Türkiye-Ürdün İş Forumu

Türkiye-Ürdün İş Forumu
Ürdün Başbakanı Nusur:- "(Başbakan Davutoğlu için) Kendisini bu görevlere gelmeden bir süre önce tanırdım. Üniversitede hocamızdı"- "Ro-Ro, malların geçişini sağlayacak bir anlaşma ancak yeterli değil. Asıl arzu edilen iki ülke sanayicilerinin Ürdün’de or

AMMAN (AA) - Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, iki ülke arasında imzalanacak Ro-Ro feribot seferleri anlaşmasının yeterli olmadığını, iki ülke iş adamlarının Ürdün'de ortak üretim yapmasını arzu ettiklerini söyledi.

Nusur, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Forumu'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve iki ülke iş dünyası temsilcilerine hitap etti. Ürdün Başbakanı, toplantıda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a hitaben, "İstanbul’u seviyoruz başkentlerin başkenti" dedi.

Mevkidaşı Davutoğlu'nun bu heyete başkanlık etmesinin ayrı bir mutluluk sebebi olduğunu ifade eden Nusur, "Sizin bu heyetin başında olmanız başlı başına bir mutluluk sebebi. Bölgemizde gerçekleşen bu zor durumda tabi sorunlar endişe verici, baskıcı, buna rağmen ticaret, turizm, eğitim, kültür gibi birçok konuda bugün buluşmamızı, görüşmemizi, karşılıklı alışverişimizi engellememeli" diye konuştu.

Kral Abdullah'ın bugün Davutoğlu'nu memnuniyet ile karşıladığını belirten Nusur, Başbakan Davutoğlu için "Kendisine aynı zamanda oğlumuz deme cesaretini buluyorum" ifadesini kullandı.

Ürdün Başbakanı, Davutoğlu'nu bu göreve gelmeden bir süre önce tanıdığını ifade ederek, Davutoğlu'nun üniversitede hocası olduğunu paylaşmasının ardından "Bunu Türk televizyonlarında dile getirsinler" sözleri salonda tebessüm ve alkışla karşılandı.

İki ülke arasında Ürdün'ün Akabe Limanı'ndan Ro-Ro seferlerinin bir an önce başlaması gerektiğini ifade eden Abdullah en-Nusur, şunları kaydetti:

"Ro-Ro, malların geçişini sağlayacak bir anlaşma ancak yeterli değil. Asıl arzu edilen iki ülke sanayicilerinin Ürdün’de ortak üretim yapması. Türk kardeşlerimiz üretim, sanayi ve teknolojide bizden çok ileri düzeyde. Türkiye’nin ekonomik hacmi biliniyor. Sanayiciler anlaşıp ortak üretim yapabilirse, o zaman büyük bir aşama gerçekleştirebilir. Başından beri söylemek istediğim, sadece malların geçişine yoğunlaşmamız gerekiyor. Sonra siyasi ilişkiler ekonomik ilişkiler doğrusunda gerçekleşmektedir. Tersi söz konusu değildir."

Ürdün'ün hem Hristiyanlık hem de İslam dünyası için çok sayıda önemli noktaya ev sahipliği yaptığına değinen Nusur, dini turizm çerçevesinde Türk hacıların Umre'ye gitmeden Ürdün üzerinden Kudüs'e gitmesi sağlanabilirse bunun büyük bir mesaj ve Kudüs’te yaşayanlara hizmet niteliği taşıyacağını sözlerine ekledi.


-"Sınırlar bedenleri engellese bile duyguları engelleyemiyor"


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, toplantıda yaptığı konuşmada, küreselleşme hareketinin ekonomik hareketliliği ve toplumsal hareketleri bütün bölgeler için eşitleyici bir görev gördüğünü söyledi.

Yeni krizler ve yeni fırsatların tüm bölgeler için geçerli olabileceğini ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:

"Ortadoğu’nun kaderiymiş gibi algılanan terör dünyanın bambaşka yerlerinde de hortluyor. Ülkemizin yaşadığı terör sorununa kayıtsız kalan ülkeler maalesef bu sorunla karşı karşıyalar. Ülkeler arasındaki sınırlar bedenleri engellese bile duyguları engelleyemiyor. Ülkeler çalışmayı, ekonomiyi daha çok konuşabilirlerse insanlar da terörde, mülteci krizlerinde canlarını kaybetmezler. Bizler daha çok iş ortamı oluşturabilirsek hepimiz için sembol olan Aylan bebeklerin cansız bedenleri de denizlerde sahile vurmaz."

Bölgede yaşanan savaşlar nedeniyle iki ülke arasındaki karayolu bağlantısının koptuğunu söyleyen Çağlar, bu durumun ticari ilişkileri etkilediğini, durumun aşılması için Ro-Ro feribot seferleri ile ilgili müjdeli haberleri iki ülke hükümet yetkililerinden bir an önce beklediklerini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.