Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi'den Arap dünyasına güvenlik çağrısı

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi'den Arap dünyasına güvenlik çağrısı
Sibsi:- "Arap ülkelerinin, önceliklerini yeniden sıraya koyması, kapsamlı güvenlik sistemini yeniden şekillendirmesi gerek" - "Bizler Müslüman toplumuz ve İslam da kapsamlı güvenliğin temelidir"

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Arap ülkelerine "Kapsamlı Arap Güvenlik Sistemini" yeniden formüle etme çağrısında bulundu.

Başkent Tunus'ta Arap Ülkeleri İçişleri Bakanları 33'üncü Kurulu Toplantısı'nda konuşan Sibsi "Arap ülkelerinin, önceliklerini yeniden sıraya koyması, kapsamlı güvenlik sistemini yeniden şekillendirmesi ve böylece terör tehditleri ve güvenlik tehlikelerinden korunması gerek" dedi.

Köklerinden kazılmadığı sürece Arap ülkelerinin terörle mücadeleyi sürdüreceğini belirten Sibsi, "Ülkeleri, Arap dünyasının güvenliğinden uzak tutarak kendi iç güvenliğiyle ilgilenmek gibi duruma iten bu savaş, bu durumun aşılmasını zorunlu kılıyor" şeklinde konuştu.

Sibsi "Terörün, özellikle İslamın sistematik şekilde kötülenmesi, nefret, tutuculuğun yaygınlaşması, işsizlik ve gelişme gibi hassas alanlara müdahil olmasını sağlayan nedenlerin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Arap dünyasının önceden hiç olmadığı şekilde meydan okumalara maruz kaldığını söyleyen Sibsi, siyaset, ırk, inanç, kimlik esaslı iç çatışmalar ve mezhep çatışmalarını alevlendiren çok sayıda tehdidin giderek arttığına işaret etti.

Sibsi, söz konusu tehditlerin başında DAEŞ terör örgütünün geldiğini ve yukarıda sayılan etkenlerin silahlı örgütlerin yayılması için uygun ortamlar oluşturduğunu vurguladı.

Libya'daki durumun Tunus için direk bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Sibsi, Arap ülkeleri içinde bu kriz ve anarşinin yansımalarına en çok maruz kalan ülkenin Tunus olduğunu hatırlattı.

Sibsi, Bardo saldırısından bu yana ülkenin ulusal önceliğinin terörle savaş olduğunun altını çizdi.

Güvenlik, politik, kültürel ve medya alanındaki tüm boyutları bir araya getiren kapsamlı yaklaşımlara gereksinim duyulduğunu ifade eden Sibsi, aşırılığa ve şiddete karşı devletlerin durumlarını ve güvenliklerini iyileştiren tüm unsurların garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

Sibsi, "Bizler Müslüman toplumuz ve İslam da kapsamlı güvenliğin temelidir. Hiçbir parti İslamı siyasi maksatla kullanmamalıdır. 'Din Allah'ın vatan herkesin' anlayışına daha sıkı tutunmamız gerektiği ortadadır" dedi.

Tunus'ta bugün başlayan Arap Ülkeleri İçişleri Bakanları 33'üncü Kurulu Toplantı'sı iki gün sürecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.