Tüdef Genel Başkanı Atak:

Tüdef Genel Başkanı Atak:
"AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etrafında demir parmaklıkları ve kilitlenebilir kapısı olmayan 'Z tipi' yangın merdivenlerine geçilmesi gerekir"

ANKARA (AA) - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, yangın merdivenlerinin standartlarının değişmesi gerektiğini belirterek, Avrupa Birliği (AB) ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etrafında demir parmaklıkları ve kilitlenebilir kapısı olmayan "Z tipi" merdivenlere geçilmesini istedi.

Atak, yazılı açıklamasında, Türkiye'de yangın merdivenlerinin çoğunun dairesel tip olduğu vurgulayarak, dairesel tip yangın merdivenlerindeki demir parmaklıklar nedeniyle yangın çıktığında, kaçıp kurtulmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Yürürlükteki yangın merdiveni standartlarının, merdivenlerin eni boyu, yanmaz malzemeden yapılmasını öngördüğüne dikkati çeken Atak, güvenlik açısından ise nasıl kaçılabileceği konusunda bir tedbir getirilmediğini vurguladı.

Atak, yangın merdivenleri konusunda Ankara’da birkaç bölgede TÜDEF olarak gözlemler yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Üzülerek gördük ki yangın merdivenlerinin büyük çoğunluğu kilitli. Birçoğunun önü ya otopark olmuş ya da yangın merdiveniyle zemin arasında üç dört metre fark var. Bazı yangın merdivenleri depo olarak kullanılıyor. Bazısının kapısına ise hırsızların asma kilitleri sökmelerinden bıkılarak kaynak yapılmış durumda. Bu tür yangın merdivenleriyle yangında can kaybını önleyeceğiz derken can kaybını artırıyoruz. Bu durumun önlemesi için bütün AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etrafında demir parmaklıkları ve kilitlenebilir kapısı olmayan 'Z tipi' yangın merdivenlerine geçilmesi gerekir. Özellikle hastane, okul, dershane ve kamu kurumlarındaki yangın merdivenlerinin ilgili kuruluşlar ve belediyeler tarafından daha sık kontrol edilmesi, kaçış anında güvenlik standartlarına uygun olmayan ve kilitli kapılara yönelik cezai tedbirlerin artırılmasını istiyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.