Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu

Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu
Ekonomi Bakanı Elitaş:-"Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmenin yolu, Türkiye ile KİK arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasından geçmektedir"-"Biz Türkiye olarak buna hazırız, müzakere masasına en kıs

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmenin yolu, Türkiye ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasından geçmektedir" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumunun açılışı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Elitaş, forumun iki ülke arasındaki ilişkilere önemli katkı sağlayacağına işaret ederek, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah'a Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinin güçlenmesi için verdiği destek ve sarf ettiği çabadan ötürü teşekkür etti.

İki ülke arasında son dönemde yapılan üst düzey ziyaretleri anımsatan Elitaş, şunları kaydetti:

"Bu gibi ziyaretlerin sayısı arttıkça, kardeşliğimiz pekişecek, ilişkilerimiz gelişecek, ülkelerimizin refahı daha da artacaktır. Arap ve Türk tüccarlar, ticaretteki maharetleri ve güven veren tavırlarıyla dünya çapında ün kazanmış bir geleneğe sahiptir.

Gerek kültürümüzde, gerekse dinimizde ticaret yapmak faziletli bir iş olarak kabul edilmiş, bu işle uğraşanlar çeşitli övgülere mazhar olmuştur. Zamanın maharetli ve güvenilir tüccarlarının yerini bugün siz kıymetli iş adamları aldı.

Yatırımlarınız ve iş ortaklıklarınızla, sadece iki ülkenin ticari ilişkilerine katkı sağlamıyor, kardeş iki ülke halkına istihdam sağlamak suretiyle insanlarımızın daha rahat ve huzur içinde yaşamasına vesile oluyorsunuz. Yaptığınız iş kutlu bir iş."

Konuşmasında İstanbul'da gerçekleştirilen "İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi" kapsamında ele alınacak konulara da değinen Elitaş, "Fakirlik hiç bir ülkenin kaderi değildir ve olmamalıdır, bizler gerekli özveriyi gösterip, uygun adımları omuz omuza verip atarsak hiçbir Müslüman ülke başkasına muhtaç kalmayacaktır." dedi.

Fakirlikle mücadelede iş adamlarına büyük sorumluluk düştüğüne dikkati çeken Elitaş, ikili ticaret ilişkilerinin yanı sıra, üçüncü ülkelerde birlikte iş birliği yapmanın öneminden bahsetti.

Türkiye ve Suudi Arabistanlı iş adamlarını bir araya gelerek karşılıklı istişare etme çağrısında bulunan, forumun istişareler için başlangıç niteliğinde olduğunu söyleyen Elitaş şunları kaydetti:

"2015'te Suudi Arabistan'a ihracatımız 3,5 milyar dolar olarak gerçekleşti, ithalatımız ise 3 milyar dolar. Ticaret hacmimiz, sahip olduğumuz potansiyelin çok gerisinde. İstediğimiz seviyeleri sizin gayretinizle yakalayacağız.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmenin yolu, Türkiye ile KİK arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasından geçmektedir.

KİK ülkeleri ile olan ikili ticaret hacmimiz son 10 yıl içinde üç katından daha yükseğe ulaştı. İkili ticaret hacmimiz 2005 yılında 5,2 milyar dolarken, 2015'te 15,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak bu değerler bizim için hedef olmaktan uzak."

Elitaş, ticaret ve yatırım tutarlarının istikrarlı şekilde geliştirilmesi için, Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşmasının biran önce bitirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Biz Türkiye olarak buna hazırız, müzakere masasına en kısa sürede oturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.


-"Önümüzdeki dönemde altyapı ve üst yapı projelerinde Türk iş adamlarının daha yüksek pay almalarını istiyoruz"


Bakan Elitaş, konuşmasında Türkiye ve Suudi Arabistanlı iş adamlarına seslenerek daha fazla iş birliği yapmaları çağrısında bulundu. Arap iş adamlarına Türkiye'nin müteahhitlik gücünden bahseden Elitaş, "Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan'da yapılacak altyapı ve üst yapı projelerinde Türk iş adamlarının daha yüksek pay almalarını istiyoruz" dedi.

Suudi iş adamlarını da Türkiye'de görmekten mutluluk duyacaklarını belirten Elitaş, ticaret hacminin geliştirilmesi adına turizm alanında yapılacak iş birliklerinin de önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'ye Suudi Arabistan'dan gelen turist sayısının her yıl istikrarlı şekilde arttığını dile getiren Elitaş, şunları anlattı:

"Ülkemize Suudi Arabistan'dan 2014 yılında 342 bin turist gelmişken, 2015 yılında 451 bin turisti burada misafir ettik. Dünya nüfusunun yüzde 22'si İslam ülkeleri tarafından oluşturuluyor. Ama İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret, dünya ticaretinin ancak yüzde 18'ini oluşturuyor.

Bizler, eğer İslam ülkeleri bir araya gelebildiğimiz, ticaret hacmimizi üst seviyeye çıkarmak için gayret gösterdiğimiz takdirde, başkalarının oluşturduğu birlikleri biz de samimi şekilde hayata geçirdiğimizde dünyada İslam ülkelerinde yokluğa mahkum olmuş hiçbir ülkenin kalmayacağını ve bu ülkelerin insanlarının birilerinin yardımına muhtaç olmayacağını ifade etmek istiyorum."


-"Ticari ilişkileri geliştirmek için çalışma grubu kurma talimatı verdik"


Mustafa Elitaş, bu kapsamda Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah ile birlikte önemli gelişmelere imza atacaklarının bilgisini vererek, şu açıklamada bulundu:

"Öncelikle Kenya'da yaptığımız görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin üst seviyeye gelmesini görüştük. 2 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızla Kral Hazretlerinin bir araya geldiği toplantıda yine bir görüşme gerçekleştirme imkanı bulduk ve bugün yine bu forumdan önce tekrar bazı meseleleri masaya yatırdık.

Karşılıklı iki ülke birbirine yatırım yapmak için elinden gelen gayreti gösterecek. Bugün her iki Bakan olarak, bürokratlarımıza talimat verdik. İki ülke bürokratları, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırabilmenin yollarını bulacaklar. Ve en kısa zamanda ya Türkiye'de ya da Suudi Arabistan'da bu anlaşmayı hayata geçireceğiz, imzalayacağız."

İki Bakan olarak müsteşarlarına talimat verdiklerini bildiren Elitaş, bugünden itibaren ticari ilişkilerin geliştirilmesinin üst düzey olarak masaya yatırmaya başlayacaklarını aktardı.

Elitaş, yaklaşan Ramazan ayına atıfta bulunarak, "Ramazan hurmanın en çok tüketildiği aylardan biri. İnşallah biz Ramazan ayını, Suudi Arabistan'dan daha çok hurma gelerek, ağzımızın tatlanacağını, iftarlarımızı Arap hurmasıyla yapacağımızı umut ediyoruz." diye konuştu.

Mustafa Elitaş, konuşmasının ardından Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah, MÜSİAD Başkanı Olpak ve DEİK Başkanı Vardan ile birlikte fuaye alanını gezdi.

Buradaki stantları dolaşarak yetkililerden bilgi alan iki Bakan, Suudi bir iş adamının stantında bulunan hurmaların tadına baktı ve gazetecilere de hurma ikram etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.