Tunuslu tarihçi Cait'e ödül

Tunuslu tarihçi Cait'e ödül
Cait:- "Benim yetiştiğim dönemde Burgibacılık hakimdi ve akademisyen arkadaşlar İslam dünyasının doğusunu bilmezlerdi, hatta küçük görürlerdi"

TUNUS (AA) - Tunus'taki Arap Araştırma ve Siyasi İncelemeler Merkezi, Tunuslu tarihçi ve düşünür Hişam Cait için bir ödül töreni düzenledi.

Cait, törende yaptığı konuşmada, Avrupa'da Alman ve Fransızların Yunan ve Roma medeniyetleriyle çok ilgilendiklerini ve kendilerinin oradan geldiklerini düşündüklerini belirterek "Bizlerin de aslımız olan İslam medeniyetiyle ilgilenmemiz ve incelemeler yapmamız gerekir." dedi.

Yetiştiği dönem araştırmacılarının durumuna da değinen Cait, şöyle devam etti:

"Benim yetiştiğim dönemde Burgibacılık hakimdi. Gerek Tunus'ta gerek Fransa'da araştırma ve akademik çalışma yaptığımız dönemlerde akademisyen arkadaşlarımız, İslam dünyasının doğusuyla ilgili hiç bir şey bilmezdi, hatta doğuyu küçük görürlerdi. Bir tek satır dahi yazmamışlardır. O dönemde daha çok Burgibacılık düşüncesinin güçlü olmasından dolayı Tunus devleti ve milliyetçilik üzerine çalışmalar yapılırdı. Ben, onlardan farklı olarak Tunus'un doğusundaki İslam dünyasıyla ilgilendim."

Tunus'ta düşünce kitaplarının pek okunmadığına dikkati çeken Cait, "60 ve 70'li yıllarda siyasiler ve aydınlar İslam düşüncesinden büyük bir hızla uzaklaşıyordu. Oysa ki o dönemlerde Arap halklarının köklerinde İslam vardı ve çok güçlüydü. O dönemde ben İslam'la Arap milliyetçiliği düşüncesinin birbiriyle birleşeceğini düşünüyordum. O dönemde çok sayıda aydın bunu düşünmüyorlardı ve onlar Marksistlerdi. Ben Marksist değildim." ifadesini kullandı.

- "Batılılar Müslümanların İslam tarihiyle ilgilenmelerinden rahatsız olur"

Cait, Fransızca kaleme aldığı üç ciltlik "Peygamber Sireti" adlı eserinin batıda hak ettiği akademik ilgiyi görmediğini dile getirerek şunları söyledi:

"Çünkü Almanlar ve Fransızlar, Müslüman ya da Arapların dinin kurucusu olan Peygamber Efendimizin tarihi ve belgeleri üzerinden dini ve tarihi araştırma yapmalarından çok rahatsız olurlardı. Daha sonra ben bunları eleştirdim. Şunu söyleyebilirim, bu kitapla oryantalizm yine bir doğulu Müslümanın eliyle son bulmuştur."

İslam dünyasının içinde bulunduğu durumu doğum sancısına benzeten Cait, "Bu kriz, çağdaş tarihte ve şimdiki dünyada var olduğunu yeniden ortaya koyma çabasıdır. Bu bir doğum sıkıntısıdır. Bunun ardından ne gelecek bilemiyoruz." dedi.

Tunus'lu Tarihçi ve Düşünür Hişam Cait 1935'te Tunus'ta dünyaya geldi. Daha çok İslam tarihi alanındaki araştırmalarıyla dikkat çeken Cait, İslam dünyasının doğusuyla da ilgili yaptığı çalışmalar arasında "Küfe", "Hazreti Muhammed'in Sireti" ve "Fitne" adlı eserleriyle tanınıyor.

Paris Üniversitesinden doktor ünvanı alan Cait, Kanada ve ABD gibi çeşitli ülkelerde misafir öğretim görevlisi olarak dersler verdi. Devrik Lider Bin Ali döneminde de rejimle yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı Cait'in işine son verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.