"Türkiye bir çok AB ülkesinden daha Avrupalı"

"Türkiye bir çok AB ülkesinden daha Avrupalı"
Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Altmaier: "Türkiye son 3 yılda sığınmacıları kabul etme konusunda oldukça olumlu rol oynadı ve bir çok AB üyesi ülkesinden daha Avrupalı hareket etti"

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier, Türkiye’nin sığınmacılar konusunda bir çok AB ülkesinden daha Avrupalı bir şekilde hareket ettiğini söyledi.

Alman hükümetinin sığınmacıları politikalarının koordinasyonunu da yapan Altmaier, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesine verdiği röportajda, Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısının azalması için insanların kaçış sebepleriyle mücadele edilmesi ve bölgede sığınmacıları kabul eden Türkiye, Lübnan ve Ürdün ile yükün paylaşılması gerektiğini ifade etti.

Altmaier, Türkiye’nin rolünün çoğu kez küçümsendiğine dikkati çekerek, "Türkiye son 3 yılda sığınmacıları kabul etme konusunda oldukça olumlu rol oynadı ve bir çok AB üyesi ülkesinden daha Avrupalı hareket etti" dedi.

Türkiye’nin bölgede birkaç demokratik ülkeden biri olduğuna işaret eden Altmaier, Türkiye’nin istikrarının bölgenin istikrarı için çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

İnsan kaçakçılığına ilişkin bir soruya karşılık Altmaier, Türkiye’nin bu konuyu Avrupa ile birlikte çözmeye hazır olduğu izlenimini taşıdığını bildirdi.

Altmaier, Türkiye’nin AB ve Almanya ile jeostratejik işbirliği yapma konusun da bunun bir fırsat olduğunu, bunun insan kaçakçılarla mücadelenin ön koşul olduğunu söyledi.

Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin bir soruya karşılık da Altmaier, bu konunun şimdilik kendisini düşündürmediğini belirtti.

Altmaier, Almanya’da, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yapılan koalisyon sözleşmesinde bu konudaki görüşmelerin ucu açık bir şekilde sürdürüleceğinin ifade edildiğini ve karar verilene kadar herkesin daha çok iş yapılması gerektiğinin bildiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.