Türkiye, Fildişili Müslümanları Yalnız Bırakmadı

Türkiye, Fildişili Müslümanları Yalnız Bırakmadı
Fildişi Sahili'nde yaşayan Müslümanlar, hayırseverlerin yaptırdığı cami ve medreseler için Türk halkına teşekkür etti- Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Kunt:- "Bu civardaki öğrenciler, artık o samanlıkvari yerlerde değil, modern binalarda e

ABİDJAN (AA) - SEFA MUTLU - Fildişi Sahili Cumhuriyeti'nin farklı yerlerinde yaşayan milyonlarca Müslüman, hayırseverlerin yardımlarıyla yapılan cami ve medreseler için Türk halkına teşekkür etti. 

Başkent Abidjan yakınlarındaki Peka Dijvit adlı kasabada inşası devam eden medresede yakın zamanda 300 öğrenci eğitim almaya başlayacak. Bin 500 metrekarelik alana kurulacak medrese, yurt, sağlık ocağı, misafirhane ve cami gibi hizmetlerin verileceği külliye şeklinde inşa ediliyor.

Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Hamit Kunt, inşaat alanında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Söz konusu medrese inşaatına iki yıl önce karar verdiklerini dile getiren Kunt, süreci şöyle anlattı:

"O zaman buraya yardıma gelen arkadaşlar bize, birkaç fotoğraf ulaştırdı. Fotoğraflarda sayfa sayfa parçalanmış Kur'an-ı Kerim'i okuyan çocuklar vardı. O fotoğraflar üzerine buraya geldik. Buranın köylerinde Müslümanların eğitim gördüğü medreselerde benzer manzaralar tespit ettik. Bunun üzerine bir kampanya başlattık. Bağışçılarımızın da desteğiyle 15 bin 500 Kur'an-ı Kerim'i burada dağıttık. Medrese denildiğinde akla düzenli yapılar gelmemeli, bunların çoğu bizim köylerimizdeki samanlıklardan daha kötü durumda. Ortalama 20-30 metrekarelik bir alanda 100 öğrenci okuyor. Burasının Afrika'nın en gelişmiş ülkelerinden biri olduğu düşünülürse, durumun vahameti daha iyi anlaşılır."

- "Afrikalı Müslümanlar, Türkiye'yi anavatan olarak görüyor"

Kunt, eğitim alanı eksikliliğini Türkiye'ye döndüklerinde bağışçılarına ilettiklerini belirterek, iş adamı Bahattin Erten'in medrese yapılması için sponsor olduğunu söyledi. Yaklaşık 300 öğrencinin eğitim göreceği medresenin işlevi ve yapımı hakkında bilgi veren Kunt, "Bu civardaki öğrenciler, artık o samanlıkvari yerlerde değil, modern binalarda eğitim görecekler. Bu çok önemli. Türkiye'de başta eğitim olmak üzere birçok alandaki vizyonunu buralara da modellemeye başladı. Devlete bağlı başta TİKA ve Türk Kızılay'ı buralarda çok ciddi hizmetler üretti. Bu insanlar da bunları memnuniyetle kabul ettiler. İnsanımız yurt içindeki yoksulluğu bir nebze hafiflettikten sonra Afrika'ya açıldı" diye konuştu.

Türkiye'nin yaptığı yardımların ve verdiği desteğin Afrikalı Müslümanların gönlünü fethettiğini aktaran Kunt, "Afrikalı Müslümanlar, Türkiye'yi artık anavatanları olarak görüyor. Hepsinin bir ayağı artık Türkiye'de. Kendilerini, Osmanlı'nın bu topraklardaki mirasçıları olarak nitelendiriyorlar" dedi.

- "Kabileler yoksulluk nedeniyle bir çuval un için din değiştiriyordu"

Kunt, başta Fildişi Sahili olmak üzere Afrika'nın on yıllarca sömürge altında kaldığını anımsatarak, eğitim alanında yapılan yardımların insanların zihnen de özgürleşmesine katkı sağladığını söyledi. Fakirliğin insanların hayatlarının her alanını etkilediğini dile getiren Kunt, şunları kaydetti:

"Bu coğrafyada bir çuval un için din değiştiren kabileler var. Durum bu kadar vahim. Aslında geri dönmek zor değil. Bizim ilişkilerimiz onlarınkine benzemiyor. Biz, karşılıksız ve gönlümüzle buralara geldik. Bizim azımız, onların çoğundan çok daha kıymetli buradaki insanlar nezdinde. Bunu görenler Türkiye'nin buralardaki çalışmalarından rahatsız oluyorlar. Türkiye, buralarda yeniden var olacak."

- Ndouci'de Türk camisi yükselmeye devam ediyor

Deniz Feneri Derneği öncülüğünde Abidjan'ın 140 kilometre kuzeyindeki Ndouci'de inşa edilen cami, vakit namazlarını sokaklarda kılan Müslümanların hizmetine sunulacak.

Kunt, çoğunluğu fakir Müslümanlardan oluşan Ndouci kentinde cami ihtiyacını gönüllülerinin tespit ettiğini anlattı. Halkın, kendilerinden cami için talepte bulunduğunu dile getiren Kunt, "Halk cami için arsa almış ama yıllardır inşaata başlayamamış. Başta Bursalı iş adamı Mehmet Fındıkkaya olmak üzere tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Abidjan Müslümanlarının liderlerinden Abdülaziz Sarba ise, Türkiye'den buraya gelineceğini duyduklarında çok sevindiklerini belirterek, "Bu proje bitince burada sadece dini eğitim verilmeyecek. Sağlık ocağı ve caminin de yer aldığı bu alandan birçok öğrencimiz istifade edecek. İlkokul düzeyinde resmi müfredatında işleneceği bu okula, uzak köylerden de öğrenciler gelecek. Müslümanlar olarak diğer gruplarla aramızda sıkıntımız yok. Ülkede, resmi rakamların üzerinde Müslüman yaşıyor. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60 Müslüman. Tabii ki bu halkın eğitim konusunda birçok ihtiyacı var. Altyapının ve nitelikli iş gücünün yetersiz kalması, bu tür tesislerin yapılmasını zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

İnşaatın yapımında teknik destek veren Ahmet Yakup, Türklerin kendileri için cami inşa etmesinden dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Halkınıza teşekkür ediyoruz. Kısa zamanda inşaat bitecek. Bu camiye ihtiyacımız vardı. Görüyorsunuz ki halkımız daha önce cami için ayrılan bu yere yıllardır hiçbir şey yapamamıştı. Allah, Türk halkından razı olsun. İnsanlar artık vakit ve cuma namazlarını esenlik içinde kılacaklar" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.