Türkiye-suudi Arabistan İş Ve Yatırım Forumu

Türkiye-suudi Arabistan İş Ve Yatırım Forumu
DEİK Başkanı Olpak:- "DEİK, Türk-Suud kardeşliğinin, ekonomi ve ticaret alanlarında daha da güzel örneklerle, adeta bir marka olmasını hedefliyor"- "Ülkelerimizin güçlü yönlerini daha da birleştirecek, ortaklığımızı ve dostluğumuzu daha pekiştirecek adıml

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, DEİK'in Türk-Suud kardeşliğinin, ekonomi ve ticaret alanlarında daha da güzel örneklerle, adeta bir marka olmasını hedeflediğini bildirdi.

Olpak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu’nun kapanış oturumundaki konuşmasında, İslam dünyasındaki sorunları aşmak için diyalog mekanizmalarını doğru ve etkin kullanmak gerektiğini söyledi.

İş dünyasına büyük görevler düştüğünü vurgulayan Olpak, "İş dünyası olarak görevimiz de, hem birbirimizle daha güzel iş birlikleri geliştirerek, hem de birbirimizden aldığımız güçle, farklı ülkelerde de ortaklıklar geliştirerek, farklılıklarımız yerine, birlikteliklerimizi ön plana çıkarmak ve işlerimizi geliştirmektir." diye konuştu.

Olpak, mevcut dostlukları her alanda daha da geliştirmenin öncelikli görevleri olduğunu belirterek, DEİK'in Türk-Suud kardeşliğinin, ekonomi ve ticaret alanlarında daha da güzel örneklerle, adeta bir marka olmasını hedeflediğini dile getirdi.

Her iki ülkenin yöneticilerinin ortak bir iradeyi paylaştığını belirten Olpak, şunları kaydetti:

"İş dünyası temsilcileri olarak bizlerin yapması gereken de, bu ortak iradeyi doğru ve etkin kullanmak olmalıdır. Ülkelerimiz, birçok konuda hızla gelişiyor. Bugün Suudi Arabistan, sadece fosile dayalı enerji kaynakları ile değil, savunma, teknoloji, inovasyon ve çevreci teknolojileri her alanda hayata geçirmeyi hedefleyen vizyonu ve mega şehir projeleri ile dikkatleri üzerine çeken önemli bir ülke. Türkiye ise ekonomik büyüme tahminleri uluslararası kuruluşlar tarafından neredeyse her hafta pozitif yönde revize edilen, birçok uluslararası firmanın Afrika’daki, Orta Doğu’daki, Orta Asya’daki, hatta Avrupa’daki yatırımlarını, operasyonlarını yönettiği, yönlendirdiği ve ortaklıklar kurduğu bir ülke. Bu noktada, Suudi Arabistan’da 2018 ve 2019 yıllarında inşasına başlanacak mega şehir projelerinin, 1976 yılından bu yana, bu dost ülkede 18 milyar dolar proje gerçekleştirmiş Türk yatırımcılara ve girişimcilerine daha iyi tanıtılması ve pozitif bir ayrıştırma ile önlerinin daha fazla açılması çok önemli.

Türkiye olarak son 10 yılda, çok önemli başarılara imza attık. Bilhassa ulaştırma, iletişim ve sağlık alanlarında oluşan bu kapasite ve tecrübemizi hatırlatmak istiyorum. Ülkelerimizin güçlü yönlerini daha da birleştirecek, ortaklığımızı ve dostluğumuzu daha pekiştirecek adımlar atmanın, yeni sektörlerde iş birliklerini keşfetmenin tam zamanı. Özel sektör olarak, sorumluluğumuzun farkındayız. Herkesin malumu olan, çalışma izinleri konusunda karşılaşılan sorunların giderileceğine dair umutluyuz. Eminim, karşılıklı ortak irade ile sorunlar aşılır, zorluklar kolaylık haline gelir."

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid Al Kasabi de iş adamlarının rolünün ekonomik ilişkilerin gelişmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Al Kasabi, "Türkiye Suudi Arabistan her açıdan müttefik iki ülkedir. İş adamlarının sorunlarını biliyorum. Mutlaka kurumsal bir mekanizma bulmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Forum, engel ve fırsatları ortaya koyacak. Forum, ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından önem taşıyor." dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.