TOFAŞ Üst Yöneticisi Eroldu:

TOFAŞ Üst Yöneticisi Eroldu:
"Bizim ihracat rakamlarımızdaki yüzde 40'lık, sektörün çok çok üzerindeki büyüme, aslında Egea'nın gösterdiği başarı. Sedan modelinin hem Türkiye’deki hem Avrupa'daki performansından çok memnunuz"- "Türkiye'deki otomotiv sektörü ilk 4 ayda yüzde 7 artarke

BURSA (AA) - TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu, "Bizim ihracat rakamlarımızdaki yüzde 40'lık, sektörün çok çok üzerindeki büyüme, aslında Egea'nın gösterdiği başarı. Sedan modelinin hem Türkiye'deki hem Avrupa'daki performansından çok memnunuz." dedi.

Eroldu, Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneğince (BUSİAD) Çekirge Toplantıları kapsamında düzenlenen "Otomotiv Sektörünün Durumu, Geleceği ve Küresel Beklentiler" konulu programa konuşmacı olarak katıldı.

Program öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroldu, 'Yerli otomobil' ile 'Türk markalı otomobil' kavramlarının karıştırıldığını, Türk markalı otomobil konusunda da birtakım tartışmaların gündemde olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, bu konuda bir platform geliştirmenin üzerine gideceğini açıkladığını hatırlatan Eroldu, "Ben sanayiye hizmet edecek her türlü faaliyetin, sanayinin lehine olacağını düşünüyorum. Bu yüzden Sayın Bakanın açıklamalarını olumlu buluyorum." diye konuştu.

- "Sektörü TOFAŞ sürüklüyor diyebiliriz"

Eroldu, ilk 4 aylık rakamlara bakıldığında Türk otomotiv sektörünün, ihracatta artış gösteren ender sektörlerden biri olduğunu belirtti.

İlk 4 ay sonucunda sektördeki üretimin yüzde 3,1, ihracatta da yüzde 7 seviyesinde arttığını aktaran Eroldu, şöyle devam etti:

"Biz burada çok farklı bir kulvardayız. Bizim ihracatımız yüzde 40 arttı. Bütün Türkiye'deki otomotiv sektörü ilk 4 ayda yüzde 7 artarken, TOFAŞ yüzde 40 ihracatını, 4 ayda da yüzde 22 toplam üretimini arttırdı. Şu anda sektörü TOFAŞ sürüklüyor diyebiliriz ama otomotiv sektörü iyi bir performans gösteriyor anlattığımız olumsuzluklara rağmen. Avrupa'da da bir kıpırdama söz konusu. Bütün Avrupa ülkelerinde satışlarda artışlar var. Dolayısıyla Türkiye'de büyük bir oranda Batı Avrupa pazarına ihracat yaptığı için bundan da faydalanıyor."

- "Avrupa'da da Türkiye'de de ezberleri bozdu"

Eroldu, Fiat Egea projesinin özellikle sedan, hatchback ve station wagon olmak üzere 3 modelden oluştuğunu dile getirdi.

Sedan modelinden beklentilerin çok üzerinde bir geri dönüş aldıklarını anlatan Eroldu, "Performans bizi çok sevindirdi ve heyacanlandırdı. 5 ayda Avrupa ve Türkiye'de 38 bin adet satış gerçekleştirdik. Bunun 22 bini Avrupa'da, 16 bini Türkiye'de dolayısıyla bu bizim beklediğimiz performansın çok çok üzerine çıktı."

Eroldu, Avrupa'da belli ülkelerde sedan modelini almak için birkaç aylık sıralar olduğuna dikkati çekti.

Mayıs ayında da hatchback modelinin lansmanını yapacaklarını ve bu modelin de en az sedan kadar başarılı olacağını vurgulayan Eroldu, şöyle konuştu:

"Bizim ihracat rakamlarımızdaki yüzde 40'lık, sektörün çok çok üzerindeki büyüme, aslında Egea'nın gösterdiği başarı. Sedan modelinin hem Türkiye’deki hem Avrupa'daki performansından çok memnunuz. Çok büyük bir performans sürprizi oldu bizim için. Batı Avrupa’da sedan pazarı çok küçüktür. Genelde otomobil markaları Batı Avrupa'da küçük sedan pazarına girmezler. BC dediğimiz kısımlara girmezler. Genelde D veya E segment yani büyük arabalardaki sedanlar talep görür ama bu araba biz en başından beri 'Ezber bozan' diyoruz, hakikatten Avrupa'da da Türkiye'de de ezberleri bozdu bu açından çok memnunuz.

Bu proje yüzde 70 Türk mühendisliğinin yönetiminde, bu mühendislerin emek verdiği bir proje. Özellikle Türk mühendisi diyorum TOFAŞ mühendisi demiyorum çünkü TOFAŞ ile beraber Türkiye'deki yan sanayide çalışan mühendisler de emek verdiler. Bu açıdan da Türk otomotiv sektörü açısından bu seviyede ilk defa bir araç geliştirildi. Türk mühendislerin geliştirdiği bir aracın Avrupa'da bu kadar başarılı olması bence ülke olarak hepimizi gururlandırdı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.