Türk Ve Suriyeli Kadınların Nefes Aldığı Mekanlar: Tarihi Kilis Evleri

Türk Ve Suriyeli Kadınların Nefes Aldığı Mekanlar: Tarihi Kilis Evleri
Kilis'te yıllarca kentin köklü ailelerinin yaşadığı tarihi konaklar şimdilerde kardeşlik havası içerisinde Türk ve Suriyeli kadınlara hizmet veriyor- "Nefes alan mekanlar"olarak nitelendirilen tarihi konaklar, Kilis Belediyesince restore edilerek mesleki

KİLİS (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilis'te yıllarca kentin köklü ailelerinin yaşadığı tarihi konaklar şimdilerde kardeşlik havası içerisinde Türk ve Suriyeli kadınlara hizmet veriyor.

Kilis'in nefes alan mekanları diye tabir edilen tarihi konaklar, Kilis Belediyesince restore edildikten sonra mesleki eğitim merkezleri olarak ülkelerindeki savaştan kaçarak Kilis'e yerleşen Suriyeli kadınlar ile onlara ensarlık yapan Türk kadınların uğrak yeri haline geldi.

Tarihi 1800'lü yıllara dayanan Abidin Ağa ve Ruhizade konaklarında, uluslararası kuruluşların da desteğiyle kuaförlük, Türkçe-Arapça-İngilizce dil, aşçılık ve pastacılık kursları ile Kur'an-ı Kerim, el sanatları, bilgisayar eğitimi gibi birçok alanda 800 kadına hizmet veriliyor.

Tarihi konaklar bir yandan Türk ve Suriyeli kadınları meslek sahibi yaparken diğer yandan da kentte birlikte yaşayan bu insanların birbirleri tanıması ve kaynaşmasına imkan sağlıyor.

- "Kadınlara nefes alma imkanı sağladık"

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis halkının barış ve huzur içerisinde Suriyeli sığınmacılarla yaşadığını söyledi.

Kentteki barış ve huzur ortamını sağlayan etkenlerden birinin meslek edindirme kursu olarak kullanılan tarihi konaklar olduğunu ifade eden Kara, Türk ve Suriyeli kadınların bu kurslara gitmesinin birlik berberlik anlamında çok önemli olduğunu dile getirdi.

Meslek edindirme merkezlerinin Suriye'deki iç savaştan kaçan kadınlara hayata tutunma imkanı sağladığını belirten Kara, şöyle devam etti:

"Kilis'te nüfusumuzdan fazla Suriyeli var ancak biz barış ve huzur içerisinde yaşıyoruz. Bunların temel katmanların bir tanesi de bu tarihi konaklarımız oldu. Hem eski konaklarımız restore ederek kurtarmış oluyoruz hem de ilk defa Türkiye’de olan bir uygulamayı yapıyoruz, Suriyeli ve Türk kadınların birlikte kurs görmesini sağlıyoruz. Böylece birlikte yaşam kültürü oluşturmalarını sağlıyoruz. Burada yaptığımız en güzel şeylerden bir tanesi kadınlara nefes alma imkanı sağlamak. Bu konaklar sayesinde kadınların beraber yaşama, birlikte vakit geçirme ve birlikte hayata tutunma imkanları oldu. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum, daha önce kurslarımıza gelmeyen burada faaliyet göstermeyen kadınlarla, kurslarımıza gelen kadınlar arasındaki en büyük fark onların gözlerindeki ışıltı."

- "Kilis insanlık vicdanındaki iyilik duygusunu ortay çıkardı"

Kara, Kilis halkının Suriyeli sığınmacılara gösterdiği misafirperverliğin bütün dünyaya örnek olması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Burada insanların meslek edinmesi, dil eğitimi alması insanların kaynaşması adına önemli olduğu kadar, kadınları hayata tutunmaları açısından da çok önemli bir vazife yürütülüyor. Bunun için biz Kilis'e 'Umudun ve Barışın Ana Şehri' diyoruz. Kilis'ten bütün dünyaya ilan ediyoruz ki dünyadaki insanlık tarihinin en büyük kültürel mirası dünyanın yedi harikası değil, insan vicdanındaki iyilik duygusudur. Kilis insanlık vicdanındaki iyilik duygusunu ortaya çıkardı. Bu tarihi konaklar tarihi taşlardan yapıldığı için nefes alıyor ve nefes alan yerde hayat vardır, insanlık vardır, huzur vardır, refah vardır Ondan dolayı biz bu tarihi konakları tercih ediyoruz."

-"Uluslararası kuruluşlardan yeteri kadar destek almıyoruz"

Gerçekleştirdikleri projelerin uluslararası kuruluşlarca da desteklendiğini ancak bunun yeterli düzeyde olmadığını aktaran Kara, şöyle konuştu:

"Tüm restore, tefrişat ve giderlerini uluslararası kuruluşlar ile birlikte yapmaya çalışıyoruz. Bunun için çok yoğun bir şekilde çaba sarf ediyoruz. Uluslararası kuruluşlardan yeteri kadar destek almıyoruz ama almak için çabalıyoruz ve koşturuyoruz. Onların ağır işleyişinden dolayı bazı sıkıntılar yaşıyoruz ama inanıyoruz ki biz bu çabamız meyvesini verecek ve Kilis'teki tarih doku, umuda ve barışa müthiş katkı sağlayacaktır."

Abidin Ağa Meslek Edindirme Merkezi sorumlusu Özlem Kilislioğlu da kurslar sayesinde Türk ve Suriyeli kadınlar arasında çok iyi iletişim kurulduğuna işaret ederek "Burada Türk ve Suriyeliler arasında ilk başlarda uyumsuzluk olmuştu fakat zamanla biz onları burada kaynaştırdık. Şu anda birbirleri çok iyi iletişimleri var. Buradaki kurslarımızda ortak bir çalışma yürütüyorlar." dedi.

Merkezde kuaförlük yapan Suriyeli Sevsen Tohumcu da Kilis'e 5 yıl önce geldiğini kaydederek "Kilis Belediyesinin bizlere sunduğu imkanlar sayesinde burada kuaförlük mesleğimi sürdürebiliyorum. Tük ve Suriyeli müşterilerim var güzel vakitler geçiriyoruz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.