Tse'nin 56. Olağan Genel Kurulu

Tse'nin 56. Olağan Genel Kurulu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - "TSE'nin hem yapısal hem de yürüttüğü hizmetler anlamında bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum"- "Hem TSE'nin ilgi alanına giren konularda hem de Bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ile ilg

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) hem yapısal hem de yürüttüğü hizmetler açısından dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirterek, "Hem TSE'nin ilgi alanına giren konularda hem de Bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmayı inşallah yasa tasarısı haline getirip önümüzdeki ekim ayın içinde TBMM'ye göndereceğiz." dedi.

TSE'nin 56. Olağan Genel Kurulu, kurumun konferans salonunda gerçekleştirildi.

Bakan Özlü, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, 16 Nisan'daki referandumun Cumhuriyet tarihinin en önemli inovasyonlarından olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de artık yeni bir yönetim sistemi var ve bu sistemle yeni bir atılım dönemi başlıyor. Bu yeni dönemin ana unsurlarını demokrasi, değişim ve reformlar oluşturacak. Devletin bütün kurumları bu üç noktada kendilerini yenilemeli." diye konuştu.

Bugün itibarıyla Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) standartlarında bir patent kanunu bulunduğunu dile getiren Özlü, Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji üretimi yeteneklerini artırmak içi bir kanun tasarısı hazırladıklarını ve en kısa zamanda bunu yasalaştıracaklarını kaydetti.

Söz konusu düzenlemeyle teknoloji üreten bir ülke olma yolunda önemli bir mesafe alınacağının altını çizen Özlü, "Süreçleri kısaltıyoruz, karar mekanizmalarını sadeleştiriyoruz ve Türkiye'nin güçlerini birleştiriyoruz. Türkiye'nin hem bütçesel hem de insan kaynağı yönünden sınırlı kaynaklarını bir araya getiriyoruz, güç birliği yapıyoruz. Belli alanlarda Türkiye'nin potansiyelini ortaya koymaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Üretim Reform Paketi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özlü, paketin hazırlanırken sanayicilerin görüşlerini aldıklarını belirtti. Özlü, "Bu paketin yasalaşması halinde sanayimizin ciddi bir sıçrama yapacağını, sanayicilerin gaza basacağını düşünüyorum." dedi.

- "Standartlara uygun üretim ihracat potansiyelimizi artıracak"

Türkiye'nin büyük hedefleri olduğuna dikkati çeken Özlü, büyük ve güçlü bir Türkiye'yi inşa etmek için her bireyin ve kurumun kendi işgal ettiği pozisyonun hakkını vermeleri gerektiğini kaydetti.

TSE'nin sorumlu olduğu alanın söz konusu hedeflere ulaşmak için kritik öneme sahip bulunduğuna işaret eden Özlü, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin uzun vadede ekonomide önünü açacak olan en önemli mesele yüksek katma değerli ürünler üretmektir. Bunun için neler yapmalıyız? Rekabet gücünü artırmak için uluslararası standartlarda, rekabetçi ve inovatif bir üretim yapmalıyız. Sanayimizin bu yöndeki değişimi yakalamasında en önemli konulardan biri standartlardır. Standartlar ve buna bağlı olarak oluşturulan belgeler, ürün ve hizmetlerin belgelerin pasaportu mahiyetindedir. Bu pasaportlar üretici ve sanayicimizin uluslararası pazarlara girişine imkan sağlıyor. Standartlar rekabet gücünün temel bileşenleri olan markalaşmanın, kurumsallaşmanın ve yenilikçi üretimin anahtarlarıdır. Sanayicimizin standartlara uygun üretim yapması ihracat potansiyelimizi de önemli ölçüde artıracaktır."

Sanayicilerin ülke içinde ve küresel platformlarda standart hazırlama süreçlerine aktif katılımlarının önemini vurgulayan Özlü, TSE olarak, sanayicilerin de katılımıyla, gelişmiş bir üretim iklimini ve standardizasyon ekosistemini var etmek için çalıştıklarını söyledi.

- "TSE'nin dönüşüme ihtiyacı var"

Özlü, özellikle 4. Sanayi Devrimi ile üretim sürecinin geliştiğini ve dijitalleşmenin ön plana çıktığını belirterek, standardizasyon süreçlerinin de benzer şekilde yenilik ve değişim içine girdiğini ifade etti.

Üreticilerin söz konusu süreçte TSE ile daha fazla iş birliği yapmaları gerektiğine inandıklarını dile getiren Özlü, şunları kaydetti:

"TSE, sanayicimizin refakatçisidir. Bugüne kadar olduğu gibi dijital dönüşüm sürecinde de sanayicimize yardımcı olmak için tüm tecrübemizi kullanacağız. TSE'nin hem yapısal hem de yürüttüğü hizmetler anlamında bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hem TSE'nin ilgi alanına giren konularda hem de Bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmayı inşallah yasa tasarısı haline getirip önümüzdeki ekim ayın içinde TBMM'ye göndereceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.