Türkiye, Hırvatistan'daki yatırımlarını artırmak istiyor

Türkiye, Hırvatistan'daki yatırımlarını artırmak istiyor
Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Tuta:- "Şu an değeri yaklaşık 300 milyon avro olan Türk yatırımlarının kısa bir süre içerisinde ikiye katlanması mümkün"- "Hırvatistan'ın 2013 yılında AB üyesi olmasıyla birlikte turist sayısında azalma yaşandı"- "Türkiye il

ZAGREB (AA) - STİPE MAJİC - Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Ahmet Tuta, Hırvatistan'daki Türk yatırımlarının değerinin yaklaşık 300 milyon avro olduğunu belirterek, "Bu yatırımları iki katına çıkartabilecek yeterli sayıda projemiz mevcut" dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Büyükelçi Tuta, Türkiye-Hırvatistan ilişkilerini değerlendirdi.

Tuta, iki ülke arasında turizm alanındaki ilişkilerin son derece olumlu olduğuna işaret ederek, Türk yatırımcıların Hırvatistan'daki turizm sektörü ile yakında ilgilendiğini söyledi.

Mayıs ayından itibaren Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul-Dubrovnik seferlerine başlayacağını kaydeden Tuta, "Bu seferlerin başlamasıyla Zagreb veya Dubrovnik'e gelen vatandaşlarımız, Hırvatistan sahil boyunu ziyaret ettikten sonra arzularına bağlı olarak yeniden Dubrovnik veya Zagreb'ten Türkiye'ye dönebilecek" diye konuştu.

Tuta, İstanbul-Dubrovnik seferlerinin bölge turizmine de önemli katkı sağlayacağını belirterek, bölgeyi ziyaret eden Türk turistlerin tatil programlarına artık Dubrovnik'i de dahil edebileceklerini kaydetti.

Hırvatistan'ı ziyaret eden Türk turist sayısının geçen yıl yaklaşık 200 bin olduğunu söyleyen Tuta, "Hırvatistan'ın 2013 yılında AB üyesi olmasıyla birlikte turist sayısında azalma yaşandı. Türkiye ile AB arasındaki müzakereler neticesinde, haziran ayından itibaren vizelerin kaldırılması söz konusu. Bu gerçekleştiği takdirde inanıyorum ki Türk turistlerin sayısında artış yaşanacaktır" dedi.

Tuta, hazirandan itibaren ülkeye gelen Türk turist sayısının yeniden yükselişe geçmesi temennisinde bulunarak, turizmin, toplumlara birbirini tanıma fırsatı veren ve halkları yakınlaştıran önemli bir sektör olduğunu vurguladı.


- 2016 iki ülke için de fırsatlar barındırıyor


Büyükelçi Tuta, Türkiye ile Hırvatistan'ın geleneksel anlamda iyi ilişkilere sahip iki ülke olduğuna işaret ederek, "Her iki ülkenin NATO üyesi olması ve tarihten gelen güçlü dostluk bağları karşılıklı ilişkilere yön veren önemli parametrelerdir" dedi.

İki ülke arasındaki siyasi gelişmelerin de paralellik gösterdiğine dikkati çeken Tuta, Türkiye'de 1 Kasım'da, Hırvatistan'da ise 8 Kasım'da genel seçim yapıldığını yine iki ülke hükümetlerinin de yakın dönemde kurulduğunu söyledi.

Tuta, 2016 yılının iki ülke için de büyük fırsatlar barındırdığını vurgulayarak, "2016 yılı için planladığımız üst düzey ziyaretlerle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırılacağını düşünüyorum" diye konuştu.


- Türk yatırımlarının artması için potansiyel var


Büyükelçi Tuta, Türkiye ile Hırvatistan arasındaki 400 milyon dolar ticaret hacminin yarım milyar dolara çıkartılması için gerekli potansiyele sahip olunduğunu belirterek, ülkedeki Türk yatırımlarına ilişkin şunları kaydetti:

"Ayrıca, şu an değeri yaklaşık 300 milyon avro olan Türk yatırımlarının kısa bir süre içerisinde ikiye katlanması mümkün. Bu yatırımları iki katına çıkartabilecek yeterli sayıda projemiz mevcut. Hırvatistan hükümetinin daha etkin çalışmaya başlamasıyla birlikte Türk iş adamlarının önünün açılmasını temenni ediyorum. Olumlu atmosfer içerisinde gelişen ikili ilişkilerin ticari, ekonomik, yatırım ve kültürel anlamda gelişeceğine yürekten inanıyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.