"Turkcell Ve Koç Holding Hisselerindeki Anlık Düşüş Algoritmik İşlem Kaynaklı"

"Turkcell Ve Koç Holding Hisselerindeki Anlık Düşüş Algoritmik İşlem Kaynaklı"
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ:- "Geçen günlerde Turkcell ve Koç Holding hisselerindeki anlık düşüş algoritmik işlem kaynaklı"- "Yatırımcılar tespit edilmiş. Fiyat 40 kez yükselip inmiş. İki hissede de yatırımcının 100 bin liranın üzerinde

İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, geçen günlerde Turkcell ve Koç Holding hisselerindeki anlık düşüşün algoritmik işlem kaynaklı olduğunu belirterek, "Yatırımcılar tespit edilmiş. Fiyat 40 kez yükselip inmiş. İki hissede de yatırımcının 100 bin liranın üzerinde zararı var." dedi.

Karadağ, birkaç gün önce Turkcell ve Koç Holding hisselerinde yaşanan anlık düşüşe ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Geçen günlerde Turkcell ve Koç Holding hisselerindeki anlık düşüşün algoritmik işlem kaynaklı olduğunu belirten Karadağ, konuyu Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) ilettiklerini, ilave bir inceleme gerekiyorsa yapılacağını bildirdi.

Karadağ, sistemik bir risk ve problemin olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yanlış kurgulanmış bir algoritmik emir sebebiyle yatırımcı zarar etmiş. Biz kendi tedbir ve önlemlerimizi alıyoruz, SPK'ya raporluyoruz. Şimdi SPK bu işlemde, SPK mevzuatı gereği başka bir yaptırım uygulanmasını gerekli görürse onu uygulayacak. Biz zaten devre kesiciler ve diğer mekanizmalarla müdahale ettik. Ağırlıklı ortalama fiyatlara da çok ciddi bir yansıması olmadı."

Burada sistemin sağlıklı olduğunu ve anında müdahale edebildiklerini gördüklerini ifade eden Karadağ, kişilerin mantıklı olmayan algoritma ve kurgularla fiyat emri girebildiğini söyledi.


- "Bunun VİOP'a yansıması da var"


Himmet Karadağ, konuyla ilgili Borsa İstanbul tarafında yapılacak başka bir işlem olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yatırımcılar tespit edilmiş. Fiyat 40 kez yükselip inmiş. İki hissede de yatırımcının 100 bin liranın üzerinde zararı var. Bunun Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'na (VİOP) yansıması da var. Tüm çapraz piyasa yansımalarıyla beraber rapor ediyoruz. Çünkü bazen yatırımcı bizim hisse tarafında hatalı emir girip belki VİOP tarafında kazanç elde ediyor olabiliyor. SPK'ya ikisini beraber raporlamış durumdayız."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.