Tim Başkanı Büyükekşi:

Tim Başkanı Büyükekşi:
"(2016 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması) Gayretlerimizi destekler nitelikte gelen veriler bizler için son derece sevindirici. Ar-Ge faaliyetlerinin ülkemizde hız kazanması çok önemli. Elbette ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığınd

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2016 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması" sonuçlarına ilişkin, "Gayretlerimizi destekler nitelikte gelen veriler bizler için son derece sevindirici. Ar-Ge faaliyetlerinin ülkemizde hız kazanması çok önemli. Elbette ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığında kat edilmesi gereken çok yolumuz var." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan “2016 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması” sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 2016’da Ar-Ge harcamalarının yüzde 20’ye yakın artarak 24,6 milyar TL’ye yükseldiğini belirterek, "Bu sayede Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 0,94 oldu. Aynı oran bir önceki sene yüzde 0,88’di. Bu da kamusuyla, özel sektörüyle, üniversiteleriyle ülkemizin Ar-Ge’ye daha fazla önem verdiğinin en önemli kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Ar-Ge harcamalarının yüzde 54,2’sinin özel sektör eliyle gerçekleştirildiğini, Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan personel sayısının ise 137 bin kişiye ulaştığını aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"TİM olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde ele aldığımız 4 temel unsurdan birisi Ar-Ge. Çok iyi biliyoruz ki araştırma geliştirme faaliyetlerinden uzak, yenilikçilikten yoksun bir üretim, sürdürülebilir olamaz. Bu amaçla ihracatçılarımıza her platformda Ar-Ge’nin önemini, gereğini anlatıyoruz. Geçtiğimiz sene hükümetimizden bu konuda bizlere destek vermesini, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan firmaların teşvik edilmesini talep etmiştik. Hükümetimiz bu talebimizi de olumlu karşıladı ve geçen yıl ağustos ayında 'Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği' yayınlandı.

Ar-Ge faaliyetlerinde bulunacak firmalarımız daha fazla desteklenmeye başlandı. TİM olarak bizler de özellikle ihracatçılarımızın bu desteklerden azami ölçüde faydalanabilmeleri için geçen yıl ekim ayında kolları sıvadık. Firmalarımıza Ar-Ge faaliyetlerinin önemini ve verilen destekleri anlatıyor, bu konuda ihracatçılarımıza danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu çalışmaların desteklenmesi talebi ile hükümetimizin kapısını çaldığımızda 500 Ar-Ge, 500 tasarım merkezi açma sözü vermiştik. Şu ana kadar 183 firmamız bu merkezleri açtı veya son açamaya geldi. İnşallah çok daha fazla sayıda firmamız yakın zamanda Ar-Ge merkezlerini açacak."

Büyükekşi, geleneksel hale gelen Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nın bu yıl 6'ncısını düzenlediklerini aktararak, 6 yıldır Ar-Ge’ye, inovasyona sahip çıkmaya, bu konularla ilgili tüm kesimleri aynı platformda buluşturmaya gayret ediyoruz. 6-9 Aralık’ta düzenlenecek etkinliğimizde bu yıl en az 70 bin ziyaretçi ağırlayacağız. İnovaLİG, İnoSuit gibi programlarımız da aynı amaca hizmet etmek üzere yola çıktı. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin bilinirliğini artıracak, toplumun daha geniş kesimlerinde Ar-Ge ve inovasyon ilgisi uyandıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu ayın başında düzenledikleri İhracat Haftası etkinliklerinde de bu konudaki duyarlılıklarını Başbakan Binali Yıldırım'a ilettiklerini, hem Türkiye'nin büyüme modelinin Ar-Ge ve inovasyon temelinde yeniden tasarlanmasını hem de yenilikçiliğin bir hayat tarzına dönüşmesi için daha çok desteklenmesini talep ettiklerini anımsatan Büyükekşi şunları kaydetti:

"Tüm bu gayretlerimizi destekler nitelikte gelen veriler bizler için son derece sevindirici. Ar-Ge faaliyetlerinin ülkemizde hız kazanması çok önemli. Elbette ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığında kat edilmesi gereken çok yolumuz var. Dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımızda, bunu daha net bir şekilde görebiliyoruz. 2015 yılı verilerine göre İsrail GSYH’nın yüzde 4,27’sini, Güney Kore yüzde 4,23’ünü, Japonya yüzde 3,28’ini Ar-Ge harcamalarına ayırıyor.

Almanya, ABD, Finlandiya, Çin, Fransa gibi ülkelerde bu oran yüzde 2’nin üzerinde. OECD ortalaması ise yüzde 2,38. Bugün ülkemizde yüzde 0,94 olan Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla içindeki payını 2023’te yüzde 3’lere çıkarmak temel hedeflerimiz arasında. İnşallah daha çok çalışacak, Ar-Ge’ye daha fazla kaynak aktaracak, bu sayede hem yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve ihracatımızdaki payını artıracağız hem de ihracatımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağız."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.