Türk-ingiliz Tatlıdil Forumu Brexit Sonrasında Daha Güçlü

Türk-ingiliz Tatlıdil Forumu Brexit Sonrasında Daha Güçlü
Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu Eş Başkanı Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Denemeç:- "Forumun çıtasının yükselmesinin bir nedeni de İngiltere'nin Brexit kararı alması. İngiltere, AB'den ayrılarak dışarı çıktığı için ikili ilişkilere çok daha fazla önem verir h

ANTALYA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Reha Denemeç, Forum'un her geçen yıl daha da ileriye gideceğini belirterek, "Forumun çıtasının yükselmesinin bir nedeni de İngiltere'nin Brexit kararı alması. İngiltere, Avrupa Birliğinden (AB) ayrılarak dışarı çıktığı için ikili ilişkilere çok daha fazla önem verir hale geldi." ifadelerini kullandı.

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile bu yıl Antalya'da altıncısı düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun eş başkanlığını yürüten Denemeç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Denemeç, Tatlıdil Forumu'nun 6 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, o zamanki İngiltere Başbakanı David Cameron ile inisiyatif alınarak Türkiye ile İngiltere arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesi için kurulduğunu hatırlattı.

Forum'a iki ülke hükümetlerinden sağlanan üst düzeyli iştirakin yanı sıra diğer partilerden siyasiler ile iş, akademi ve medya dünyasından önemli isimlerin de katıldığını dile getiren Denemeç, Tatlıdil Forumu'na Türkiye ile İngiltere'nin dönüşümlü olarak ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Tatlıdil Forumu'nun 6. yılında artık kurumsal bir hal aldığına dikkati çeken Denemeç, aynı zamanda Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasının ardından Forum'un çıtasının daha da yükseldiğini vurguladı. Denemeç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çıtanın yükselmesinin bir nedeni de geçen yılın haziran ayında İngiltere'nin Brexit kararı alması. İngiltere, AB'den ayrılarak dışarı çıktığı için ikili ilişkilere çok daha fazla önem verir hale geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May'in ocak ayındaki Türkiye ziyaretinde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Başbakan Yıldırım, 'Tatlıdil Forumu'nu en üst düzeyde kullanalım ikili ilişkilerde' demişlerdi. Onlar da ellerinden gelen desteği vereceklerini söylemişlerdi."

Denemeç, "Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu, bu yıldan itibaren, Brexit öncesinden daha farklı bir havaya girecek, ben öyle öngörüyorum. Tatlıdil Forumu, hem iş dünyasından katılımcıların hem de siyasetçilerin ikili görüşmeleri anlamında bence her geçen sene daha da ileriye gidecek. İş dünyasında yeni ilişkiler, ortaklıklar da doğabilir. Mevcutların kuvvetleneceği bir ortamdır çünkü en üst düzeyde olumlu siyasi mesajlar da veriliyor." diye konuştu.

Denemeç, Forum'a İngiliz tarafından Kraliçe 2. Elizabeth'i temsilen oğlu York Dükü Prens Andrew, Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Savunma Bakanı Michael Fallon'un yanı sıra parlamentonun iki alt kanadı Avam Kamarası ile Lordlar Kamarasında temsil edilen farklı partilerden üyelerin katıldığını söyledi.

- Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu panelleri

Denemeç, "Bölge ve Dünya Politikası" konulu panelde Forum'un eş başkanı Straw'un moderatörlüğünde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İngiliz mevkidaşı Johnson tarafından bölge ve dünya siyasetinin değerlendirildiğini ifade etti.

Denemeç, "Brexit" konulu panelde de Brexit sonrası ortaya çıkan yeni imkanlar, ikili ticari ilişkiler ve iki ülke arasındaki bağların en iyi hale getirilmesi konularının Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Duncan tarafından ele alındığını dile getirdi.

Eş Başkan Denemeç, günün diğer kısmında gerçekleştirilecek panellerden biri olan "Enerji" başlıklı oturumda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İngiltere Başbakanlık Türkiye Ticaret Elçisi Robin Janvrin ve Enerji Güvenliği Uzmanı John Roberts'ın yeni enerji kaynakları, yatırım ve güvenlik endişeleri ile enerji politikaları gibi hususları değerlendireceğini belirtti.

"Türkiye'de Darbe Girişimi ve Sonrası" başlıklı panelde ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile İngiliz Bakan Duncan'ın konuşacağını aktaran Denemeç, bu oturumun özellikle İngiltere tarafından istendiğini kaydetti.

Reha Denemeç, "Ortadoğu" başlıklı panelde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İngiltere'nin eski Türkiye, Fransa ve ABD Büyükelçisi Peter Westmacott ile Londra City Üniversitesi Ortadoğu Politika Çalışmaları Prof. Dr. Rosemary Hollis'in Donald Trump'ın ABD başkanı olmasının Ortadoğu'ya ve dünya siyasetine etkilerini konuşacağını söyledi.

Son olarak "Savunma ve Siber Güvenlik" panelinde, Türkiye ve İngiltere'nin bu konuda nasıl iş birliği geliştirebileceği konusunun ele alınacağını bildiren Denemeç, bu oturumda Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ile İngiltere Savunma Alımlarından Sorumlu Devlet Bakanı Harriett Baldwin'in konuşacağını ifade etti.

- Hem kültürel tanıtım hem ekonomik fırsat

Forum kapsamındaki yemek davetlerinde konuklara Türk müziği dinletildiğini belirten Denemeç, bu şekilde kültürel tanıtımın da yapıldığını aktardı.

Türkiye'yi zaten bilen insanların daha da yakından tanıma fırsatları bulacağını dile getiren Denemeç, iş dünyasından konukların buradaki imkanları da birinci ağızdan, Türk firmalarından duyacaklarını kaydetti.

Ayrıca İngiltere'nin Türkiye haricinde Rusya, Almanya, İspanya ve Brezilya ile de benzer ikili platformları bulunduğunu söyleyen Denemeç, Türkiye'de "Tatlıdil" olduğu gibi, diğer ülkelerle yapılan toplantılara da muhatap ülkenin kendi dilinde bir isim verildiği bilgisini paylaştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.