'Türkiye'de 5 bin 600 Suriyeli üniversite öğrencisi var'

'Türkiye'de 5 bin 600 Suriyeli üniversite öğrencisi var'
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli 5 bin 600 civarında öğrencinin üniversitelerin çeşitli bölümlerinde eğitim gördüğünü belirtti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli 5 bin 600 civarında öğrencinin üniversitelerin çeşitli bölümlerinde eğitim gördüğünü belirtti.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar içerisinde eğitim gören gençler için ellerinde güçlü bir veri tabanı olduğunu söyledi.

Okul çağındaki ilk, orta ve lise öğretimiyle alakalı Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) kurulduğunu ifade eden Oktay, bu sistemin bir veri tabanı olduğunu ve öğrencilerin yaşları itibarıyla nerede ve nasıl eğitim gördüklerinin takip edildiğini bildirdi.

Oktay, bu sistemin üniversite öğrencilerini de kapsadığını vurgulayarak, "Şu an 5 bin 600 civarında Suriyeli üniversite öğrencimiz var. Özellikle yine sınır illerinde YÖK'ün belirlediği üniversitelerimizde belli bir kontenjanla bu öğrencilerimiz alınıyordu. Şimdi bir sınav sistemi içerisinde alımlar yapılıyor. YÖK'ün, sistemin daha sistematik bir içeriğe dönüştürülmesi yönündeki çalışmaları devam ediyor. Bu öğrencilerden bin 80'i de burs alıyor." ifadesini kullandı.

"Taslak çalışma tamamlandı"
Bakanlar Kurulu talimatıyla kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirlerle Türkiye'nin Suriye politikasını netleştirmesine yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Oktay, şöyle devam etti:

"Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın başkanlığında diğer ilgili bakanlarımızdan oluşan bir heyet ve AFAD olarak, fiilen sekreteryasını yürüttüğümüz bir çalışma var. Hem bir üst politikanın belirlendiği, sektörel bazda, eğitim politikasıyla, sağlık politikasıyla, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ilgili bütüncül bir yaklaşımla, Suriye politikasının uzun ve orta vadede nasıl yönetileceği ile alakalı taslak çalışma tamamlanmış durumda."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.