TİKA'dan Afganistan'a Hz. Mevlana köyü

TİKA'dan Afganistan'a Hz. Mevlana köyü
MEZAR-I ŞERİF (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzeyindeki Belh şehrinde Hz. Mevlana köyü kurdu.Şehirdeki...

MEZAR-I ŞERİF (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzeyindeki Belh şehrinde Hz. Mevlana köyü kurdu.

Şehirdeki Mevlana Celaleddin'in doğduğu ev, babasının ders verdiği Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled Medresesi'nin restorasyonu kapsamında yaptırılan köye, bölgede evleri yıkılacak 28 aile yerleştirilecek.

TİKA'nın kuzey Afganistan'daki projelerini yerinde görmek ve Hz. Mevlana köyünü firmadan teslim almak için Türkiye'den gelen TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi'nden Afganistan Masası Sorumlusu Çetin Kurtoğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kurtoğlu, Mevlana Köyü'nün bölgede eşsiz bir eser olduğunu belirterek, köyde yaşayacak halkın modern evlere sahip olacaklarını söyledi.

TİKA'nın daha önce de Afganistan genelinde yüzlerce projeyi hayata geçirdiğini ifade eden Kurtoğlu, bu yardımların dostluk ve kardeşlik gereği yapıldığını belirtti.

Kurtoğlu, TİKA'nın özellikle okul, yetimhane gibi eğitim ve sosyal yardımlarda çok hassas olduğunu vurgulayarak yeni projelerde özellikle okul, klinik, yetimhane ve kültür merkezlerinin öncelikli olarak yapılmasına gayret edileceğini kaydetti.

Kurtoğlu, Türkiye'nin her zaman Afganistan'ın yanında olduğunu, özellikle eğitim alanında işbirliği çalışmalarının devam edeceğini aktardı.

Çetin Kurtoğlu başkanlığındaki ve mühendisler Emrah Ustaömer ve Fuad Erdoğmuş'tan oluşan Türkiye'den gelen teknik heyet, ayrıca Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab, Cevizcan ve Belh vilayetlerinde TİKA tarafından devam eden projeleri yakından inceledi.

Mevlana Köyü projesi sayesinde 28 ev, 29 temiz su kuyusu, stabilize yollar, elektrik şebekesi, mescit, köy giriş kapısı ve çevre duvarı yaptırıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.