Tüketiciyi en çok 'kozmetik ve gıda takviyeleri' reklamları yanılttı

Tüketiciyi en çok 'kozmetik ve gıda takviyeleri' reklamları yanılttı
Reklam Kurulunca tüketiciyi yanıltan, yanlış ve yasalara aykırı reklamlara yılın ilk 3 ayında yaklaşık 2 milyon lira ceza kesildi. Kozmetik ve temizlik ürünleri reklamları 787 bin liralık ceza ile ilk sırada yer aldı.

 Reklam Kurulunca tüketiciyi yanıltan, yanlış ve yasalara aykırı reklamlara yılın ilk 3 ayında yaklaşık 2 milyon lira ceza kesildi. Kozmetik ve temizlik ürünlerireklamları 787 bin liralık ceza ile ilk sırada yer aldı.

Reklam sektörünü denetlemeyi, tüketici haklarını ile rekabetçi piyasa işleyişini korumayı ve usulsüz reklamları önlemeyi hedefleyen Reklam Kurulu, tüketicileri yanıltan reklamlara geçit vermiyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kurul, yılın ilk 3 ayında toplam 460 dosyayı karara bağladı. Söz konusu dosyalardan 211'i ön inceleme sonucunda başvurulardaki eksiklikler ve mevzuata aykırı olmaması nedeniyle detaylı incelemeye değer bulunmadı.

Kurulca incelemeye değer bulunup, gündemde görüşülerek karara bağlanan 249 dosyadan 25'i mevzuata aykırı bulunmazken, aykırı bulunan 224 dosyadan 192'sine durdurma cezası, 32'sine de idari para ve durdurma cezasının birlikte uygulanmasına karar verildi.

Kurul tarafından yılın ilk 3 ayında kanuna aykırı reklamlara toplam 1 milyon 969 bin lira ceza uygulandı. Söz konusu dönemde uygulanan idari para cezasının sektörel dağılımına bakıldığında, 787 bin 231 lira ile "kozmetik ve temizlik" sektörünün ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu sektörü reklamlarına uygulanan 425 bin 275 liralık ceza ile "gıda" takip etti.

En fazla durdurma cezası ise "gıda takviyeleri" reklamlarına uygulandı. İlgisi olmadığı halde "çeşitli sağlık sorunlarını iyileştirici", "saç çıkarıcı", "boy uzatıcı", "yağ yakıcı", "kilo verdirici", "kilo aldırıcı", "cinsel performansı geliştirici" gibi tedaviye yönelik tanıtım içeren reklamlar, ilgili mevzuata göre aldatıcı ve yanıltıcı nitelik taşıyor. Başta internet siteleri olmak üzere tüm mecralarda yayınlanan söz konusu reklamlar, Kurul tarafından uygulanan yaptırımlarla engellenmeye çalışılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.