Türkiye için kritik oylama!

Türkiye için kritik oylama!
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği seçimi 3. tura kaldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015-2016 geçici üyeliği seçiminde Batı Avrupa ve Diğerleri grubundan Yeni Zelanda 145 oyla Konsey'e seçildi. 109 oy alan Türkiye ve 121 oy alan İspanya yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için ikinci tura kaldı. Oylama tamamlandı, İspanya 120, Türkiye 73 oy aldı. Oylama 3. tura kaldı. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği seçimi 3. tura kaldı


Türkiye’nin aday olduğu 2015-2016 dönemi BMGK geçici üyeliği seçimleri için New York’taki BM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sona erdi. Oy sayımının ardından sonuçlar açıklandı.

Türkiye, Güvenlik Konseyi geçiçi üyeliği için Yeni Zelanda ve İspanya ile yarıştığı oylamada 109 oy alarak Yeni Zelanda ve İspanya'nın gerisinde kaldı, ikinci tur oylamada da sonuç çıkmadı. İspanya 120, Türkiye 73 oy aldı. Oylama 3. tura kaldı. 

BM üyesi 193 ülkenin tamamının oy kullanması durumunda seçilebilmek için en az 129 oy alınması gerekiyor.

2009-2010’da geçici üye olan Türkiye, yeniden seçilirse 5 yıl içinde ikinci kez geçici üyeliğe seçilen ilk ülke olacak. 

Seçimlerde Afrika grubundan 190 oyla Angola, Latin Amerika ve Karayipler grubundan 181 oyla Venezuela ve Asya-Pasifik grubundan 187 oyla Malezya Konsey'e seçildi. 


TÜRKİYE'NİN MESAJI VE SLOGANI 

BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası krizlere etkisiz kaldığını ve yeni bir yapıya kavuşması gerektiğini savunan Türkiye, adaylık kampanyasında, “Afro-Avrasya’nın merkezinde bulunan Türkiye, konumu ile kendisini BM’nin hedeflerini gerçekleştirecek en iyi aday olarak hissediyor. Siyasi değişim ve türbülansların yaşandığı dönemde, Türkiye küresel barışa ve istikrara ciddi ciddi katkıda bulunabilir” mesajı verdi. Kullanılan slogan ise, “Dünya lideri, güçlü ortak” olarak belirlendi.

 

ÇAVUŞOĞLU LOBİ YAPTI

10 gündür ABD’de olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, lobi çalışması yaptı. Çavuşoğlu; Güney Avrupa, Karayip, Afrika, Latin Amerika başta olmak üzere çok sayıda ülkenin temsilcisiyle görüşüp Türkiye’yi desteklemelerini istedi. Türkiye’nin BM Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik de, “Çok sıkı bir yarış olacak. Ama sonucunda kazanacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum