'Türkiye İle Rusya Normalleşmesinin Devamına İnancım Tam'

'Türkiye İle Rusya Normalleşmesinin Devamına İnancım Tam'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün gerçekten Sayın Başkan'la (Putin) dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır." dedi.

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

23. Dünya Uluslararası Enerji Kongresi kapsamında yapılan toplantıların 2 gün daha süreceğini kaydeden Erdoğan, bakanlar ve uzmanlar arasındaki görüşmelerle, kongrenin çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacağını dile getirdi.

Erdoğan, devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir araya geldiklerini ifade ederek, açılışın ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Erdoğan, "Bakanlarımız ikili görüşmelerine devam ediyor, devam edecekler. Uzmanlarımız aynı şekilde bu görüşmeleri devam ettirecekler." diye konuştu.

Ülkeler arasındaki ilişkileri özellikle ilgilendiren konuların ele alındığını anlatan Erdoğan, "Ama bunun yanında ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, savunmayla ilgili ilişkiler, turizme yönelik, kültürel bütün bu konuları ilgilendiren ilişkiler, bu görüşmelerde yer alıyor. Tabii bizim Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler noktasında, bugün gerçekten sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta Başkanlar huzurunda konulmuş oldu." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inancının tam olduğunu vurgulayarak, "Birçok alanda, savunma sanayi ile ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz." dedi.

Üst Düzey İstişari Konsey toplantısıyla ilgili olarak dışişleri bakanlarına talimatların verildiğini, yıl sonu veya gelecek yıl başı itibarıyla toplantının gerçekleştirileceğini bildiren Erdoğan, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının da aciliyet kazandığını, bu konuda da ilgili bakanların çalışmayı yapacağını, Türkiye'de düzenlenecek toplantının önem arzettiğini belirtti.

"Halep'te yardım stratejisinin değerlendirmesini yaptık"

Erdoğan, "Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi işbirliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde insani yardım konusunda, ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız ve milli istihbarat teşkilatı müsteşarlarımızın da katılacakları toplantılarla bir araya gelip, bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır." diye konuştu.

"Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda az önce noktayı koyduk"

Türk Akımı'nın değerlendirmesinin yapıldığını belirten Erdoğan, "Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün, az önce atılan imzayla noktayı koyduk. Bir diğer yine çok önemli husus, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'yle ilgili olarak da yine burada, bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım." dedi.

Basın toplantısına, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov ve diğer Rus yetkililer katıldı.

Bu arada, basın toplantısı öncesinde 1 saat 40 dakika süren Erdoğan-Putin görüşmesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Kalın ile MİT Müsteşarı Fidan da yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.