Türkiye Yazarlar Birliği ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Yazarlar Birliği ödülleri sahiplerini buldu
"Üstün Hizmet Ödülü"ne layık görülen şair Bahattin Karakoç:- "Ben şu an bile hala yazıyorum, 3-4 şiir var tezgahımda. Benim yaşımda hiçbir şair yazmaz, ben bunu Türk edebiyatı için yapıyorum"- TYB Şeref Başkanı Doğan:- "Bizim kurduğumuz sistem o kadar etk

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) "2015 Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahiplerini buldu.

TYB tarafından bu yıl 35. kez verilen ödüllerin töreni, Zeytinburnu Belediyesinin ev sahipliğinde, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti.

Birliğin İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın sunumuyla gerçekleşen törende, şair Bahattin Karakoç, Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar ve Nuri Gürgür'e "Üstün Hizmet Ödülü" verildi.

Şair Bahattin Karakoç, ödülünü TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'dan aldı. Karakoç, duygularını şu sözlerle ifade etti:

"Niye geldiğimi sonradan duydum, merak ettim. Bu ödül bana niçin veriliyor merak ettim, çünkü ben epeydir basınla ilgimi kestim. Kendi kendime 'En büyük ödül, insanın kendi fikri, emeği, bir işi başarması, ileriye götürmesidir' kanaatimi söylüyordum. Yani taklitçi, şabloncu, bir yere takılıp kalmak değildir ödül.

Ben şu an bile hala yazıyorum, 3-4 şiir var tezgahımda. Benim yaşımda hiçbir şair yazmaz, ben bunu Türk edebiyatı için yapıyorum. 12 yaşında Cenabı Allah'a verdiğim sözü tutmak için yapıyorum. Son nefesime kadar Türk şiirinde kendi öz, kültür değerlerimi işleyeceğim. En eski kültürümüz Dede Korkut'tan yola çıkarak, edebiyatıma kültür ve sanatıma destek olmaya çalıştım, hala çalışıyorum. Bahattin Karakoç denilince gösterilen saygı yaşatıyor beni."

Yakın zamanda önemli bir ameliyat geçirdiğini kaydeden Karakoç, sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.

- "Bugün ödül verecek önce bizim çektiğimiz resimlere bakıyor"

TYB Şeref Başkanı Doğan da 1980'de ödülü ilk kez düzenlemek istediklerinde Türkiye'nin sahte şöhretleri olan, kof isimleri büyük gösteren bir kültür atmosferi içerisinde bulunduğu düşüncesini paylaşarak, şunları anlattı:

"Başıboş bir ödüllendirme yapısı içerisindeydi ve topluma tanıtılmak istenen isimler bir ideolojik prizmadan geçirilerek ödüllendiriyor ve toplum da bunları gerçek şöhret, büyük isim olarak kabul ediyordu. TYB olarak yeni bir sistem kurmak için çok düşündük ve bilhassa belli bir jüri olmamasını, jürinin etkilenmemesini, hem TYB'den hem alanlarında uzman kişilerden oluşan bir jüri tarafından daha geniş bir değerlendirme yapılsın istedik. Bu çerçevede bir yıl içinde olup bitenleri, yayınları takip etmek o günden beri bir uygulamamız haline geldi."

TYB'nin 35 yıldır her sene Türkiye'nin kültür ve sanatının fotoğrafını çektiğini belirten Doğan, şunları dile getirdi:

"Bu 35 senede çektiğimiz resimlerde 500'e yakın hikayemizin, şiirimizin, sinemamızın, yayın hayatımızın, radyomuzun, televizyonumuzun geleceğine kalacak isimleri yer alıyor. Gelecekte bugünün Türkiye'nin kültür hayatıyla ilgili çalışma yapacak olanlar bu resimlere bakmadan hiçbir şekilde bir şey yapamayacaklar, ilk hareket noktaları TYB'nin ödülleri değerlendirmesi olacaktır."

Doğan, Mustafa Kutlu, Mustafa Miyasoğlu, Erdem Bayazıt, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Mehmet Kaplan, Ahmet Kabaklı, Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel, Bahattin Karakoç gibi isimlerin müşterek taraflarından birinin ilk kez TYB tarafından ödüllendirilmesi olduğunu söyledi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise medeniyetlerin ilim adamları ve edebiyatçılar tarafından kurulduğuna dikkati çekerek, "Birliğimiz kurulduğu günden itibaren 38 yıl boyunca kültür, tarih, edebiyat, sanat, inanç, ahlak ve fikir gibi birçok alanda ulusal ve uluslararası faaliyetler gerçekleştirilmektedir." dedi.

Birliğin birçok kuruluşa öncülük ettiğini anlatan Arıcan, 35 yıldır düzenli verilen ödüllerin kurumun en önemli geleneklerinden olduğunu aktardı.

Törende ödülleri TYB Şeref Başkanı Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Arıcan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Eyüp Belediyesi Stratejik İşler Müdürü İrfan Çalışan, Anadolu Ajansı Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz, İbrahim Ulvi Yavuz gibi isimler takdim etti.

- Ödüller

Törende, "Edebiyat" dalında, hikayede Handan Acar Yıldız, şiirde İrfan Çevik, romanda Yasemin Karahüseyin, denemede Hasan Akay, fikirde Leyla İpekçi, araştırmada Nuh Arslantaş, incelemede H. Harika Durgun, edebi tenkitte Ali K. Metin, hatıratta Ahmet Rıfat, dilde Recep Alpyağıl, felsefede İsmail Fenni Ertuğrul, gezide Enver Arpa, tercümede Sevgican Toy Teysseyre, biyografide Muammer Gül ve şehir kitaplarında S. Burhanettin Kapusuzoğlu ödül aldı.

"Basın" dalında, basın-fıkrada Mehmet Şeker, basın-fikirde Mehmet Seyfettin Erol, basın-röportajda Fadime Özkan, dergide İtibar, elektronik yayıncılıkta "izdiham.com", Televizyon kültür programında Mustafa Akar, Furkan Çalışkan ve radyoda Fatih Çıtlak-Nesibe Sarıhan ödüle layık bulundu.

"Sanat" dalında, tiyatroda Şirin Aktemur Toprak, Türk müziğinde Gönül Paçacı ve sinemada Emre Konuk'a, "Yayıncılık" dalında, kamu yayıncılığında Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, özel yayıncılıkta Ankara Okulu Yayınları ve çocuk kitaplarında Semerkand Çocuk Yayınları'na ödül verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.