Tunus'taki "Mali Uzlaşı Yasa Tasarısı"

Tunus'taki "Mali Uzlaşı Yasa Tasarısı"
Nahda Hareketi lideri Gannuşi, "anayasaya aykırı olmaması şartıyla" mali uzlaşı kanun tasarısı lehinde oy vereceğini açıkladı

TUNUS (AA) - Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, "anayasaya aykırı olmaması şartıyla" mali uzlaşı kanun tasarısı lehinde oy vereceğini bildirdi.

Başkent Tunus'ta gazetecilerle bir araya gelen Gannuşi, mali uzlaşının, gasbedilmiş malların iadesi ve kalkınmada katkısı olması için önemli olduğunu söyledi.

Söz konusu paraların yurtdışında kalmasının ülkenin çıkarına olmadığını kaydeden Gannuşi, Tunus'un istikrarlı demokratik bir sisteme yöneldiğine işaret etti.

Tunus'un karşılaştığı sorunların başında güvenlik sorununun geldiğini kaydeden Gannuşi, bunun en güncel örneğinin dün sabah Nida Tunus (Tunus'un Çağrısı) Partisi Milletvekili Rıza Şerefüddin'e yönelik suikast girişimi olduğunu aktardı.

Milletvekili Şerefüddin'e yönelik suikast girişimini kınayan Gannuşi, güvenlik güçlerini teröre karşı mücadelede desteklediklerini dile getirdi.

Tunus'un Susa kentinde iktidardaki Nida Tunus Partisi Milletvekili Rıza Şerefüddin'e dün başarısız bir suikast girişiminde bulunulduğu bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, 20 Mart'ta yaptığı konuşmada ülkenin yeniden inşasında herkesin katılımını garanti altına alacak "Ulusal Uzlaşı" olarak nitelendirilen ve "kamu malını zarara uğratanlarla uzlaşılmasını" öngören bir çağrıda bulunmuştu.

Tunus'ta devrim öncesinde adı çeşitli yolsuzluklara karışmış iş adamı ya da kamu görevi yürüten kişilerin affı esasına dayanan ve medyada "Mali Barış" adıyla bilinen kanun tasarısı ülkede yoğun tartışmalara sebep oluyor. Bazı taraflar söz konusu yasayı "yolsuzlukları aklamak" olarak kabul ederken, yetkililer yasanın milyarlarca doların devlet hazinesine girmesini sağlayacağını ve çöken ekonomiyi canlandıracağını savunuyor.

Söz konusu kanun tasarısıyla Habib Burgiba (1957-1987) döneminden bu yana çeşitli yolsuzluklara karıştıkları gerekçesiyle mallarına el konulan çok sayıda iş adamı ve görevden uzaklaştırılmış üst düzey bürokratın Tunus'a yeniden kazandırılması hedefleniyor. 

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin çıkarılmasını istediği kanunla Burgiba'dan bu yana devlet içinde bulunduğu makamını kullanarak şahsi menfaat elde edenlerin, bunu devlete iade ettikten sonra yüzde 5 oranında bir miktarla ülkede ihtiyaç duyulan bir projeye destek vermeleri isteniyor.

1987-2011 tarihleri arasında ülkenin cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin bin Ali'yi ülkeden kaçmak zorunda bırakan "14 Ocak Devrimi" sonrasında Tunus'ta çok sayıda iş adamına yurtdışı yasağı getirilmiş, bankalardaki hesaplarına ve mal varlıklarına el konulmuştu. El konulan mallar ve şirketlerin yönetimi bilirkişilere devredilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.