Tibet ruhani lideri Dalay Lama, Cenevre'de

Tibet ruhani lideri Dalay Lama, Cenevre'de
Dalay Lama: "Kutsayarak, dua ederek dünya barışı sağlamanın zor olacağı düşüncesindeyim. Barış ancak harekete geçerek sağlanabilir, dua ile değil" - "Bence negatif düşünceye sahip insanlardan kurtulmanın yolu, tanrıya dua ederek onları hızlıca cennete gön

CENEVRE (AA) - Tibet ruhani lideri Dalay Lama, ibadet ederek dünyaya barış getirilemeyeceğini söyleyerek, "Bence negatif düşünceye sahip insanlardan kurtulmanın yolu, tanrıya dua ederek onları hızlıca cennete göndermek" dedi.

İsviçre'nin Cenevre kentine BM İnsan Hakları Konseyi Oturumu için gelen ve bir konferansta konuşan Dalay Lama, "Kutsayarak, dua ederek dünya barışı sağlamanın zor olacağı düşüncesindeyim. Barış ancak harekete geçerek sağlanabilir, dua ile değil" diyerek, insan yapımı sorunların eğitimle üstesinden gelinebileceğine işaret etti.

Küba'da Fidel Castro yönetimi nedeniyle ülkesinden ayrılan Kübalı bir sığınmacıyla tanıştığını ve Castro'dan kurtulmak için bu sığınmacının tanrıya, "Fidel Castro'yu cennetine sok, ne kadar çabuk o kadar iyi" şeklinde dua ettiğini söyleyen Dalay Lama, "Bence negatif düşünceye sahip insanlardan kurtulmanın yolu, tanrıya dua ederek onları hızlıca cennete göndermek" dedi.

Konferansta konuşan 2011 yılında Nobel Barış Ödülü kazanan Tawakkol Abdel-Salam Karman ise, Beşşar Esad ve rejimi tarafından Suriye'de insanların öldürüldüğünü ifade ederek, "Dünya, 'sığınmacılar geliyor' diye veryansın ediyor. Beşşar Esad, insanları öldürürken niye sesiniz çıkmıyordu" dedi.

- BM Cenevre Ofisi önünde 2 bin Tibetli toplandı

Dalay Lama'nın BM Cenevre Ofisi önünde yaptığı konuşmasına ise, dünyanın farklı ülkelerinden gelen 2 binden fazla Tibetli katıldı.

Tibet'te dini özgürlüklerinin Çin tarafından alındığını ifade eden sürgündeki Tibet lideri Dalay Lama, şiddetin son bulması çağrısında bulundu.

Çin, Dalay Lama'nın konferansta konuşmasına karşı çıkarak, BM'ye ve diplomatlara konferansı boykot etme çağrısında bulunmuştu.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu.

Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.