"Türkiye İle Adım Adım Sta'nın İmzasına İlerliyoruz"

"Türkiye İle Adım Adım Sta'nın İmzasına İlerliyoruz"
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Kubiv:- "(Türkiye ile) Artık adım adım Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzasına doğru ilerliyoruz" - "Ukrayna'nın KEİ dönem başkanlığı sırasında özellikle ekonomi, tarım ve makine endüstrisi, altyapı, havacılık, bilişim teknoloji

İSTANBUL (AA) - ECENUR ÇOLAK/MELTEM BULUR - Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv, Türkiye ile artık adım adım Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) imzasına doğru ilerlediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. Yıldönümü Zirvesi'ne katılan Kubiv, oturumun ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttığını ifade eden Kubiv, ilişkilerin sadece ekonomik boyutta değil aynı zamanda siyasi olarak ve iki ülke iş adamları seviyesinde de geliştiğini anlattı.

Teknolojinin önemine değinen Kubiv, yenilikçi ve dijital teknolojilerin, gelecekte ekonominin asıl unsurları olacağını vurguladı.

- "Adım adım STA'nın imzasına ilerliyoruz"

Kubiv, "Artık adım adım Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzasına doğru ilerliyoruz." dedi.

Son iki aydır sektörel gruplarla daha verimli çalışmaya başladıklarını dile getiren Kubiv, "Zirve sırasında Ekonomi Bakanı'nı Ukrayna'ya davet ettim, kendisi de bu talebimi kabul etti." dedi.

Türkiye ile imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme, yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmalarına da değinen Kubiv, her büyük işin küçük adımlardan oluştuğunun altını çizdi.

Kubiv, "Ukrayna'nın KEİ dönem başkanlığı sırasında özellikle ekonomi, tarım ve makine endüstrisi, altyapı, havacılık, bilişim teknolojileri konularında da ikili ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bu alanlar, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin itici gücü haline gelecektir." diye konuştu.

- "Nüfus cüzdanıyla seyahat ilişkileri daha da gelişecek"

İki ülke vatandaşlarının nüfus cüzdanıyla vizesiz seyahat edebilmelerine yönelik anlaşmada son aşamaya geldiklerini belirten Kubiv, "Bu adım bizim ne kadar açık, şeffaf olduğumuzu ve her iki tarafın menfaatine uygun şekilde turizmden büyük ekonomi projelerine kadar ilişkilerimizin daha da gelişeceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bütün bunların iki ülke arasında ticaret hacmi ile yatırımları artıracağını dile getiren Kubiv ayrıca, öğrenci değişimi ve eğitim alanındaki iş birliğinin önemine dikkati çekti.

Kubiv, öncelikli amaçlarının özellikle makine endüstrisi olmak üzere modernizasyon, tarım ve altyapı ile turizm, bilim ve yenilikçi teknoloji alanları başlıkları altında toplanabileceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı zirve sırasında Ukrayna'ya davet ettiğini, Erdoğan'ın da bu teklifi kabul ettiğini aktaran Kubiv, bu ziyaretin yaz döneminde gerçekleşmesini öngördüklerini bildirdi.

Türkiye ile Ukrayna arasında çeşitli alanlarda imzalanmış anlaşmalara dayanarak somut bir yol haritası çıkarmayı düşündüklerinin altını çizen Kubiv, ortak projelerin başarılı olması temennisinde bulundu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.