Türk balı için hedef Avrupa pazarı

Türk balı için hedef Avrupa pazarı
TAB Başkanı Yılmaz:- "Geçen sene bal üretimi 105 bin ton civarında gerçekleşti. Ürettiğimizin yüzde 95'ten fazlasını iç pazarda değerlendiriyoruz. Üretimimiz arttığında yılda yaklaşık 240 bin ton bal ithal eden Avrupa'ya daha çok bal satmayı hedefliyoruz"

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, 2015 yılında yaklaşık 105 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, bunun yalnızca 5 bin tonunu ihraç ettiklerini ve üretim arttığında yılda yaklaşık 240 bin ton bal ithal eden Avrupa Birliği'ni hedef pazar olarak gördüklerini ifade etti.

AA muhabirine bal ve arıcılık sektörü ile ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, 2014 yılında 103 bin 525 ton olan bal üretiminin 2015 yılında ise yaklaşık 105 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'de üretilen balın yüzde 95'ten fazlasının iç pazarda değerlendirildiğini aktaran Yılmaz, "Üretimimiz arttığında yılda yaklaşık 240 bin ton bal ithal eden Avrupa'ya daha çok bal satmayı hedefliyoruz." dedi.

Yılmaz, en çok üretim yapılan illerin Muğla ve Ordu olduğuna dikkati çekerek, Türkiye coğrafyasında 3 bin 900'ü endemik olmak üzere 10 bin doğal bitki türü yetiştiğini, 500 bitkinin nektar ve polen kaynağı olduğunun bilindiğini anlattı.

Türkiye'de doğal flora alanlarının bulunması nedeniyle, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de üretildiğine değinen Yılmaz, "Bal çeşitliliği yönü ile Türkiye bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca, ülkemiz dünyada bulunan bal arılarının yüzde 22'sinin ana vatanıdır. Arı varlığıyla dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkedir. Arıcılarımız, kaliteli damızlık ana arı kullanımında gereken önemi gösterdiğinde üretim kapasitemiz 200 bin ton civarına çıkabilir. Şu anda 105 bin ton ile kapasitemizin yarısını kullanmaktayız." diye konuştu.

- "Kovan başı verilen 10 liralık destek 20 liraya çıkarılmalı"

Yılmaz, öncelikli hedeflerinin kovan başı üretim miktarını 40 kilograma çıkarmak olduğunu belirterek, bal üreticilerine kovan başı verilen 10 liralık desteğin 20 lira çıkmasıyla bu hedefe daha kolay ulaşılabileceği görüşüne yer verdi.

Türkiye'nin geçen yıl 5 bin ton bal ihraç ettiğini aktaran Yılmaz, ihraç edilen ülkeleri başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzak Doğu ülkeleri şeklinde sıraladı.

- "2017 için üretim hedefimiz 107 bin ton"

Yılmaz, 2017 için ihracat hedeflerinin 10 bin ton, üretim hedeflerinin ise 107 bin ton olduğunu belirterek, "Avrupa Birliği şu anda yılda yaklaşık 240 bin ton bal ithal ediyor. Pazar olarak bir sorun yaşamıyoruz. Üretimimiz artığı zaman Avrupa'ya daha çok bal satabileceğiz." dedi.

TAB'ın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversiteler ile birlikte çalışıp ortak projeler yürüttüğünü aktaran Yılmaz, ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TAB işbirliği ile Türkiye genelinde 227 adet bal ormanı kurulduğu bilgisini verdi.

Yılmaz, Türkiye'nin TAB'ın kuruluşundan beri Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu (Apimondia) üyesi olduğunu hatırlatarak, 45'inci Apimondia Kongresinin 2017'de TAB tarafından İstanbul'da yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.