Türk Heybeleri New York'ta Sergilenecek

Türk Heybeleri New York'ta Sergilenecek
Azerbaycan ve İran'daki göçebe Türk boylarınca dokunan heybeler, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde beğeniye sunulacak - Göçebe kadınların dokuduğu heybelerin 19. yüzyıldan kaldığı belirtiliyor- Serginin Türk küratörü Beyazıt:- "Sergideki eserler

NEW YORK (AA) - SELÇUK ACAR - Azerbaycan ve İran'daki göçebe Türk boylarınca dokunduğu belirtilen 19. yüzyıldan kalma heybeler, ABD'nin New York kentindeki Metropolitan Sanat Müzesi'nde sergilenecek.

Çoğunlukla Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'daki Şahseven ve Kaşkay Türk boylarının kullandığı heybelerden oluşan sergi, yarın sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Sergide, göçebe kadınların dokuduğu, 19. yüzyıldan kaldığı düşünülen 19 parça heybe yer alacak.

Müzenin İslam Sanatları bölümünde çalışan Türk küratör Deniz Beyazıt'ın öncülüğünde ve Amherst'teki Massachusetts Üniversitesi İslam Sanatı Profesörü Walter B. Denny'in desteğiyle gerçekleşen sergideki eserler, müzenin William ve Inger Ginsberg Koleksiyonu'ndan alındı.

Ginsberg ailesi, 1970'lerden itibaren küçük tekstil parçalarından oluşturdukları kolleksiyonu, iki yıl önce müzeye bağışlamıştı.

Değişik renklerdeki heybeler, göçebe kültürünün özelliğini yansıtması bakımından önemli.

Müze tarafından yapılan açıklamada, heybeler için "taşınabilir ambar" ve "göçebe dokumaları" ifadeleri kullanılarak sergideki eserler arasında İslam sanatları koleksiyonundan iki tablonun da bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, geometrik desenlerin yanı sıra çiçek ve hayvan motiflerinin işlendiği heybelerin, hem kullanışlı hem de sofistike göçebe estetiğini yansıttığını kaydedildi.

Açıklamada, serginin, Hagop Kevorkian Vakfının desteğiyle gerçekleştirildiği belirtildi.

- Türk kültürüne ait eserler

Yoğunlukla İran'da İsfahan'a bağlı Mugan kırsalı ile Zencan, Erdabil ve Doğu Azerbayacan'a bağlı Tebriz'de yaşayan Şahseven Türk boyunun, halı, kilim ve yaygı dokumacılığında usta oldukları biliniyor.

Serginin kuratörü Beyazıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide Türkiye'den eserlerin de yer alacağını kaydetti.

Beyazıt, "Sergideki eserlerin çoğu İran’da ya da Azerbaycan’da yapılmış olsa da oradaki göçebe Türkler tarafından yapıldığı için Türk kültürüne ait." dedi.

Sergi, gelecek yıl 7 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.