Türkiye-afrika Eğitim Bakanları Konferansı

Türkiye-afrika Eğitim Bakanları Konferansı
YTB Başkan Yardımcısı Gündoğar:- "Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda 3 milyon vatandaşımıza seçime katılmalarıyla ilgili hak tanıdık. Yurtdışında yaşamakta olan 3 milyon seçmen vatandaşımızın 1,5 milyonu 100-150 kilometre uzaktaki sandıklara gider

İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Gündoğar, "Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda 3 milyon vatandaşımıza biz seçime katılmalarıyla ilgili hak tanıdık. Yurtdışında yaşamakta olan 3 milyon seçmen vatandaşımızın 1,5 milyonu 100-150 kilometre uzaktaki sandıklara giderek oylarını kullanma noktasında herhangi bir tereddüt yaşamadı." dedi.
Gündoğar, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı'nın ikinci gününde YTB'nin faaliyetleriyle ilgili sunum yaptı.
Türkiye'nin 1950'li yıllarda ekonomik sebeplerle yurtdışı göçler verdiğini dile getiren Gündoğar, şunları kaydetti:
"Bugün yaklaşık 6 milyon vatandaşımız yurtdışında yaşamaktadır. Bunun büyük bir kısmı Almanya ve çevresindeki Avrupa ülkelerinde, Amerika'da, Avusturalya'da, Yeni Zelanda'da yaşamaktadır. 6 milyon vatandaşımızla olan bağımızı korumak istiyoruz. Bu vatandaşlarımızın ülkeleriyle olan bağlarını korumak adına da başkanlığımız çeşitli hizmetler yürütmektedir. Bugün Akdeniz'i geçmek isteyip de Avrupa'ya göç etmek isteyen sizin vatandaşlarınız gibi, sizin insanlarınız gibi bizim vatandaşlarımız da çeşitli vesilelerle yurtdışına gitti. Önemli farklardan birisi budur ki bizim vatandaşlarımız hemen hemen hiçbir zaman ülkeleriyle olan bağlarını koparmadılar. En son anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda 3 milyon vatandaşımıza biz seçime katılmalarıyla ilgili hak tanıdık. Yurtdışında yaşamakta olan 3 milyon seçmen vatandaşımızın 1,5 milyonu 100-150 kilometre uzaktaki sandıklara giderek oylarını kullanma noktasında herhangi bir tereddüt yaşamadı. Bu da vatandaşlarımızın kendi ülkeleriyle olan bağlarını gösteren en önemli göstergedir."
Kardeş topluluklarla bağları güçlendirmek için faaliyet yürüttüklerini dile getiren Gündoğar, "Türkçe konuşan ve Türkçe dil geçmişine sahip insanları sayarsak 300 milyon kişi. Eğer din bağıyla akraba toplulukları tanımlayacak olursak 1,5 milyar. Bizim sınırlarımız bu ülkenin sınırlarıyla sınırlı değil. Afrika'daki, Latin Amerika'daki kardeşlerimiz de dünya siyasetinde beraber hareket emek istediğimiz akraba topluluklarını oluştururlar. Gönüllerin bir olduğu bütün toplulukları, bütün ülkeleri kardeş olarak görüyoruz." diye konuştu.
Gündoğar, Türkiye'de okuyan yabancı öğrencilerle ilgili yürüttükleri faaliyetlerle ilgili de bilgi verdi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da yurtiçi ve yurtdışında mesleki ve teknik eğitim alanında yaptıkları faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.