Tunus'ta "Mali Barış Kanunu" Tasarısı Tartışmaları

Tunus'ta "Mali Barış Kanunu" Tasarısı Tartışmaları
Nahda Hareketi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Urayyid:- "Mali Barış Kanunu tasarısını bu haliyle kesinlikle onaylamayacağız. Şeffaflıktan uzak ve adaletli geçiş sürecine zarar veriyor. Anayasal olabilmesi için üzerinde değişiklikler yapılması gerekiyor"

TUNUS (AA) - Tunus'ta Nahda Hareketi Partisi, geçen ay Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından Parlamento'ya sunulan Mali Barış Kanunu tasarısına karşı olduğunu bildirdi.

Nahda Hareketi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Urayyid, partinin başkent Tunus'taki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Mali Barış Kanunu tasarısını bu haliyle kesinlikle onaylamayacağız. Şeffaflıktan uzak ve adaletli geçiş sürecine zarar veriyor. Anayasal olabilmesi için üzerinde değişiklikler yapılması gerekiyor." dedi.

Kapsamlı barış sürecinin yanında olduklarını söyleyen Urayyid, ülkenin, geçmişin sorunlarından ve zulümlerinden kurtulması için adaletli geçiş sürecini desteklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Sibsi'nin girişimiyle 2015 yılı ortalarında "Mali Barış Kanunu" çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya bir kaç kez getirilen kanun tasarısı, üzerinde değişiklikler yapılması gerekçesiyle geri çekilmişti ancak en son geçen ayın sonlarında üzerinde bazı değişikliklerle yeniden parlamentoda görüşülmeye sunulan kanun tasarısı toplumun birçok kesimi tarafından reddediliyor.

Mali Barış Kanunu tasarısı temelde Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karışmış, kamu malına zarar verdiği ve haksız kazanç elde ettiği savunulan kişilere mallarının iadesi ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların yeniden görevlerine iadesine dair konuları içeriyor.

Başta cumhurbaşkanlığı ve ülkeyi yöneten koalisyonun büyük ortağı Nida Tunus Partisi, ülkenin ekonomik darboğazdan çıkışı için ekonomiye kazandırılması hedefiyle el konulan malların sahiplerine geri verilmesinin yararlı olacağını savunuyor ancak tasarıya karşı çıkan kesimler, özellikle 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sibsi'ye destek verenlerin ilgili tasarıyla aklanacağı ve bunun bir bedel ödeme anlamına geldiği konusunda ısrar ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.