"Türkiye-gürcistan İş Forumu"

"Türkiye-gürcistan İş Forumu"
Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Gümrükçü:- "Gürcistan’da yatırım ve ticaret açısından büyük bir potansiyel bulunuyor"- Gürcistan Tarım Bakan Yardımcısı Khanişvili:- "Özelikle tarımsal ve kırsal alandaki tecrübeleri güçlendirmek için Türkiye’yi örnek aldık"

TİFLİS (AA) – Gürcistan Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanişvili, ülkesinin tarımsal ve kırsal kalkınması için Türkiye’yi örnek aldıklarını bildirirken, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Gümrükçü, ülkedeki potonsiyeli değerlendirmek için Türk iş adamlarına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliği, Doğu Karadeniz İhraçatçılar Birliği (DKİB) ve Gürcistan İşverenler Birliğinin (GİB) desteğiyle başkent Tiflis’te "Türkiye-Gürcistan İş Forumu" düzenlendi.

İş Forumunun açılışında konuşan Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, bu tarz etkinliklerden son derece memnun kaldığını ifade ederek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Gürcistan’da yatırım ve ticaret açısından büyük bir potansiyel bulunduğunu söyleyen Gümrükçü, Gürcistan hükümetinin ekonomik kalkınmaya destek vermek amacıyla ülkeye yabancı yatırımcı çekmek için adımlar attığını hatırlattı.

İki ülke arasında ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu belirten Gümrükçü, önümüzdeki yıllarda bu rakamın en az 3 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığının altını çizdi. Gümrükçü bu konuda Türk ve Gürcü iş dünyasının temsilcilerinin desteğini almak için gayret gösterileceğini söyledi.

Siyasi ilişkilerin başarılı bir süreç gösterdiğini ifade eden Gümrükçü, iki ülke iş adamları arasındaki gelişmelerin de olumlu bir şekilde geliştiğini kaydederek, Türk iş adamlarının son 25 yıl içerisinde Gürcistan’da birçok alanda yatırım yaparak kendileri tanıttıklarını belirtti. Gümrükçü, Türk iş adamlarına da seslenerek bu bölgede yatırım yapmaları çağrısında bulundu.



- "Türkiye’yi örnek alıyoruz"



Gürcistan Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanişvili, Gürcistan ekonomisinin yıllar önce ithalata bağımlı olduğunu hatırlattı ve son yıllarda ülke ekonomisinin güçlendiğini belirterek artık Gürcistan’ın bir çok ülkeye ihracat yapan ülke konumunda bulunduğunu hatırlattı.

Gürcistan’da tarımsal kalkınma yönünde hükümetin önemli adımlar atarak belli bir standardı yakaladığını söyleyen Khanişvili, özelikle tarımsal ve kırsal alanındaki tecrübelerini güçlendirmek için Türkiye’yi örnek aldıklarını belirtti.

Khanişvili, “Türk ekonomisinin son 25 yılda geçtiği süreç bizim için önemli bir örnek. Son 6 ay İzmir ve Trabzon’u ziyaret ederek buradaki tarımsal ve kırsal kalkınma projelerini inceledik. Türkiye’nin bu yöndeki başarılar bizim için çok önemli." dedi

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Gürdoğan ise Türkiye ile Gürcistan iş dünyası arasındaki ilişkilerin olumlu geliştiğini söyledi.

Tarihi İpek Yolunu canlandırmak adına iki ülke arasında inşaatı devam eden ortak projelere değinen Gürdoğan bu projelerin ekonomik ve sosyal gelişmişlikte önemli bir ağırlık oluşturacağının altını çizdi.



- MÜSİAD Gürcistan’ı tanıtacak



Gürcistan-Türkiye İş Forumuna katılan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tiflis Ofisi Başkanı Özgür Yücel ise AA muhabirine yaptığı açıklamada MÜSİAD olarak yakında Türkiye’de Gürcistan’ı tanıtma projesi başlatacaklarını bildirdi.

MÜSİAD olarak Gürcistan’da yaklaşık bir yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Yücel, "8 Mayıs'ta Doğu turuna çıkacağız.Gürcistan’ın ticareti, ekonomisi, turizmi gibi bütün önemli alanlarını anlatan bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporla bilikte Türkiye’nin Doğu illerinden ilk startı Gaziantep’te vereceğiz. Diyarbakır, Mardin, Adıyaman ve Urfa, buraları gezip Gürcistan’ı anlatacağız. Sadece turist olarak değil, yatırımcı olarak da buraya Türkiye ve MÜSİAD’ın var olduğu diğer 70 ülkeden de yatırmcı çekmeye çalışacağız, hedefimiz bu." dedi.











Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.