"Türkiye Geofit Bahçesi" baharla renklendi

"Türkiye Geofit Bahçesi" baharla renklendi
Yalova'daki Türkiye Geofit Bahçesi'nde, çiçek açan çok sayıda bitki ziyaretçilere rengarenk bir görüntü sunuyor- Türkiye Geofit Merkezi Başkanı Kaya: "- "Bin 81'i Türkiye florasından, 130-150 civarında da başka ülkelerden getirdiğimiz bitki var. Bahçe, ya

YALOVA (AA) - İSMAİL ERSAN - Ilıman iklim kuşağında dünyanın sayılı ve Türkiye'nin tek geofit bahçesi olan Yalova'daki "Türkiye Geofit Bahçesi", bünyesinde barındırdığı yaklaşık bin 200 tür bitkinin büyük bölümünün çiçek açmasıyla ziyaretçilere rengarenk bir görüntü sunuyor.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Türkiye Geofit Merkezinin Başkanı Erdal Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye florasının değişik bölgelerinden çiçeklerin toplandığı bahçe için 350 bin kilometre yol yapılarak mevcut türlerin toplandığını söyledi.

Türkiye'den yaklaşık bin 100 türün bahçeye getirildiğini belirten Kaya, "Toplam bin 200 türümüz var. Bin 81'i Türkiye florasından, 130-150 civarında da başka ülkelerden getirdiğimiz var. Bahçe, yaklaşık bin 200 türle ılıman iklim kuşağındaki en fazla türe sahip, dünyanın en çeşitli geofit bahçesi. Bu koleksiyonumuzda, aktif, yani çiçekli dönemdeki geofitlerimizi getirip sergi alanımızda sergiliyoruz. Biyolojik çeşitliliğimizin farkındalığının artması ve burada gelecek nesillere bu geofit bitkilerimizi aktarmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Geofit hakkında bilgi veren Kaya, "Bu geofit bitkilerimiz yumrulu, soğanlı, rizomlu bitkilerdir. Kır çiçekleri de diyebiliriz. Bu bitkiler aynı zamanda tıbbı bitkidir. İçerikleriyle ilgili projeler geliştiriyoruz. Yeni türler buluyoruz. 31 yeni tür Türkiye florasından keşfettik ve botanik dünyasına kazandırdık." ifadesini kullandı.

Kaya, geofit bahçesinde, Ağrı Dağı'ndan esinlenerek oluşturulan 450 metrekare geofit sergileme alanı, 500 metrekare alpin sera, bin 118 metrekare çoğaltma ve yetiştirme serası, 500 metrekare idari bina, 17 bin 400 metrekare açık geofit bahçesi, 2 bin 600 metrekare kapalı alan yer aldığını söyledi.

- "Ziyaret için en uygun dönem"

Bu aylarda geofit bahçesinin ziyaret için en uygun dönem olduğunu belirten Kaya, "Mart, nisan, mayıs ayları en önemli aylar. Sergi alanında 400 türün aynı anda sergilendiği bir mevsim. Ziyaretçilerin mart, nisan, mayıs aylarını tercih etmesi gerekiyor." dedi.

Geofit bahçesine ilginin her geçen gün arttığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

"Anaokulundan üniversiteye kadar her yaşta vatandaş buraya geliyor. Bizi bu çok sevindiriyor. Anaokullarından dahi buraya tur düzenleneceğini beklemiyorduk. Her düzeyden, 7'den 70'e, herkesin geldiği bir yer oldu. Emeklilerin bile tur düzenlediği bir yer oldu. Yurt dışından da ziyaretçiler geliyor. Hatta örnek alanlar var. Aynısını yapalım diye gelenler var. Almanya, Çin, Japonya, Pakistan, Kore, Hollanda'dan ve daha birçok ülkeden buraya ziyaretçilerimiz geldi ve çok beğeniyle gittiler."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.