Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu Gala Yemeği

Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu Gala Yemeği
Başbakan Davutoğlu: (1)- "Bosna Hersek'in ithalatında ilk beş ülke arasında Türkiye beşinci, Bosna Hersek’in ihracatında ilk beş ülke arasında ise yok. Arkadaşlar, bu kadar dostluktan sonra Bosna Hersek’in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bosna Hersek'in ithalatında ilk beş ülke arasında Türkiye beşinci, Bosna Hersek’in ihracatında ilk beş ülke arasında ise yok. Arkadaşlar, bu kadar dostluktan sonra Bosna Hersek’in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı, başka hiçbir ülkeye bunu bırakmayız, bırakmamalıyız" dedi

Davutoğlu, Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu Gala Yemeğine katıldı.

Konuşmasında, verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, "Burada iki taraf yok yan yana oturan omuz omuza oturan dostlar, kardeşler var" dedi.

Gerçekleştirdikleri tüm görüşmelerde bu ortak ruhun hakim olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Çok güçlü bir siyasi irade var. Özellikle Bosna Hersek’ten gelen dostlarımıza, kardeşlerimize şunu ifade etmek isterim; Türkiye’de başta ben olmak üzere bütün bakan arkadaşlarım ve 78 milyon Türk'e sorduğunuzda 'Türkiye dışında sizin en yakın hissettiğiniz ülke neresidir?' diye, herhalde en başta Bosna Hersek gelir" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı döneminde 12, Başbakanlığı döneminde de 2 defa Bosna Hersek'i ziyaret ettiğini dile getiren Davutoğlu, en kısa zamanda tekrar ziyaret gerçekleştirmek istediğini bildirdi. Davutoğlu, "Akademik hayattayken de savaşın bittiği günlerde Bosna Hersek’teydim. Bosna Hersek’in acısını biz acımız biliriz, Bosna Hersek’in başarısını başarımız biliriz. Onun için de Bosna Hersek ne zaman huzur içinde, istikrar içinde, barış içinde, refah içinde olursa biz İstanbul’da, Ankara’da, Türkiye’nin her yerinde rahat uyku uyuyabiliriz ama Bosna Hersek’te acı ve hüzün varsa bize de uyku haram olur" dedi.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin her zaman mükemmel seyrettiğini dile getiren Davutoğlu, "Her zaman bir araya geldiğimizde Bosna Hersek’in meselelerini Türkiye’nin meselesi olarak görmenin, Bosna Hersekli dostlarımız da Türkiye’nin meselelerini kendi meseleleri olarak görmenin bilinci, şuuru içinde davrandı" değerlendirmesinde bulundu.

"Fakat hep beni üzen bir husus vardı" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bütün bu yıllar içinde, bu kadar köklü tarihi ilişkiler, bu kadar muhabbete dayalı manevi ilişkiler ve son derece sağlam siyasi ilişkiler var iken ekonomik ilişkilerimiz maalesef hiçbir zaman istediğimiz düzeye çıkmadı. Biz hep şunu istedik; Bosna Hersek Avrupa'da yükselen bir ekonomi olsun ve Türk girişimciler, Türk yatırımcılar Bosna Hersek’in kalkınmasına katkıda bulunsunlar" dedi.

Ekonomik ilişkilerde, özellikle kendi iktidarları döneminde önemli başarıların elde edildiğini vurgulayan Davutoğlu, 2005'te 143 milyon dolar olan toplam ticaret hacminin, 542 milyon dolara çıktığını söyledi.

Özellikle Bosna Hersek’ten Türkiye’ye yapılan ithalatta kendilerini mutlu eden bir sıçrayış olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2005’te 15 milyon dolar olan rakamın 250 milyon dolara çıktığını bildirdi. Davutoğlu, "Bundan mutluluk duyuyoruz ancak bunun yeterli olacağına da inanmıyorum. Biraz önce istatistiklere bakarken, Bosna Hersek'in ithalatında ilk beş ülke arasında Türkiye beşinci, Bosna Hersek’in ihracatında ilk beş ülke arasında ise yok. Arkadaşlar, bu kadar dostluktan sonra Bosna Hersek’in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı, başka hiçbir ülkeye bunu bırakmayız, bırakmamalıyız, bir numara mutlaka, en fazla ithalat yapan da ihracat yapan ülke de Türkiye olmalı. Size öncelikle hedefimizin bu olması gerektiğini ifade etmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki 542 milyon dolarlık toplam ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunun en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, iki ülkenin ticarette birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, "Yapmamız gereken bürokrasiyi azaltarak ticaretimizi en üst düzeye çıkarmak. Bunun için serbest ticaret anlaşmasını değerli ekonomi bakanlarımızın en kısa sürede genişletmelerini ve serbest ticaret anlaşmasının getirdiği imkanları zenginleştirmelerini istedik. Bugün öğle yemeğinde söz verdiler, yoksa yemeği de yiyemeyeceklerdi, en kısa zamanda inşallah bu serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili genişletme, derinleştirme çalışmasını da tamamlarlar, yoksa bizim olduğumuz yerde yemek yiyemeyecekler" şeklinde konuştu.

Ticaretin yanında en fazla arzu ettikleri hususlardan birinin Türk şirketlerinin Bosna Hersek’teki yatırımları olduğunu belirten Davutoğlu, "Başka hiçbir ülke için bu kadar açık konuşmam, Türkiye açısından Bosna Hersek’e yaptığınız yatırım Türkiye’ye yapılmış yatırım gibidir. Türkiye’ye yatırım yaparak istihdama katkıda bulunuyorsunuz ve bundan mutluluk duyuyoruz ama Bosna Hersek’in istihdamına katkıda bulunursanız oraya barış da getirirsiniz, oradaki genç istihdamı artırırsınız. Onun için daha fazla Türk şirketini Bosna Hersek’e yatırım yapmaya ben davet ediyorum." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, 77 Türk şirketinin Bosna Hersek’te 305 milyon dolarlık yatırımı bulunduğunu ve bu rakamı da en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini dile getirerek, "Bosna Hersekli girişimcilerimize söylüyorum sizlerin de Türkiye’ye yatırım yapmanız bizi memnun eder, 71 Bosna Hersekli şirketin Türkiye’de sadece 23 milyon dolarlık yatırımı var" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye alt yapı imkanları ve ulaşım imkanlarıyla dünyanın şu anda en kolay ulaşılır veya kendisinden dışarıya en kolay ulaşılabilecek ülkelerin başında geliyor. Saraybosna’ya ben aşkla bağlıyımdır, Saraybosna’nın her sokağını bilirim, Mostar’ı bilirim, Bihaç’ı bilirim, Tuzla’yı bilirim, Bosna Hersek’te adım atmadığım yerlerin sayısı azdır. Genç girişimcileri, öğrencilerimi, oradaki büyük potansiyeli de bilirim. Aynı şekilde sizler için de... İstanbul ve Türkiye’nin potansiyeli kendi memleketinizin potansiyeli gibi" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.