Türkiye-AB Suriyeli Sığınmacılara Yardım Programı

Türkiye-AB Suriyeli Sığınmacılara Yardım Programı
Almanya Başbakanı Merkel: - "Türkiye, Suriyelilere çalışma izni vermiştir. Böylelikle Suriyeli sığınmacılar daha farklı imkanlara kavuşacaktır. Çünkü işsizlik ve yanı sıra iş arayan sığınmacılar varsa, bu, her ülkede tartışma yaratır. Bu, bana göre atılan

GAZİANTEP (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye tarafından çalışma izni verilen Suriyeli sığınmacıların böylelikle daha farklı imkanlara kavuşacağını belirterek, "Çünkü işsizlik ve yanı sıra iş arayan sığınmacılar varsa, bu her ülkede tartışma yaratır. Bu, bana göre atılan çok cesurca bir adımdır." dedi.

Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-AB Suriyeli Sığınmacılara Yardım Programı'na katıldı.

Programa ilişkin ortak basın toplantısında konuşan Merkel, ziyaret sayesinde Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya başta barınma olmak üzere sunduğu fırsatları görme imkanı bulduklarını söyledi.

Kampa 23 Nisan'da gelmeleri vesilesiyle çocuklara verilen eğitime ilişkin koşulları da görebildiklerini belirten Merkel, böylelikle onların ileriye dönük çalışabilecekleri ortamın hazırlanmasına katkı sağlanacağına işaret etti.

Suriyeli sığınmacıların yüzde 15-20'sinin kamplarda yaşadığını ancak geriye kalanların kamp dışında olduğunu vurgulayan Merkel, bugün Suriyeli sığınmacılar konusunda neler yapmak istediklerini görüştüklerini anlattı.

Gaziantep'te 120 bini çocuk 370 bin mülteci olduğunu kaydeden Merkel, "Çocuklar iki kademeli eğitim alıyorlar. Bu konuda AB tarafından maddi imkanlar kapsamında da bütün çocukların okula gitmesi öngörülüyor. Bu çok önemli bir çalışma. Travma yaşayan anne babalar, engelli çocuklar var. Bu alanda da yapılabilecek çok güzel projeler olduğunu düşünüyorum. AB Komisyonu olarak da büyük bir ivmeyle yeni projelerin ortaya konması bizi sevindiriyor. Burada önemli olan insanların hayatına dair bize bilgi vermesiydi." diye konuştu.

- "Çok cesurca bir adım"

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verdiğine dikkati çeken Merkel, şöyle devam etti:

"Böylelikle Suriyeli sığınmacılar daha farklı imkanlara kavuşacaktır. Çünkü işsizlik ve yanı sıra iş arayan sığınmacılar varsa, bu her ülkede tartışma yaratır. Bu, bana göre atılan çok cesurca bir adımdır. Diğer taraftan da Suriyelilerin toplum olarak kucaklandığını gördük. Türkiye, bütün ülkeler arasında en çok sayıda sığınmacıyı kabul eden ülke konumunda. AB'nin de sorumluluğu üstlenmesi gerekiyor. Almanya da bunu AB üyesi olarak severek yapıyor. Düzensiz göçle ilgili farklı konuları ele aldık. Bunun önlenmesi için atılacak adımlar üzerinde durduk. Bu konuda çalışmaya da devam edeceğiz. Bizler yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Benim açımdan bugün uygulamada neler yapıldığını ve başarıldığını görmek önemliydi. Kentsel çalışmalar da çok önemliydi. Bu, bizim için çok büyük bir kazanç oldu."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.