Türk kadınına ABD'de "Yılın Girişimci Kadını" ödülü

Türk kadınına ABD'de "Yılın Girişimci Kadını" ödülü
ABD'ye eğitim için giden Neslihan Hıdırlıgil, çalışma hayatındaki başarısıyla iş kadınlarına verilen en prestijli ödüllerden birini kazandı- ABD'de 2004'teki ilk deneyiminde batarak iş hayatına başlayan Hıdırlıgil, "Yılın Girişimci Kadını" ödülüne uzanan

NEW YORK (AA) - SELÇUK ACAR - Türk iş kadını Neslihan Hıdırlıgil, çalışma yaşamındaki başarısıyla ABD'de iş kadınlarına verilen en prestijli ödüllerden biri olan "Yılın Girişimci Kadını" ödülünü kazananlar arasında yer aldı.

ABD'den Kanada'ya uzanan hediyelik eşya mağazalar zinciri kuran Hıdırlıgil, Enterprising Women Foundation (Girişimci Kadınlar Vakfı) ve 185 ülkeden bir milyonun üzerinde okuyucusu bulunan "Enterprising Women" dergisi tarafından, 10 milyon dolar civarında hasılat yapan firmalar kategorisinde "Yılın Girişimci Kadını" ödülüne layık görüldü.

Hıdırlıgil'in kazandığı ödül, hızla büyüyen firmaların kadın üst yöneticilerine (CEO), "zorluklarla baş edebilme, inovasyon kabiliyeti, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirme ve liderlik" gibi kriterlere göre veriliyor.

Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden mezun olan Hıdırlıgil, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde master eğitimi aldı. Hıdırlıgil, 2002'de eğitim amaçlı geldiği ABD'de önce İngilizce bilgisini geliştirdi, daha sonra New York Şehir Üniversitesi'ne bağlı bir okulda ekonomi dalında master yaptı.

New York'ta, 2004'te başladığı iş hayatında ise ABD'den Kanada'ya uzanan, 7 adet yıl boyu açık, 25 de sezonluk mağazadan oluşan bir satış zincirinin sahibi Hıdırlıgil, başlangıçta Türkiye'den ithal ettiği ürünlerle ABD’de ticarete atıldı.

Hıdırlıgil'in, Miami, Hollywood, Las Vegas, Orlando, Washington DC ve Baltimore gibi şehirlerle New Jersey, Connecticut ve Pensilvanya eyaletlerinde mağazaları bulunuyor. Kanada'da da bir mağaza sahibi Hıdırlıgil, 2015'te, dünyaca ünlü tasarımcı ve markaların satış mağazalarının yer aldığı New York 5. Cadde'de mağaza açarak önemli bir ticari hamle daha gerçekleştirdi.

Hıdırlıgil, 2002'de eğitim amaçlı geldiği ABD'de iş hayatındaki başarısı ve "Yılın Girişimci Kadını" ödülüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

2004'te ilk ticari denemesinde büyük kayba uğradığını anlatan Hıdırlıgil, "İlk başladığımda Türkiye’den bir şeyler getirip satayım istedim. Çok büyük zararım oldu, battım. Ancak sonra ne yapmam gerektiğini öğrendim. Kültüre alışmak zor oldu. Sattığım ürünlerde insanların verdiği anlamla benim verdiğim anlam çok farklıydı. Önce yaptığım iş, Müslüman mahallesinde salyangoz satmak gibiydi. Sonunda Noel üzerine ürünler satmaya karar verdim" diye konuştu.

Hıdırlıgil, mağazalarının dekor ve tasarımıyla sattığı ürünlerin tasarımını kendisinin yaptığını belirtti.

Ödülle ilgili de bilgi veren Hıdırlıgil, "Enterprising Women dergisi ve kadın girişimcileri destekleyen bir vakıf var. Bunlar firmam üzerinden beni buldular. Dergi, ABD’de ve 185 ülkede, 1 milyon civarında okuyucuya ulaşıyor. Beni 'Yılın Girişimcisi Ödülü'ne layık gördüler. Ödül, hızlı büyüyen şirketlerin CEO’larına veriliyor" ifadelerini kullandı.


