Tmo Kuru Üzüm Alımına Devam Ediyor

Tmo Kuru Üzüm Alımına Devam Ediyor
TMO Genel Müdürü Kemaloğlu:- "Beklentileri ve dedikoduları yönetmek üzere varız. Alım yapalı henüz 5 gün oldu, ortak kanaat fiyatın 4 lira eşiğinin üzerinde seyrettiği. Daha ilk günden amaç yerini buluyor demektir"- "Biz lisanslı depolara 'tarımın barajla

İZMİR (AA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, kurum çekirdeksiz kuru üzümde alım yapmaya başladıktan sonra fiyatların 4 lira eşiğinin üzerinde seyrettiğini belirterek, "Piyasa dediğiniz şey bir beklentidir, bir dedikodudur. Biz de beklentileri ve dedikoduları yönetmek üzere varız. Alım yapalı henüz 5 gün oldu. Daha ilk günden amaç yerini buluyor demektir." ifadesini kullandı.

Kemaloğlu, TMO tarafından İzmir Ticaret Borsasında (İTB) düzenlenen Çekirdeksiz Kuru Üzüm Alım Töreni'nde yaptığı konuşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın çekirdeksiz kuru üzümde müdahale alımı yapılacağını açıklamasının ardından kısa sürede alıma başladıklarını söyledi.

Manisa'da 6 noktada kuru üzüm alımı yaptıklarını belirten Kemaloğlu, kurum olarak, Merkez Bankasının para piyasaları için üstlendiği düzenleyici rolü, emtia piyasalarında üstlenmek istediklerini ifade etti.

Piyasada bir oyuncu değil hakem olmak istediklerini dile getiren Kemaloğlu, şöyle devam etti:

"Bütün derdimiz, tarafların, yani üreticinin, tüccarın, ihracatçının ve tüketicinin makul bir ortamda buluşması. Bu yıl üzüm fiyatlarında düşüş endişesi yaşanması üzerine devreye girdik. Rekoltede problem yoktu, arz fazlalığı gibi piyasayı çok bozacak bir şeyin de olmadığını gördük ama piyasa dediğiniz şey bir beklentidir, bir dedikodudur. Biz de beklentileri ve dedikoduları yönetmek üzere varız. Alım yapalı henüz 5 gün oldu, ortak kanaat, fiyatın 4 lira eşiğinin üzerinde seyrettiği. Daha ilk günden amaç yerini buluyor demektir."

Kemaloğlu, TMO olarak Türkiye'de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün tamamını satın alabilecek kapasitelerinin bulunduğunu, piyasayı düzenleyen bir kurumun alımına sınır ve süre koyamayacağını belirterek, "Bardağı taşıran miktar ne olursa onu almaya talibiz." dedi.

Finansal anlamda sorunlarının bulunmadığını vurgulayan Kemaloğlu, "Meseleye dönemsel bakmıyoruz, yerleşmek için gelmedik ama ilerleyen dönemlerde aynı sorunları yaşamamamız için hep beraber bir düzeni kurmak ve tarafları makul seviyede buluşturacak piyasa kurallarını oluşturmak zorundayız." diye konuştu.

- "Sorunların çözümü lisanslı depoculukta"

İsmail Kemaloğlu, tarımda belli başlı ürünlerde yaşanan sorunların lisanslı depoculukla çözülebileceğine işaret ederek, "Biz lisanslı depolara 'tarımın barajları' diyoruz. Tarımın barajlarını inşa edebilirsek piyasa sorunlarını çözeriz. Biz bu barajları yapmazsak su ovaya taşar, üretici ve sanayici mutsuz olur. Gelin beraber üzümde modern dünyanın kullandığı altyapıyı kuralım, lisanslı depoculuğu hayata geçirelim." ifadelerini kullandı.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli de üzüm ticaretinde 93 yıldır önemli bir rolü üstlendiklerini belirterek, "Üzüm Türkiye için çok değerli bir ürün. Ülkemizde herkesin emeğinin hakkını alması için çalışmaya gönüllüyüz ve bunun arkasındayız. Bu ve bundan sonra da devletimizle iş birliği yapmaya ve Türk tarımsal ürünlerinin ederini, değerini artırmak için birlikte çalışmaya hazırız." dedi.

Konuşmaların ardından 4 üreticinin 20 ton 700 kilogram kuru üzümü TMO tarafından 4-5 liradan satın alındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.