Trabzon'da "e-adalet" sempozyumu yapılacak

Trabzon'da "e-adalet" sempozyumu yapılacak
Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca ulusal olarak ilk defa Trabzon'da, "e-adalet uygulamaları, UYAP ve SEGBİS" sempozyumu gerçekleştirilecek- Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Kutanoğlu:- "UYAP, davaların en az giderle ve mümkün olan süratle so

TRABZON (AA) - Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca organize edilen "e-adalet uygulamaları, UYAP ve SEGBİS" sempozyumunun ulusal olarak ilk kez Trabzon'da gerçekleştirileceği bildirildi.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "e-devlet" adı altında Trabzon'daki bir otelde gerçekleştirilecek sempozyumun, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca ulusal çapta ilk defa gerçekleştirileceğini belirterek, "E-adalet uygulamaları, UYAP ve SEGBİS sempozyumunun, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarih, kültür, sanat ve spor kenti olan Trabzon'umuzda gerçekleştirilmesine fırsat veren Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ'a müteşekkiriz." ifadesini kullandı.

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine (UYAP) değinen Kutanoğlu, şöyle devam etti:

"2006 yılında ülkemizde yaygınlaştırma çalışmalarına başlanan UYAP, Adalet Bakanlığı birimleri ile taşra teşkilatı olan adliyelerde ve ceza infaz kurumlarında kullanılmakta olup ilk etapta proje olarak geliştirilmiş ve geçen süreçte bir proje halinden çıkarak UYAP adıyla ülkemizin e-devlet stratejisinin e-adalet ayağını oluşturmuştur. UYAP sayesinde tüm belgeler elektronik ortamda tek bir yerde tutulmakta, bu bilgi ve belgelerde doğruluk ve tutarlılık sağlanmakta, merkezi yapı ve dahili entegrasyon ile veriler bir kez girilerek, aynı verinin yeniden girilmesine gerek kalmamaktadır. Sistem içinde veriler tek yerde tutulduğundan eksiksiz, doğru ve güncel veriye, ihtiyacı olan hakim, cumhuriyet savcısı ve diğer yargı personeli tarafından yetki dahilinde anında ulaşılabilmektedir."

Kutanoğlu, UYAP'ın tozlu raf dönemini bitirdiğini belirterek, "UYAP, davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasını sağlamakta, tozlu raf ve dosya yığını devrini bitirmektedir. UYAP sayesinde idari ve yargısal süreçte mükerrer yapılan işlemlerle gereksiz uygulamaları, ara süreçleri ortadan kaldırmakta, sürat ve kolaylıklar sağlayarak, iş yoğunluğunu azaltmakta ve personel açığından kaynaklanan sıkıntıları en aza indirgeyerek, posta ve kırtasiye gibi masraflardan tasarruf sağlanmaktadır. Elektronik ortamda haberleşme sayesinde haftalarca süren ve posta yoluyla yapılan yazışmalar 1-2 saniyede yapılabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "UYAP, yılda 7 bin 837 çam ağacının kağıt olmasını önledi"

UYAP'ın çevreci bir sistem olduğunu da vurgulayan Kutanoğlu, şunları kaydetti:

"UYAP, çevreci özelliğiyle bir yılda 7 bin 837 çam ağacının kesilerek kağıt olmasını engelledi. Böylece 32 bin metrekarelik tahrip olan alanın kurtarılmasını sağlayan UYAP ile bir yılda 1 milyon 890 bin kilovat saat elektrik ve 15 bin ton su tasarrufu yapıldı. UYAP, ayrıca 124 ton atık gazın atmosfere salınmasını da engelledi. UYAP, 2004, 2005 ve 2008 yıllarında e-TR Büyük Ödülünü almış, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Konseyi'nin 'Adaletin Kristal Terazisi' yarışmasında ikinci olmuş, Birleşmiş Milletler Kamu Hizmetleri Ödülleri'nden ikisi UYAP'a verilmiştir. Ayrıca, UYAP önde gelen uluslararası bilişim örgütlerinin de dikkatini çekerek Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi (WSIS) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yılın e-devlet projesi kategorisinde 'e-National Judicial System' ödülüne aday gösterilmiştir."

Kutanoğlu, Ses ve Görüntülü Bilişim Sisteminin (SEGBİS) de yargıda devrim yaptığına dikkati çekerek, "UYAP ve SEGBİS ile adalet hizmetlerinden yararlanan vatandaş ve avukatlara teknolojinin tüm imkanları sunulup adeta yargıda devrim yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Trabzon'da 20-21 Nisan'da yapılacak sempozyuma, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek'in yanı sıra bakanlık bürokratları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Daire Başkanı ve üyeleri ile Türkiye'nin birçok ilinde görev yapan cumhuriyet başsavcıları, mahkeme başkanları ve adalet komisyonu başkanlarının katılacağı bildirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.