Türkiye Kamu-sen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı

Türkiye Kamu-sen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı
Toplantının sonuç bildirgesinde, 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde ele alınacak konulara ilişkin maddeler yer aldı

ANKARA (AA) - Türki̇ye Kamu-Sen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısının sonuç bildirgesinde, 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde ele alınacak maddeler belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları, genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve 79 il temsilcisinin katılımıyla 15 Temmuz'da Ankara'da toplanan Yüksek İstişare Kurulu'nda, 1 Ağustos'ta başlayacak 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde ele alınacak konu başlıklarının görüşüldüğü bildirildi.

Toplantının sonuç bildirgesinde, kara bir gün olarak tarihe geçen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda görevden uzaklaştırılan ve ihraç edilenlerle ilgili gerçekleştirilen uygulamaların demokratik hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yürütülmesi, mesnetsiz iddialara, asılsız bilgi ve belgelere dayalı olarak görevden uzaklaştırma işleminin gerçekleştirilmemesi gerektiği vurgulandı.

Bildirgede, kamu görevlilerinin atanmalarında, görevde yükselmelerinde, tayin ve terfilerinde tarafsızlık, liyakat ilkelerinden vazgeçilmemesi, hak eden memurun hak ettiği göreve gelmesi, kamu kurum ve kuruluşlarında, çalışma barışının, birlik, dayanışma ve verimlilik artışının sağlanması için en temel gereklilik olduğu ifade edildi.

Kamu çalışanlarına grev hakkını kullanmayı sağlayacak düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesinin siyasi irade için zorunluluk haline geldiği belirtilen bildirgede, 3 milyon dolayında kamu görevlisi, 2 milyon emekli ve aileleri ile birlikte toplam yaklaşık 20 milyon vatandaşı ilgilendiren 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin 1 Ağustos'ta başlayacağı hatırlatıldı.

- Toplu sözleşme talepleri

Türkiye Kamu-Sen'in toplu sözleşme görüşmelerinde kamu görevlilerinin ve emeklilerin haklarını sonuna kadar kararlılıkla savunacağı aktarılan bildirgede, "23 Ağustos 2015 tarihinde imzalanan kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin haklarının düzenlendiği toplu sözleşme hükümlerinden hala uygulanmamış 20 madde ile uygulamasında sorunlar bulunan maddelerin tartışılmadan Kamu İşveren Heyeti tarafından kabul edilip, uygulamada yaşanan aksaklıkların giderilerek hayata geçirilmesi öncelikli talebimizdir." ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, "4/B'li, 4/C'li, geçici, vekil, idari hizmet sözleşmeli" gibi adlar altındaki güvencesiz istihdam modellerinin kaldırılarak, isteyen personelin memur kadrolarına geçirilmesinin sağlanması, taşeronlaşmaya son verilmesi, kamu kuruluşlarında memur işi yapan işçilerin de aynı çerçevede kadroya geçirilerek, kamu istihdam yapısının güvenceli bir şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Kamu görevlileri ve emeklilerin yaşadığı hak kayıplarının karşılanması, kendisi ve ailesinin insanca yaşamasına yetecek düzeyde bir gelire kavuşması amacıyla maaşlara hem oransal hem seyyanen artış yapılması, her yıl yapılacak artışlara ilave yüzde 3 oranında ekonomik büyüme ve refah payı verilmesi gerektiği de bildirgede yer aldı.

Bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Vergi dilimleri nedeniyle kamu görevlileri üzerinde oluşan vergi yükünün hafifletilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Görev tanımı yapılmamış olan kamu görevlilerinin görev tanımları bir an önce yapılmalı, çalışanlarımızın görevleri dışında işlerde çalıştırılmalarının önüne geçilmeli, atamaları bir kurala bağlanmalıdır. Bayramlarda ve hafta sonlarında tatil yapamayan kamu çalışanlarının da çalışma şartları yeniden gözden geçirilmelidir. Kamu görevlilerinin çalışırken elde ettiği ücret ile emekli olduğu zaman alacağı maaş arasındaki uçurumu kapatmak, özellikle emekli kamu görevlilerini yoksulluk sınırında yaşamaktan kurtarmak amacıyla memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye, ek ders, sosyal denge sözleşmesi gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dahil edilerek, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, bu yolla her çalışanın eline geçen ücret ile orantılı emekli maaşı almasının sağlanması gerekmektedir."



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.