- Başarıda ailenin yeri


Hıdırlıgil, başarısının sırrını "işkolik olmaya" bağlayarak, "Başarınızın fark edilmesi çok güzel bir şey. Başarımda ailemin ayrı bir yeri var. Türkiye’de kim olduğunuz, hangi aileden geldiğiniz önemlidir. ABD'de ne olduğunuz, ne yaptığınız önemlidir. ABD bu anlamda size önem verir. Bugün geldiğim yerde, burada tanıdığım, aşık olduğum eşim Fatih Hıdırlıgil’in ve oğlum Muhammed'in desteğini de unutamayacağım" şeklinde konuştu.


- "Eğitim için geldim, iş yapmak için gelmedim"


ABD'ye eğitim amaçlı geldiğini belirten Hıdırlıgil, "ABD'ye iş yapmak için değil, yüksek eğitime devam etmek için geldim" dedi.

Hıdırlıgil, Türkiye'deki siyasi istikrar ve ekonomik durumun düzelmesiyle arkadaşlarının bir çoğunun geri döndüğünü dile getirdi.

Türk kadınlarının genel olarak çok akıllı ve çalışkan insanlar olduğunu, yapamadıkları her şeyin önünde ise genellikle zihniyet engeli bulunduğunu söyleyen Hıdırlıgil, Türk kadınlarına, iş dünyasında başarılı olabilmeleri için kendi potansiyellerini keşfetmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hıdırlıgil, kendine inanç ve güvenin başarıyı beraberinde getirdiğini vurgulayarak, "Başardıkları anda kendilerine güvenleri artıyor" görüşünü paylaştı.


- 7 yaşındaki oğlunun Trump tepkisi


Hıdırlıgil, ABD'deki başkanlık yarışına da değinerek, ön seçim sürecini endişeyle izlediğini aktardı.

Dünyada Müslümanların imajının terör örgütü DAEŞ yüzünden bozulduğunu ifade eden Hıdırlıgil, Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Aday Adayı Donald Trump'ın da bu imajı menfaate çevirdiğini savundu.

Hıdırlıgil, ABD'de pek çok kişinin Müslümanları DAEŞ imajıyla tanıdığından yakındı.

Şirketleri zarar eden Trump'ın, ön seçimlerde bu nefreti siyasette başarı sağlamak için kullandığını kaydeden Hıdırlıgil, Trump için "Şirketleri zarar ederken kendi çok büyük isim yaptı" dedi.

Hıdırlıgil, 7 yaşındaki oğlu Muhammed'in, Cumhuriyetçi ailelerin çocuklarının devam ettiği özel bir okula gittiğini, okuldaki en yakın arkadaşlarının Müslüman karşıtı açıklamalarda bulunan Trump'ı sevdiğini öğrendikten sonra oğlunun buna içerlediğini anlattı.

Ocak ayında, Demokrat Parti'nin Başkan Aday Adayı Hillary Clinton'ın Philadelphia'daki bağış toplantısına oğluyla katılan Hıdırlıgil, küçük Muhammed, Clinton'a, "Trump neden bu ülkeden gitmemizi istiyor? Bunu anlıyor musunuz?" şeklinde bir soru yöneltince salonda büyük alkış toplamıştı. Muhammed'in sorusuna Clinton, "Trump'ın sözleri bir başkana yakışmıyor. Ben de anlamıyorum, söyledikleri çok yanlış" cevabını vermişti.

Bu arada, "Zorluklarla baş edebilme, inovasyon kabiliyeti, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirme ve liderlik" gibi kriterlere göre verilen ödülü kazananlar arasında, Kocaeli'nde faaliyet gösteren FARPLAS'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Arya Kadın Yatırım Platformu kurucusu Ahu Serter'in de olduğu öğrenildi. Serter, ödülü, 100 milyon doların üzerindeki yıllık gelire sahip firmalar kategorisinde kazandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.