleyen Johnson, iki ülke ilişkilerinin geliştiğini dile getirdi.

Türkiye'nin AB üyeliğine destek

"AB’den ayrılıyoruz ama Avrupa’dan ayrılmıyoruz." diyen Johnson, İngiltere’nin Türkiye’ye AB üyeliği konusunda destek olmaya devam edeceğini belirtti. Johnson, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Birliğin geleceği açısından hayati olduğuna dikkati çekti.

"İkinci darbe iddiaları saçmalık"

İkinci darbe girişimi ve bunun İngiltere'yle bağlantısı olduğuna dair iddialarla ilgili bir soruya, Johnson, “Türkiye ile her türlü terörizmle mücadele konusunda omuz omuza duruyoruz. Bu iddialar saçmalıktır ve temelsizdir. Türkiye’nin demokratik kurumlarını destekliyoruz. Türkiye terörizmle mücadele konusunda vazgeçilmez bir ortağımızdır.” şeklinde cevap verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.