"Türkiye Avrupa'nın En Fazla Marka Başvurusu Yapan Ülkesi"

"Türkiye Avrupa'nın En Fazla Marka Başvurusu Yapan Ülkesi"
Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Koca:- "Türkiye, 2011'den bu yana 100 binin üzerinde marka başvurusuyla, sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesi durumundadır. 2016'da 40 bini aşan tasarım başvurusuyla

VAN (AA) - Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Salih Koca, "Türkiye, 2011'den bu yana 100 binin üzerinde marka başvurusuyla, sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesi durumundadır." dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğinde "Coğrafi İşaret ve Marka Süreci" konulu seminer düzenlendi.

Koca, Van TSO Toplantı Salonu'ndaki seminerde, küçükken anne ve babalarından sürekli "Başıma icat çıkarma" cümlesini duyduklarını söyledi.

Şimdi girişimcilere bunun aksine "Başımıza icat çıkarın" dediklerini anlatan Koca, kurum olarak bunu slogan haline getirdiklerini bildirdi.

Ülkenin gelişmesinin de yeni icatlara bağlı olduğuna dikkati çeken Koca, bugün bazı firmaların marka değerinin, birçok ülkenin milli gelirinin üzerinde olduğuna işaret etti.

- "Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesiyiz"

Koca, bilginin, fikrin ve yeniliğin ekonomideki ağırlığının her geçen gün arttığını dile getirerek, "Ülkemiz her alanda olduğu gibi sınai mülkiye alanında da gelişmeyi, dünyada adından söz ettirmeyi sürdürüyor. Bu alanda kaydedilen gelişmenin temel göstergesi olan başvuru sayısı da düzenli olarak artmakta." diye konuştu.

Türkiye'de KOBİ sayısının 300 bin, büyük ölçekli işletme sayısının ise 7 bin civarında olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

"Üniversite sayımız 200, Ar-Ge merkezimiz 579, teknoparklarımız 65'e ulaşmıştır. Bu gelişmelere rağmen Türkiye'nin yıllık patent başvuru sayısı 2016'da 6 bin 445'te kalmıştır. Faydalı model başvurularıyla birlikte değerlendirdiğinde yerli buluş sayısı 10 binin üzerine ancak çıkabilmiştir. Türkiye, 2011'den bu yana 100 binin üzerinde marka başvurusuyla, sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesi durumundadır. 2016'da 40 bini aşan tasarım başvurusuyla en fazla tasarım yapan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncüdür."

Van'dan 1995-2007 arasında 36 patent, 28 faydalı model, bin 677 marka ve 33 tasarım başvurusu yapıldığını bildiren Koca, buna rağmen kentte coğrafi işaret konusunda tescillenmiş bir ürünün bulunmadığına dikkati çekti.

- "Patent seferberliği başlattık"

Van'da başvuru sayılarının kentin gerçek potansiyeliyle örtüşmediğini vurgulayan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sayıların hızlı artış göstermesi yöneticilerin, sanayicilerin ve üniversitenin elindedir. Kurum olarak sonuna kadar sizlerin yanınızdayız. Türkiye büyüyor, 2023 hedeflerini ortaya koymamız ve bu hedeflere ulaşmamız önem arz ediyor. Cumhurbaşkanımızın talimatı ve bakanlığımızın 180 günlük icraatları kapsamında patent seferberliğini başlatmış bulunmaktayız. Bu seferberliğin ilk ayağını Van'da sizler oluşturuyorsunuz. Sınai mülkiyet alanında başvuru sahipleri için birçok yenilik getirdik."

Türkiye'nin 2005'e kadar patent başvurularını yurt dışında yapmak durumunda kaldığını anlatan Koca, şimdi ise kendi başvurularının araştırma ve incelemelerini yapmanın yanı sıra yurt dışına hizmet veren ülke durumuna gelindiğini vurguladı.

- "Van kahvaltısına takılıp kalmayın"

Koca, Malatya kayısısından Taşköprü sarımsağına kadar çok geniş alanda coğrafi işaret çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Türkiye'de 333 coğrafi işaret başvurusu yapıldığını, tescil sayısının da 209'a ulaştığını bildiren Koca, şunları kaydetti:

"Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda bu sayıyla yetinemeyiz. Van'ın listesine baktığımızda çok önemli değerleri gördük. Van kahvaltısı yaptık. Bir noktaya odaklanmayın. Kahvaltının içinde çok güzel ürünler vardı. Bizim için önemli olan Van'ı en iyi şekilde temsil edecek duruma gelmektir. Kahvaltıya takılıp kalmak size zaman kaybettirebilir. Ancak kahvaltıda yer alan otlu peynir ve diğer birçok ürünün tescil süreçlerinin hemen başlatılması Van için kazanç olacaktır."

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise kentte marka değeri olabilecek endemik türlerin tescillenmesi konusunda gereken özveriyi gösterdiklerini ancak bu konuda bazı spekülasyonların yapıldığını dile getirdi.

Takva, 2010'da 13 yerel ürünle ilgili coğrafi işaret tescil başvurusunda bulunduklarını anlatarak, "Deprem süreci, teknik sorun ve eksikliklerin olması nedeniyle başvurularımız reddedildi. Bunlardan biri de Van kahvaltısıydı. Van kahvaltısının, bir öğün yemeğin tescilinin olamayacağını bildirdiler. Daha sonra biz de garanti marka tesciline başvurduk ve belki Türkiye'de bir ilk olacak şekilde bir öğün yemeği garanti marka tescili olarak onaylatıp bunu Van'a kazandırdık." ifadelerini kullandı.

Seminer, Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanlarının sunumuyla devam etti.

Programa, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve girişimciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.