'Türkiye-abd İlişkileri Bir Terörist Yüzünden Olumsuz Noktaya Gelmesin'

'Türkiye-abd İlişkileri Bir Terörist Yüzünden Olumsuz Noktaya Gelmesin'
Adalet Bakanı Bozdağ, "Gülen'in iade edilmemesi Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir. Biz istiyoruz ki ilişkiler, bir terörist yüzünden olumsuz bir noktaya gelmesin." dedi

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Gülen'in iadesine ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere özel uçakla ABD'ye gitti.

Bozdağ, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile FETÖ kurucusu ve yöneticisi, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bir numaralı faili Gülen'in iadesini görüşeceklerini belirtti.

ABD'ye daha önce 4 iade dosyası gönderdiklerini, darbe teşebbüsüyle ilgili de geçici tutuklama talebini ilettiklerini hatırlatan Bozdağ, ziyarette mevkidaşı Lynch ile görüşmeler yapacaklarını ve Türkiye'nin hassasiyetlerini birinci elden ABD'nin en üst düzey yetkilisine aktarma fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

-"Dosyada gereğinden fazlası var"


Dosyada, terörist Gülen'in iadesi için gerekli olandan daha fazla delil bulunduğunu aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:

"Dosyada bize göre terörist Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için gerekli olandan daha fazlası var. Bugüne kadar Türkiye'den istenen iadeler veya geçici tutuklama talepleri, sadece ABD'nin değil başka ülkelerin Türkiye'den istedikleri, bunlarla mukayese ettiğimizde de dosyaların sıhhati açısından baktığımızda en dolu dosya Fetullah Gülen'in geçici tutuklanma talebini içeren dosya ve iade dosyalarıdır. Altı dolu dosyalar, iadesi için aramızdaki sözleşmenin öngördüğü şartları fazlasıyla taşımaktadır."

-"ABD için Ladin ne ifade ediyorsa Türkiye için Gülen odur"


Bozdağ, şöyle devam etti:

"ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye devleti için de Fetullah Gülen o anlamı ifade ediyor. Bu çok net bir durumdur. Türkiye'de bu kadar büyük suçlara karışmış, en son 241 vatandaşımızın ölümüne, verdiği talimatlarla yol açmış, 2 bin 194 vatandaşımızın yaralanmasına neden olmuş birisi Amerika Birleşik Devletleri'nde, Pensilvanya'da yaşıyor ve oradan terör örgütünü halen yönetmeye devam ediyor."

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bozdağ, bir soru üzerine Gülen'in kaçma ihtimaline karşı geçici tutuklanmasını talep ettiklerini anımsattı.

Görüşmelerden sonuç alınamaması halinde Türkiye'nin başka bir planının olup olmadığının sorulması üzerine Bozdağ, Gülen'in ABD'de yaşıyor olmasının Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bozdağ, "İade sürecinin uzaması, geçici tutuklama talebinin yerine getirilmemesi Türkiye'de ve Türk halkında büyük bir rahatsızlık meydana getiriyor. Bunun bu şekliyle devam etmesi, iade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir. Biz istiyoruz ki artık Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, bir terörist yüzünden olumsuz noktaya gelmesin. Bizim dileğimiz odur." diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.