Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı

Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı
Başbakan Davutoğlu: (2)- "Hem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına hem de Avrupa Birliği ve Almanya adına da bizim tek bir gayemiz var. İnsani bakımdan İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajediye birlikte çözüm aramak. Bu mesele ne Türkiye'ni

GAZİANTEP (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına hem de Avrupa Birliği ve Almanya adına da bizim tek bir gayemiz var. İnsani bakımdan İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajediye birlikte çözüm aramak. Bu mesele ne Türkiye'nin ne de Avrupa Birliği'nin tek başına üstlenmesi gereken bir meseledir." dedi.

Davutoğlu, Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı'na katıldı.

Tusk, Merkel, Timmermans ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, bugün önemli bir gündemde, dünyanın dikkatlerinin çekildiği bir bölgede ve tarihi bir misyon üstlenen bir şehirde olduklarını belirtti.

Suriyeli mültecilerle ilgili bütün dünyanın insani bakımdan dikkatlerin üzerinde olduğu bir konuda mevkidaşlarını Gaziantep'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "Kendilerine ülkemize tekrar gelmeleri dolayısıyla tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bu özel günde birlikte ortak bir gündemle hareket etmenin onurunu taşıyoruz." diye konuştu.

Bugünün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğunu, özel bir gün olduğunu söyleyen Davutoğlu, önceki gün de teması "Çocuk ve Çiçek" olan EXPO 2016 Antalya'nın açılışını yaptıklarını anımsattı.

Nizip'te mevkidaşlarıyla kampları ziyaret ettiklerini, çocuklarla bir araya geldiklerini anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklar dünyanın en masum varlıkları ve maalesef bugün Suriye'de yaşanan büyük insani trajediden en fazla etkilenen onlar. Türkiye'de şu anda 10 binlerce Suriyeli yetim çocuk var, 152 bin Suriyeli Türkiye'de hayata gözlerini açtı. 700 bine aşkın Suriyeli mülteci çocuğumuz eğitim imkanlarını bekliyor ve bütün bunları insani bir perspektifle ele alma sorumluluğu hepimizin üzerinde. Biz Türkiye ve Avrupa Birliği olarak 29 Kasım'da Brüksel'de gerçekleştirdiğimiz zirveden bu yana birlikte bu konuları ele almanın çabası içindeyiz ve çok önemli bir mesafe katettik. 29 Kasım'da bizi bir araya getiren ana konulardan birisi Ege'de hayatını kaybeden Aylan bebek gibi yavrularımızın bir daha hayatını kaybetmemesi için ortak bir tavır sergilemekti. Üzerinde birçok yorum yapıldı. Ama şunu ifade etmek isterim. Hem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına hem de Avrupa Birliği ve Almanya adına da bizim tek bir gayemiz var; insani bakımdan İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajediye birlikte çözüm aramak. Bu mesele ne Türkiye'nin ne de Avrupa Birliği'nin tek başına üstlenmesi gereken bir meseledir. Bu mesele uluslararası toplumun tek bir vücut olarak, tek bir yürek olarak ele alması gereken, hepimizin doğrudan mesul olduğumuz bir meseledir. İnsani konuda el ele vermediğimiz zaman gelecek nesillere çok kötü miras bırakmış oluruz. Bugün Türkiye'de 3 milyon mülteciyi ağırlayarak dünyanın en büyük mülteci ağırlayan nüfusuna sahip. Bu anlamda da Gaziantep, Kilis, bütün şehirlerimiz Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş, bütün şehirlerimizde Suriyeli kardeşlerimizi ağırlıyoruz. Gaziantep bu konuda en başından itibaren çok büyük fedakarlıklar üstlendi."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.