'Türk Akımı Başlangıçta Tek Hat Olacak'

'Türk Akımı Başlangıçta Tek Hat Olacak'
Oxford Enerji Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Jonathan Stern, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine ilişkin, "Türk Akımı'nda başlangıçta Türkiye'nin faydalanacağı tek bir hat olacak." dedi

ANKARA (AA) - Oxford Enerji Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Jonathan Stern, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Stern, Türk Akımı'nda ilk hattın kesinlikle tamamlanacağını ancak birden fazla hattın inşasının Rusya ile AB arasındaki ilişkilere bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Türk Akımı'nda başlangıçta Türkiye'nin faydalanacağı tek bir hat olacak. İki hat inşa edilecekse bu AB ile mevzuat anlaşmasını gerektirir." ifadelerini kullandı.

Putin'in, 'Türk Akımı, Güney Akım'a alternatif olarak düşünülmedi' sözlerine ilişkin ise Stern, "Pazar açısından bakacak olursak, Türk Akımı'ndan bir hat ve Güney Akım'ından da bir hat inşa etmek Ruslar için daha anlamlı olacaktır ancak Türk Akımı'nın olası ikinci hattı da Güney Akım'ın tek hattı da Avrupa'ya gaz sağlayacağından AB mevzuatıyla ilgili anlaşmaları gerektirir. Bu, uzun zaman alacaksa Türk Akımı'nın ilk hattı yapılabilecek tek şey." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk Akımı, Rusya için çok daha önemli"
Rusya'daki Avrupa Üniversitesinin Enerji Politikaları Programı Yardımcı Direktörü Michael Camarda da Türk Akımı'nın Rusya için kritik bir proje olduğunu söyledi.

Camarda, Rusya'nın Avrupa'ya göndereceği gazı Ukrayna dışında bir alternatifle gerçekleştirmek istediğini vurgulayarak, "Türk Akımı, Rusya için Türkiye için olduğundan çok daha önemli. Türkiye de yaşadığı darbe girişimi sonrasında yeni ilişkiler geliştirecektir ancak Rusya gibi eski dostlarını da unutmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.