Türkiye-AB Zirvesi

Türkiye-AB Zirvesi
Başbakan Davutoğlu, dünyada sığınmacı meselesini yakından takip eden herkesin Türkiye'nin sığınmacılar için sağladığı şartları takdir ettiğini söyledi- Davutoğlu:- "Başbakan olarak seçimlerden sonraki ilk kararlarımdan biri, Türkiye'deki Suriyeli sığınmac

BRÜKSEL (AA) – Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünyada sığınmacı meselesini yakından izleyen herkesin Türkiye'nin sığınmacılar için sağladığı şartları takdir ettiğini söyledi.

Brüksel’deki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından Başbakan Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ortak basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Davutoğlu, sığınmacıların geri kabul edilmesiyle ilgili yasal bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ile ilgili bir soru üzerine, bugüne kadar Türkiye'ye sığınmacılara muamele konusunda tek bir eleştiri gelmediğini vurguladı. Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Bu Başbakan olarak benim için gurur duyulabilecek bir şey. Çünkü, son 5 yıldır 300 bin kişinin yaşadığı kamplarımız var. Bunlar normal kasabalara, köylere dönüşmüş durumda. Okul, hastane gibi tüm imkanlar mevcut, sıcak yemek servisi yapılıyor. 2,4 milyon Suriyeli sığınmacı ise şehirlerde Türk halkıyla beraber yan yana yaşıyor. Türk toplumunda onlara dönük herhangi bir ırkçılık ya da yabancı düşmanlığı yok. Bu bizim kültürümüz. Örneğin, Başbakan olarak seçimlerden sonraki ilk kararlarımdan biri, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi oldu. Bu zor bir karardı, Avrupa'daki tüm siyasi liderler bunu kabul edecektir. Muhalefet eleştirdi ancak yüzde 10 kadar işsizlik oranına rağmen, halkımız bu politika hakkında herhangi bir şey söylemedi. Çünkü biliyorlar ki Suriyeli sığınmacılar da kendileri gibi insan. Sığınmacıların şartları iyi planlanmış durumda. Bu konuda herhangi bir şüphesi olanlar gelip görebilir. Suriyeli olmayanlar için de aynı durum söz konusu."

Davutoğlu, dünyada sığınmacı sorununu yakından takip eden herkesin Türkiye'nin sığınmacılar için sağladığı şartları takdir ettiğini söyledi.

Geri kabullerin başlamasıyla bazı zorluklarının ortaya çıkacağını ifade eden Davutoğlu, ancak bu konuda AB ve Türkiye arasında ortak projelerin hayata geçirileceğini belirterek, "Anlaşmayı eleştirenler, daha iyi bir seçenek sunmalı. Daha iyisi yok" dedi.

Başbakan Davutoğlu, sığınmacılara muamele konusunda ders almak isteyenlere, Türkiye'nin tecrübelerini gözlemlemesi tavsiyesinde bulundu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da bir soru üzerine, Türkiye-AB ilişkilerinde Avrupa’ya düzensiz göçü durdurmak hedefinde önemli bir dönüm noktası bulunduğunu belirterek, "Bu anlaşmanın önemli sonuçlarının olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Toplantıda Kıbrıs Rum Kesimi’nin blokajlarının hatırlatılması üzerine Tusk, kendilerinin Türk tarafı konusundaki beklentilerinin daha büyük olduğunu ancak en azından bir konuda ilerlediklerini vurguladı. Donald Tusk, bazı şeylerin başarıldığını ve bunun kendisi açısından gelecek için umut verici bir işaret olduğunu söyledi.

Tusk, kendisi için üye devletlerin Yunanistan’a mali desteğe hazır olmasının tatmin edici olduğuna ve bu ülkeyi iltica başvuruları sürecinde desteklemek gerektiğine işaret etti.

Avrupa’nın ileri standartları nedeniyle mülteciler açısından tüm dünyada temel hedef bölge olduğunu vurgulayan Tusk, "Dünyanın en ileri standartlarına sahip bölgesi olarak düzensiz göçü kontrol altına almayı başarmalıyız. Şunun altını çizmek gerekir ki Avrupa’nın mülteciler için temel hedef bölge olması tesadüf değil” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.