Tihek Heyeti Cezaevini De Hastaneyi De Ziyaret Edecek

Tihek Heyeti Cezaevini De Hastaneyi De Ziyaret Edecek
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Arslan, hastane ve cezaevlerini ziyaret edeceklerini belirterek, "Cezaevlerinde yatanlar da bizim insanımız. Cezaevine de düşmüş olsa insanların onurlu olarak hayatını devam ettirmesini istiyoruz" dedi

TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, hastaneleri de cezaevlerini de ziyaret edeceklerini belirterek, "Cezaevlerinde yatanlar da bizim insanlarımızdır. Cezaevine de düşmüş olsa insanların onurlu olarak hayatını devam ettirmesini istiyoruz." dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl nisanda Özel Teşkilat Kanunu ile kurulan TİHEK'in kurul üyelerinin seçiminin martta gerçekleştirildiğini söyledi.

Kurulun ilk toplantısından itibaren 6 aylık dönemde, ilgili kanun gereği yönetmelik hazırladıklarını belirten Arslan, kuruma ilişkin çalışmaların tamamlandığını bildirdi. Arslan, bu çalışmaların ardından ziyaret ve incelemelere Rize'den başladıklarını, ikinci duraklarının Trabzon olduğunu dile getirdi.

İnsana değer veren kadim bir medeniyetten geldiklerini ifade eden Arslan, "İnsan bizim için eşref-i mahlukattır, bütün yaratılmışların içerisinde çok kıymetlidir. Biz yaratılanı, yaradandan dolayı hoş görürüz, severiz." diye konuştu.

İnsan sevgisinin esas olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"İnsana alabildiğine değer vermek istiyoruz. Cezaevlerinde yatanlar da bizim insanlarımızdır. Belki bir anlık hataları olmuş olabilir, belki yanlış kararlar da verilmiş olabilir ama bu her şeyin sonu değil, belki hayatta bir noktadaki krizin parçasıdır. Bunun için cezaevine de düşmüş olsa insanların onurlu olarak hayatını devam ettirmesini, gün gelip cezasını çektikten sonra da yine hayata onurlu devam etmesini istiyoruz. İçerilerde yanlış bir davranış olabilir, bunlar da mümkündür, bunlar da insan hatası, kusuru olabilir. Bunlara fırsat vermemek adına Birleşmiş Milletlerin de kötü muameleye karşı ulusal önleme mekanizması olarak görev yapmak üzere ek protokolü var. Bu ek protokolü biz de imzaladık. O kapsamda cezaevlerini, nezarethaneleri, alıkonulma merkezlerini, yani insanların hürriyetlerinden bir şekilde kısıtlanıp tutuldukları yerleri ziyaret ediyoruz. Oralarda o insanların da hakkını, hukukunu korumak adına bu ziyaretleri gerçekleştiriyoruz."

"Belki insanlığa ek değerler de üretebiliriz"

Arslan, cezaevlerinin hem fiziki şartlarını inceledikleri hem de mahkumlarla da konuşarak yapılan muameleleri anlamaya ve gerekirse tavsiye raporları hazırlamaya çalıştıklarını anlattı.

Çalışmalarını yetkili idari birimlerle paylaşacaklarını dile getiren Arslan, "Belki burada şu ana kadar düşünülenleri tespit ettiğimiz gibi düşünülemeyenleri de belirleyebiliriz. Belki insanlığa ek değerler de üretebiliriz. Arzumuz oradaki insanları birebir dinlemek, anlamaya çalışarak faydalı olmak. Onların hayata tutunmasını sağlamaya çalışmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cezaevlerinin düzenli ziyaretleri konusunda başka kurullar da bulunduğuna işaret eden Arslan, şunları kaydetti:

"Bu, ulusal önleme mekanizması olarak tüm yurt sathında bize özel bir görev olarak verilmiştir. Kurumumuzun üç ana görev alanından birisi budur. Bunun dışında ayrımcılıkla mücadele, herkesin hak ve hürriyetlerden eşit istifade etmesini sağlamak için faaliyetlerimiz söz konusudur. Ayrıca ülkede insan hakları alanındaki ihlallerde kamuoyunun duyarlılığının arttığı, hassas olduğu yerlerde özellikle incelemeler yapmayı düşünüyoruz. Bu kapsamda psikiyatri merkezlerini, gerekirse hastaneleri de ziyaret edeceğiz. Devletin gözetim ve denetiminin olduğu her noktayı ziyaret etmek istiyoruz. Bu görevlerimizden birisidir."

Kuruma sürekli başvuru geldiğini bildiren Arslan, "Bunların bir kısmını ilgili idari birimlere gönderiyoruz. Onlardan cevap alıyoruz veya o birimlerin şikayetleri takip etmesini sağlıyoruz. Daha sonraki zamanlarda doğrudan başvuruları kendimiz inceleyeceğiz ve kurul olarak karar vereceğiz." dedi.

Vatandaşların kendilerine posta yoluyla ya da kuruma gelerek başvurabileceğini belirten Arslan, internet üzerinden de başvuru alabilmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Arslan, illerde valilikler ve kaymakamlıklar, UYAP sistemine geçtiklerinde de adliyeler aracılığıyla başvuru almaya başlayacaklarını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.