"Türki̇ye-ab İli̇şki̇leri̇ni̇n Geleceği̇" Toplantısı

"Türki̇ye-ab İli̇şki̇leri̇ni̇n Geleceği̇" Toplantısı
İKV Başkanı Zeytinoğlu:- "Gümrük Birliği güncellenmesinin yanında vize serbestliği sürecinin en yakın zamanda tamamlanması önemli. Vize uygulaması yalnızca fiziki bir engel değil, psikolojik bir bariyer ve Türk vatandaşlarının Avrupalılaşma sürecini yavaş

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Gümrük Birliği güncellenmesinin yanında vize serbestliği sürecinin en yakın zamanda tamamlanması önemli. Vize uygulaması yalnızca fiziki bir engel değil, psikolojik bir bariyer ve Türk vatandaşlarının Avrupalılaşma sürecini yavaşlatıyor." ifadelerini kullandı.

İKV'den yapılan açıklamaya göre, İktisadi Kalkınma Vakfı, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (IPC) ve Alman Uluslararası ve Güvenlik Enstitüsü (SWP) iş birliğinde Almanya’nın başkenti Berlin’de bir toplantı gerçekleştirdi.

Üst düzey bürokrat, uzman ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği, iki taraf arasındaki güvenlik iş birliğinin ilerletilmesi ve AB’de yükselen popülist akımlar ve AB entegrasyonunun geleceği üzerindeki etkileri konuları ele alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye ve AB ilişkilerinin 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB yetkilileri ile görüşmesinden sonra daha ılımlı ve iş birliğine açık bir sürece girdiğini belirtti.

Zeytinoğlu, ilişkileri olumlu etkileyecek alanların başında Gümrük Birliğinin güncellenmesi, vize serbestliği sürecinin tamamlanması, mülteci iş birliğinin devamı ve üst düzey diyalog mekanizmalarının canlandırılması olduğunu kaydetti.

Bu alanlar arasında Gümrük Birliğinin güncellenmesi sürecinin tarım, hizmetler ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi ve Gümrük Birliği'nin işleyişindeki sorunların aşılmasını öngördüğünü aktaran Zeytinoğlu, bu sürecin sonunda AB’ye ihracatta yüzde 25 oranında ve GSYİH’da yüzde 1,9’a varacak bir artışın beklendiğini bildirdi.

Zeytinoğlu, Gümrük Birliği güncellenmesinin yanında vize serbestliği sürecinin en yakın zamanda tamamlanmasının önemini anlatarak, vize uygulamasının yalnızca fiziki bir engel değil, psikolojik bir bariyer olduğunu ve Türk vatandaşlarının Avrupalılaşma sürecini yavaşlattığını belirtti.

Tüm bu süreçlerin ötesinde Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin ilişkileri ilerletecek asıl konu olduğunu ve tam üyelik hedefinin korunması gerektiğini aktaran Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin AB karar alma sürecinde yerini almasını sağlayacak olan tam üyeliktir. İkili ilişkilerdeki sorunlar, AB’nin iç sorunları ve yükselen popülizm tam üyelik hedefinin etkisini kaybetmesine yol açmıştır. Ancak konjonktürel sorunların aşılması ve ilişkilerin tam üyelik hedefi doğrultusunda canlandırılması iki taraf için de bir kazan-kazan sonucu doğuracaktır. Brexit süreci sonrasında sarsıntı geçiren AB’ye Türkiye’nin katılması ekonomik ve siyasi açısından Birliği güçlendirecek, Türkiye’nin de reform ve kalkınma sürecini tetikleyecektir."

Zeytinoğlu, son olarak Türkiye ve Almanya ilişkilerine de değinerek, Almanya’daki Türkiye kökenli 3 milyona yakın nüfusun son derece önemli bir sosyal ve kültürel bağ oluşturduğunu belirtti.

Almanya’da 96 bin Türk girişimci olduğunu ve bu girişimcilerin 500 bin kişiye iş verdiğini ve 50 milyar avro tutarında bir yıllık ciro ile Alman ekonomisine katkıda bulunduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, İKV Başkanı Türkiye ve Almanya arasında 25 milyar avro tutarında bir ticaret hacmi olduğunu ve Türkiye’nin toplam ihracatı içinde Almanya’nın yüzde 9,8’lik pay ile önde geldiğine vurgu yaptı.

Zeytinoğlu, Türkiye’de Alman sermayeli şirketlerin sayısının 6 bin 800’ün üzerine çıktığını aktararak, "Almanya AB içinde en önde gelen partnerimiz. Son dönemde bozulan ilişkilerin ekonomik, ticari ve sosyal bağların gerektirdiği şekilde düzeltilmesi ve daha verimli bir temele oturtulması iki ülkenin ortak hedefler çerçevesinde iş birliği yapabilmesini sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.