Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına düzenleme

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına düzenleme
Tıbbi̇ kötü uygulamaya i̇li̇şki̇n zorunlu mali̇ sorumluluk si̇gortası ödenen durumlarda, sigortacı dava sonucuna göre yargılama giderlerini ve avukatlık ücretlerini genel hükümler çerçevesinde ödemekle yükümlü tutulacak- Hükmolunan tazminat sigorta bedeli

ANKARA (AA) - Tıbbi̇ kötü uygulamaya i̇li̇şki̇n zorunlu mali̇ sorumluluk si̇gortası ödenen durumlarda, sigortacı dava sonucuna göre yargılama giderlerini ve avukatlık ücretlerini genel hükümler çerçevesinde ödemekle yükümlü tutulacak.

Hazine Müsteşarlığının, "Tıbbi̇ Kötü Uygulamaya İli̇şki̇n Zorunlu Mali̇ Sorumluluk Si̇gortasında Kurum Katkısına İli̇şki̇n Usul ve Esaslara Dai̇r Tebli̇ğ'de Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına İli̇şki̇n Tebli̇ğ"i, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası primine yapılacak kurum katkısına ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğ, doğrudan sağlık hizmeti sunan, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık birimlerinde çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlarla ilgili kurum ve kuruluşları kapsıyor.

Tebliğe göre, söz konusu sigorta, sigortalının savunmasını üstlenen avukata ilişkin harcamaları sigortalıya yardım maddesi kapsamında temin edecek.

Dava açılması halinde, sigortalının ihbarıyla sigortacı takip ve idare etmek üzere davaya her aşamada dahil olabilecek. Sigortalı, sigortacının göstereceği avukata gereken vekaletnameyi verecek. Sigortacı dava sonucuna göre yargılama giderlerini ve avukatlık ücretlerini genel hükümler çerçevesinde ödemekle yükümlü tutulacak. Hükmolunan tazminat sigorta bedelini geçerse, sigortacı bu masrafları sigorta bedelinin tazminata oranı dahilinde ödeyecek.

Sigortalı aleyhine cezai kovuşturmaya geçilmesi halinde, sanığın izniyle sigortacı da savunmaya iştirak edecek. Bu takdirde, sigortacı yalnız seçtiği avukatın giderlerini ödeyecek.

Sigortalının, sigortacının onayını almadan yaptığı sulh sözleşmesi, bildirimden itibaren 15 gün içinde onay verilmemişse, sigortacıya karşı geçersiz sayılacak. Sigortacı, haklı olmayan sebeplerle sulhe onay vermekten kaçınamayacak, sulhe bağlı usulüne uygun yapılmış giderleri ödemekle yükümlü olacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.