Trabzon Girişimcilik Zirvesi

Trabzon Girişimcilik Zirvesi
TİM Başkanı Büyükekşi: - "Türkiye'nin güçlü ve iddialı hedefleri var. Bu iddialar ve hedeflerden biri de Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi arasında olması. Bunun için ihracatımızın ve dünyadaki pazar payımızın mutlaka artması gerekiyor"- "Son dönemlerde

TRABZON (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin güçlü ve iddialı hedefleri bulunduğunu belirterek, "Bu iddialar ve hedeflerden biri de Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi arasında olması. Bunun için ihracatımızın ve dünyadaki pazar payımızın mutlaka artması gerekiyor." dedi.

Büyükekşi, bir otelde düzenlenen, "Trabzon Girişimcilik Zirvesi"nde, TİM olarak girişimciliğin hızla yaygınlaşması için her türlü desteği verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin her türlü küresel çalkantıya rağmen hızla büyümeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, "2015 yılına baktığımız da gerçekten büyüme açısından diğer ülkelere kıyasla çok güzel bir performans sergiledik. Bu performansın inşallah 2016 yılında da aynı şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin güçlü ve iddialı hedefleri var. Bu iddialar ve hedeflerden biri de Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi arasında olması. Bunun için ihracatımızın ve dünyadaki pazar payımızın mutlaka artması gerekiyor." diye konuştu.

- "Hedeflerimiz çok daha yukarılara çıkabilmektir"

Büyükekşi, Türkiye'nin dünyadaki pazar payının da artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Biz özellikle 2023 için 500 milyar dolar ihracat stratejisini hazırlarken, 2018 yılında dünyadaki dış ticaret hacmimizi yüzde 1'e, 2023 yılında da yüzde 1,5'e çıkarmayı hedefledik. Bunun için de çok büyük çalışmalar yapmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başarının gerçekleşmesi için irade gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, iradeyi gerçekleştirmek için de odaklanma ve becerinin önemine işaret etti.

Türkiye'nin ihracatının artırılmasının önemine değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Burada da inovasyon, tasarım ve markalaşma büyük önem taşıyor. Bu hedefleri yaparken de girişimcilik ruhu son derece önemli. Özellikle bizim şekillenmemizde Türkiye açısından baktığımızda gerçekten son derece önemli. Son dönemlerde ülkemizdeki girişimcilik ruhu bize umut veriyor. Gerek devlet, gerekse özel sektör girişimcilik konusunda son derece önemli işlere adım atıyor. Son dönemlerde rakamlar bize girişimcilik alanında ilerlediğimizi de ortaya koyuyor. Özellikle girişimcilik mentörüne göre Türkiye'de işletme açmak için uygun fırsat görenlerin oranı yüzde 40, bunun için gerekli beceriye sahip olduğuna inananların oranı ise yüzde 50. İngiltere, Güney Kore, Singapur, Almanya, Fransa gibi ülkelerden daha öndeyiz. Küresel girişimcilik endeksine göre Türkiye 123 ülke arasında 28'inci sırada. Bu da bizim açımızdan son derece önemli çünkü baktığımızda Japonya'nın, İspanya'nın, İtalya'nın ve büyük ülkelerin önündeyiz. Hedeflerimiz çok daha yukarılara çıkabilmek."

- "6 Girişim evi açtık"

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ile TİM işbirliğinde şimdiye kadar 6 Girişim Evi açtıklarını anlatan Büyükekşi, "Bunların başında İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep geliyor. Bu sene ilk durağımız Trabzon, arkasından da Mersin'de olacağız. Önümüzdeki günlerde de Bursa, Edirne, Konya'da Girişim Evi açma konusunda hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah yıl sonunda bunu 10'a çıkaracağız" dedi.

Büyükekşi, bu zamana kadar girişim evlerinde 200 gün danışmanlık hizmeti, bin 664 saat eğitim verildiğini dile getirerek, "32 girişimci-yatırımcı buluşması gerçekleşti. Etkinliklerimiz sayesinde 2015 yılında 56 girişimci, 19 milyon lira ciro elde etti. 40 girişimci 12 milyon lira devletten destek aldı. 14 girişimci 12,5 milyon lira yatırım aldı. 93 girişimci 421 girişimciyi istihdam etti." diye konuştu.

Üreten, yatırım yapan, yeni iş kuran her girişimciyle TİM olarak iftihar ettiklerini dile getiren Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Girişimciliğin yaygınlaşması kültürü bu açıdan son derece önemli. Başta hükümetimiz bu konuda büyük destek veriyor. Yeni fonlar kurulması için önemli destekleri geçtiğimiz gün hükümetimiz açıkladı. Amerikalı Henry Ford, 'bir araya gelmek bir başlangıçtır, bir arada bulunmak bir gelişmedir, beraber çalışabilmek ise başarıdır' der. Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım diyoruz. O yüzden hep beraber el ele vererek, Trabzon'dan yeni ufuklara yelken açmak istiyoruz."

Programın ardından, Karadeniz Teknik Üniversitesi yerleşkesi içindeki Teknokent'te bulunan Trabzon Girişim Evi'nin açılışı Vali Abdil Celil Öz, TİM Başkanı Büyükekşi, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve diğer ilgililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında, "Cumhuriyet Dönemi Sanayisinde Girişimcilik", "Teknoloji Dünyası Nereye Gidiyor?", "Tarımda Teknoloji ve İnovasyon", "Neden Girişimcilik?" başlıkları altında, iş adamlarının konuşmacı olduğu oturumlar gerçekleştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.