Toplumsal destek şart

Toplumsal destek şart
Konya Engelliler Gücü Başkanı İzzet Soydabircan, kendi güçleriyle belli bir yere kadar sporcularına destek olabildiklerini belirtirken, ampute takımların desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

Ampute Futbol Süper Lig’de mücadele eden Konya Engelliler Gücü Başkanı İzzet Soydabircan, Pusula Web TV’de yayınlanan Uğur’lu Gündem programında Uğur Özteke’nin konuğu oldu. Soydabircan kendisi ve kulüple ilgili bilinmeyenleri anlatırken, sponsor bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

AMPUTE LİGİ NASIL KURULDU?

Biliyorsunuz ki 2 el ve 2 ayağımız var. Bunlardan birisinin eksik olması tıp dilinde ampute ismini yaşıyor. Ligin ismi de buradan gelmekte. İlk olarak 2003 yılında gazileri kurduğu ve tamamı gazilerden oluşan bir futbol takımı vardı. Bu takım 2007 yılında da Dünya 3. oldu. Daha sonra milli takımı kuran sporcular kendi illerinde döndükleri zaman buralarda da bir takım kurdu. Daha sonrasında bu takımlar birbiri ile maç yapmaya başladı ve lig kuruldu. Son olarak bunun iyi yerlere gelineceği keşfedildi ve Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu adı altında resmi bir deplasmanlı lig kuruldu.

AMPUTENİN KONYA’DAKİ KURUCUSU KİM?

Konya’daki takımı kuran da o dönem milli takım kadrosunda yer alan Seyit Karadağ. Konya’ya geldikten sonra burada Konya Engelliler Gücü’nü kuruyor. Kendisi de şu anda hem yöneticimiz hem de sporcumuz. Ampute takımını mutlaka birileri kuracaktı ama o kurdu. Daha sonra lig başladı.

SİZİN YÖNETİME GİRİŞ VE BAŞKANLIK SÜRECİNİZ NASIL İLERLEDİ?

Ben Konya Engelliler Gücü’ne 2011 yılında başladım. 1986-89 yılları arasında lisanslı olarak Taşkentspor’da 2. Amatör ve 1. Amatör’de oynuyordum. Kendim de sporu çok seviyorum. Çalışmış olduğum bankanın personel, kurumlar arası turnuvaya katılmıştı. Bizim de formayı yaptığımız yer kulübün eski başkanı Alpaslan Ünlü’nün dükkanıydı. Engelliler Gücü yöneticileri beni görünce “Spor seven abimiz” diye düşündü sanırsam, bana gelip “Deplasman giderini karşılar mısın” dediler. Bende “Karşılarım” dedim ve karşıladık. Aradan 15-20 gün geçti. Arkadaşlar yeniden geldiler. “Kulübün su ihtiyacı da oluyor karşılar mısın” dediler. Onu da yaptık. Baktılar ki amputeyi seviyor “Abi seni yönetime almak istiyoruz” dediler. Ayıracak vaktim olmaz dedim ama olur diyerek beni yönetime aldılar. Sonradan gerçekten vaktim de oldu. Alpaslan Başkan federasyon yönetimine girince başkanlık da bana kaldı. 2011 yılında girdim 2014 yılında başkanlığa geçtim.

MİLLİ TAKIMIN AVRUPA ŞAMPİYONU OLMASI NELERİ GETİRDİ?

Konya’da ampute futbol hiç destek görmüyor. Allah’tan milli takım Avrupa Şampiyon oldu ve ülkede isim görmeye başladı. Ama açıkça söylemek gerekirse sadece duyulmakla kaldı. Hiçbir kurum ve kuruluş bizi arayıp ne yapıyorsunuz diye sormadı.

OYUNCU KONUSUNDAKİ VİZYONUNUZ NEDİR?

Türkiye’deki ilk yabancı sporcuyu Konya Engelliler Gücü getirdi. Ganalı bir sporcuydu. Gana’da sadece milli takım vardı. Dünya Şampiyonası’nda Seyit ile karşılaşmış. O da Konya’ya gel demiş. Geldi. 2010 yılından bu yana Konya’da. Geçimini burada sağlıyor. Geldikten sonra 2 tane daha geldi. Şu an 3 tane Ganalı sporcumuz var. Evinin kirası, yemesi içmesi her şeyi bize ait... Konya’da bize özel sektör olarak sadece Atiker var. Mehmet Ali Atiker 3 yıldır bizim göğüs sponsorluğumuz karşılığında bütçemizin 4’te 1’ini karşılıyor. Selçuklu ve Karatay Belediyesi de yardımcı oluyor. Karatay Belediyesi bize halı saha tahsis etti. Selçuklu Belediyesi gittiğimiz yerde konaklamalara yardımcı oluyor. Büyükşehir Belediyesi de ulaşımda yardımcı oluyor. Diğer iş adamlarından sponsor bulursak belediyelerimizi de meşgul etmeyiz. Onların uğraşacağı çok işler var.

MAÇLARDAKİ PERFORMANSLARINIZ NASIL?

