"Türkiye, Alternatif Turizm Alanlarına Yönelmeli"

"Türkiye, Alternatif Turizm Alanlarına Yönelmeli"
Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş:

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Türkiye'nin yıllık ortalama 37 milyon turiste hizmet sunarak 34 milyar dolar ekonomik kazanım elde ettiğini belirterek, "Oysaki katma değeri yüksek turizm olarak yaşlı, engelli veya tıp turizmi sayesinde 1 milyon yaşlıya sadece bakım hizmeti sunarak yılda 40-60 milyar dolar ekonomik kazanım sağlayabilir" dedi.

İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her saniyede 2 kişinin 60 yaşına ulaştığını belirtti. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyadaki 60 yaş ve üzerindeki yaşlı sayısının 820 milyon civarında olduğuna işaret eden İbiş, bu sayısının 10 yıl sonra 1 milyara, 2050'de ise 2 milyara ulaşacağına dikkat çekti.

BM raporuna göre ise 2050 'de dünyada 100 yaşını aşmış kişi sayısının 3.2 milyon civarında olacağına değinen İbiş, şu an dünyada her 7 kişiden birisinin 60 yaş ve üzerindeyken, 2050'de her 5 kişiden birinin 60 yaş ve üzerinde olacağını anlattı.

İbiş, yaşlanan nüfusun yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 20'lik yaşlı nüfusun bakımı için değişik politikalar üzerinde çalışıldığını ifade etti.

- "Avrupa yaşlılarını başka ülkeler gönderiyor"

Yaşlıların minimum yüzde 87'sinin en az bir devamlı hastalığının olduğunu bildiren İbiş, bu kesimin sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden sık sık yararlanan kesimi oluşturduğunu söyledi.

İbiş, yaşlı bakımında yeterli elemanın olmaması, ekonomik maliyetlerin fazlılığı nedeniyle Avrupa'nın yaşlılarını aktif ve mutlu yaşam için başka ülkelere gönderdiğini belirtti.

Almanya'nın yaşlılarını Polonya'ya, İskandinav ülkesi Norveç'in ise daha ılıman ve maliyetlerin uygun olduğu İspanya'ya gönderdiğini ifade eden İbiş, Avrupalı yaşlıların gittikleri ülkelerde hem bakım hem de sağlık hizmetlerinden yararlandığını dile getirdi.

Sosyal devlet ilkesinin güçlü olduğu gelişmiş dünya ülkelerinin yaşlılarının bakımlarına büyük para ve emek harcadığını vurgulayan İbiş, şöyle devam etti:

"Yaşlı bakımı ve turizmi işi birçok kural, hizmet, eğitim, üretim, tedarik ve araştırma halkasının birleşmesinden oluşmaktadır. En az gelişmiş ülkeden çok gelişmiş ülkelere kadar bakıldığında, ülkelerin yaşlılar için harcadıkları bakım ve sağlık giderleri aylık olarak iki haneli rakamlardan 4 haneli rakamlara kadar değişebilmektedir. Yaşlı bakımında dünyanın aylık olarak harcadığı para sadece yüzde 20 nüfusun yaşadığı gelişmiş ülkelerde 650 milyar dolar tabanı üzerinde seyretmektedir."

Sinan İbiş, Türkiye'nin yıllık yaklaşık 37 milyon turiste hizmet sunarak 34 milyar dolar ekonomik kazanım elde edebildiğini anımsatarak, "Oysaki katma değeri yüksek turizm olarak yaşlı veya tıp turizmi sayesinde 1 milyon yaşlıya bakım hizmeti sunarak yılda 40-60 milyar dolar ekonomik kazanım sağlayabilir. Türkiye ulusal kalkınmada ivme yaratmak için mutlaka vakit geçirmeden tıp, yaşlı bakımı, engelli bakımı ve rehabilitasyonu ile spor ve sporcu sağlığı turizmi gibi nitelikli sektörlere yönelmelidir" dedi.

- Yaşlı bakımı konusunda ulusal politikalar

Türkiye'de yaşlılıkla ilgili konularda farkındalığın geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan İbiş, Türkiye'nin, coğrafi yakınlığı, genç iş gücü ve nispeten maliyetlerin daha uygun olması nedeniyle Avrupalı yaşlı nüfusun bakımı için alternatif ülke olduğuna dikkati çekti.

İbiş, Türkiye'nin, termal otel veya tıp merkezlerinden sağlık desteği alacak yaşlıları Avrupa'dan Türkiye'ye çekebileceğini anlattı.

İbiş, "Yaşlı bakımı turizmi yaşlı transferi yapılacak ülke insanlarının dil, gelenek, görenek, dini yaklaşımları gibi temel yaşam unsurları mutlaka karşılanmalıdır. Bu temel ihtiyaçlardan sonra yaşlıların güvenli, sağlıklı, mutlu ve aktif yaşamaları için birçok aktivitenin planlandığı, yaşlıların erişimlerinin kolaylıkla sağlandığı, yaşlılara özel teşviklerin hayata geçirildiği planlar, programlar yapılmalıdır" dedi.

İbiş, yaşlı bakımı konusunda ulusal bir politikayı ivedilikle hayat geçirmesi gereken Türkiye'nin turistik işletmelere yaşlılar ve  engelliler için kapasite koyarak indirim yapması gerektiğini kaydetti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.