Bu hafta Gaziantep’teydik. Şahinbey Belediyesi almış takımı. Avrupa Şampiyonası’ndan önce 6 sporcu transfer etti. O oyuncular da milli takımda zaten. Biz o takıma karşı çıktık ve 3-1 yenilmiş. İngiltere’yi yenmiş bir takım. Onunun için bize biraz destek çıkılsın istiyoruz. Okullarımız maçlarımıza gelsin. Seyircilerimiz desteklesin. Şu an sadece 20-25 kişi anca geliyor maçlara. Onlar da bizlerin ailesi.

TAKIMIN ŞU AN İÇİN EKSİĞİ VAR MI?

Gittiğimiz illerin her birinde tesis var. 2014 yılında Mehmet Baykan’dan randevu aldık. Taşkentspor’da yöneticimdi aynı zamanda. “Ne istiyorsunuz” dedi. Kendisine “Abi bizim tesislerimiz yok” dedim. O da “Tamam gidin bir arsa bulun tesisi yaptıralım” dedi. Biz de hemen Selçuklu Belediyesi’ne giderek arsa istedik. Akın Soft’un arkasında bir arazi aldık. Yapıldı yapılacak derken 15 Temmuz araya girdi. Halen de yapılmadı. Başarının ilk adımı tesis... Kendi evinde olacak ki kira vermeden oturacaksın. Antrenmana gidiyorsun Dumlupınar, maça gidiyorsun Selçuklu Belediye Stadyumu. Oradan çantayı al tesise git. Bir tesisin olması başarının yüzde 50’si demek... Altyapı olursa orada tesis gördüğü zaman altyapı olarak sporcu kazanırız. Biz çağırıyoruz ama adam dolmuşla geliyor normal sporcuların olduğu yerde antrenman yapılıyor. Haliyle insanlar çocuklarını göndermek istemiyor.

PEKİ DÜNYA VE AVRUPA’DA AMPUTENİN DURUMU NEDİR?

Avrupa Türkiye kadar ilerde değil. Gaziantep’e gittiğimizde Şahinbey Belediye Başkanı devre arasında bizi odasına çağırarak ikramlarda bulundu. Başkana hem tebrik ediyor hem de kıskanıyorum dedim. Bir seyirci vardı yaklaşık 150 kişi. Maçta protokol vardı. İlgi alaka çok... Geçen sene Şahinbey’i 3-0 yenmiştik. Bizim burada başarıyı sağlamamız için bir tesise ihtiyacımız var. Bu tesis Türkiye’de tek Ankara’da vardı. Türkiye’de 9 tane yapıldı bizde halen yok. Fazla masrafı olan da bir şey değil. Ama neden yok anlamıyorum.

KONYA’DAN OYUNCU BULABİLİYOR MUSUNUZ?

Gaziantep takımı aldıkları 6 futbolcuya verdikleri 2 aylık maaşı biz 1 yılda kullanıyoruz. Oradan oraya gitmek kolay değil. Burada Fahri Ardıç’a da çok teşekkür ediyorum. Onlar olmasa takım dağılır gider. Bir tesis olursa orada yapılabilecek çok şey var. Milli eğitime engelli çocuklar için yazdık. Medikal protez yapan kurumlara yazı yazıp çocuk istedik. Biz Konya’da sporcu bulamadığımız için diğer illerden transfer yapıyoruz. Çocukları göndermiyorlar. Atiker de olmasa gerçekten zor anlar yaşayacağız. 40’a 60 bir suni çim istiyoruz. TSK’nin yeni yapılan bir sahası var. Ben saha sözü aldığımda onların ismi bile yoktu.

MİLLİ TAKIM KONYA’YA GELDİĞİNDE SİZLERİ GÖREMEDİK. KONUYLA İLGİLİ NELER SÖYLERSİNİZ?

Avrupa Şampiyonu olan ampute milli takımı Konya’ya geldiğinde kahvaltı yaptılar. Bizim geldiklerinden haberimiz bile yoktu. Sağ olsun milli takım hocası aradı “Başkan neredesin” dedi. Geldiğimde protokol dağılmıştı. Hoca beni Osman kaptanla tanıştırdı. Tahir Başkan’dan tesis sözü aldık dedi. Allah razı olsun dedik. Biz bu sezon 2014 yılında alıp 3 yıldır bekliyorduk. Sizin proje yapılacak dedi. Bu sezonu da paramparça yerlerde bitiririz de gelecek sezon kendi tesislerimizde olmak istiyoruz.

HAYALİNİZ VAR MI?

Takımın Konya’da tanıtılması için Konyaspor Başkanı ile bir araya geldim. Geçen sene oynanan Fenerbahçe maçının öncesinde takımımızın sahaya çıkmasını istedim. Sonra Avrupa maçından önce çıksın dedik. İzin lazım dedi. Bende Süper Lig maçından önce çıkılmasını istedim. Böyle olsun ki Konya’da bir ampute takımımız olduğu bilinsin.

FUTBOL DIŞINDA BİR BRANŞINIZ VAR MI?

Kulübümüzün bünyesi altında 2 branş daha var. Engelli atletizm ve engelli masa tenisi... İkisinde de engelli sporcumuz var. Şu anda Masa tenisi engelli Fatih Erden İspanya’da Avrupa Şampiyonası’nda mücadele ediyor. Atletizmde de takımımızın kalecisi geçen sene milli oldu. Gelecek sezon dünya şampiyonasına gidecek.  Benim hedefim bırakmadan Konya’ya bir kupa getirmek. Birileri taşın altına elini koyması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.